Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja 26. veljača 2015.

Latte Art čini kavu i – ukusnijom?

Kad vam je, doduše u vrlo dalekom sjećanju još turska kava i s njome nestašice kave s početka osamdesetih prošloga stoljeća, pa veselje što ste uopće uhvatili 20 deka bilo u zrnu bilo mljevenu i iako ste odavno prešli na filtriranu ovakvu ili onakvu, pristali na liječničku jednu, eventualno dvije (još kaže: po mogućnosti bezkofeinsku), veseli vas svaka inovacija i aparata i brendova kave, čak i okusa. Neizlječivi ste kavopija. Iako, poput mene, najradije završavate na klasici, čak toliko da vas, tim više – nadam se da ste to uočili čak i u mojim pjesmama – iznervira kelnersko pitanje: s hladnim ili s toplim? Kada naručite macchiato.

Franck od kave do kompleta šalica

 

Umjetnost kakogod okreneš: sidnetski kafić Portobello, odlična kava i pogled na Operu (Fotografija Acumen/Oblizeki)

Željka Lovrenčić i Božica Brkan te mjetnost kakogod okreneš: sidneyski kafić Portobello, odlična kava i pogled na čuvenu Operu (Fotografija Acumen/Oblizeki)

Povremeno se prisjetite prvih espressa – govorilo se ekspresa! – u Majmunjaku kad su takve dvojbe bile luksuz. A sjećam se i kasnijih početničkih reportaža u gradskoj Vjesnika o održavanju aparata. Dakako, da su se, kao i aparati za stvaranje kockica leda, loše održavali sve dok se nije shvatilo kako su i sami aparati dio dobroga okusa kave. Nije onda bilo ni marketinga, a bogme ni konkurencije. Sve je u nas bilo Franck. Od kave do kompleta šalica. Narančastih, poslije bijelih s crvenim imenom.

Bili smo tako mladi i zadovoljni, ni Trst za kratkih šopinga nije nas uspio zbuniti i ogorčiti. Mnogo manje od, primjerice, susreta studentice polonistike s poljskom kavom koju su još pripremali jednako kao i herbatu. Samo bi na dva prsta kave ili čaja u čašu od dva deci ulili vruću bodu. S tim da je taj čaj po polsku bio jači. U varšavskoj Gwiazdieczki odnosno Zvjezdici u nekome vrtu u Starom Miastu, pili bismo ipak kavu, ili irsku ili staropolsku, s votkom. Još su se u dijelovima dana strogo držali prohibicije.

Sjećam se jednako lijepih mladalačkih dana kad smo za jedan jednodnevni izlet u Veneciju za prvomajskog boravka u Poreču imali lira samo za vožnju gondolom ili za piće te da smo odabrali kavu ne stojeći uza šank nego posve luksuzno sjedeći vani na trgu, vis-à-vis sv. Marca. Otad, kamo god u koji god grad idem, sjednem na glavni trg i javim se osobi na koju mislim.

Kava – mnogo više od ispijanja kave

Autorica Oblizeka Božica Brkan s obveznim macchiatom u jednoj od svojih omiljenih zagrebačkih kavana (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Autorica Oblizeka Božica Brkan s obveznim macchiatom u jednoj od svojih omiljenih zagrebačkih kavana (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Kava, uostalom, meni znači koješta, mnogo više od samoga ispijanja kave. Nemam naviku provjeravati ima li mjesto wifi prije negoli što ću naručiti kavu.  Osim u bečkim kavanama i jarunskim kafićima, još najviše volim piti kavu u kavanama na zagrebačkom Trgaču: Maloj, Gradskoj, Dubrovniku, Aidi. Izgubila sam već svaku nadu da ću još ikad popiti kavu u Corsu. Ali valjda mi je zato sudbina – zahvalna sam joj  na tome – uzvratila fantastičnim sidneyskim kavama i nadoknadila nezaboravnim “iscrtanim” macchiatom u talijanskome restorančiću Portobello s pogledom na Operu. Hvala sudbini!

Kažu obično da je hrana slika, a u posljednje vrijeme slika je i piće. I toplo, kava. Kava s pogledom ili kava sa sličicom na vrhu šalice. Kad možeš odabrati sve i svašta, svi se više nego ikad trude da i posluže šalicu užitka. Ponakad ponegdje, da ne povjeruješ, još posluže nešto ili kao crni znoj ili kao onu nekdašnju crna cikorija za bijelu kavu.

Poštujem zato trud proizvođača kave koji osmišljavaju mješavine, okuse, pa čak i slike: srčeka, grančice, cvjetiće… Na nedavnome 4. Festivalu kave i čokolade Zagreb Coffee & Chocofesta Franck je, recimo, održao radionicu o Latte Artu. Profesionalni baristi te kuće Zoran Trkulja, Josip Novačić i Karlo Pešun pokazali su kako se lijevanjem mlijeka u šalicu kave stvaraju mala remek-djela te podijelili s radoznalim posjetiteljima tajne pripremanja i posluživanja kave.

Umjetnost crtanja mliječnom pjenom

Franckov barist Jospi Novačić u kreaciji (Fotografija Franck)

Franckov barist Jospi Novačić u kreaciji (Fotografija Franck)

Umjetnost crtanja kremastom mliječnom pjenom po kavi pojavila se 80-ih godina prošloga stoljeća – prvi sam je put uočila na kölnskoj Anugi, najvećemu sajmu hrane i prehrane na svijetu – te se ubrzo proširila povećavajući potražnju za profesionalnim baristima i potrebu za njihovim stalnim usavršavanjem te kreativnošću i inovacijama u pripremi espressa i napitaka od kave.

Iako se čini vrlo jednostavnom, usvajanje tehnike izrade Latte Arta prije svega zahtijeva specifična baristička predznanja o tehnici održavanja i rukovanja espresso aparaturom, pravilnoj pripremi i svojstvima dobrog espressa kao i opća znanja o kavi i organoleptičkim karakteristikama različitih mješavina kave. Ta su znanja i vještine sastavni dio programa edukacije Franck Akademije koje zagrebačka kuća osigurava za svoje partnere u ugostiteljstvu. Kažu u Francku:

Latte Art dodatna je nadogradnja barističkih vještina i kreativnosti, a šalici savršeno pripremljene kave daje novu dimenziju i dojam posebnosti koji gosti vole pa je tako ova vrsta umjetnosti brzo stekla popularnost u ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske.

Dugotrajni aftertaste

Latte Art na Franckov način (Fotografija Franck)

Latte Art na Franckov način (Fotografija Franck)

No, zapravo, na plemenit, maštovit i inspirativan način predstavljene su tako premium kave Superiore i Stretto espresso. Superiore espresso vrlo je specifična mješavina različitih arabica uz manji dodatak probranih robusta koje pridonose savršenoj pjeni. Ono što ga razlikuje od drugih kava jest prvi dojam vrlo nježne, blage i pitke šalice, dok se naknadnim oslobađanjem svih aroma stvara nezaboravan doživljaj punog okusa. Karakteriziraju ga izrazito naglašene arome koje u podlozi imaju čokoladu prošaranu cvjetnim notama, a koje se nakon ispijanja dugo zadržavaju u ustima te se spominje tzv. dugotrajni aftertaste. Stretto espresso pruža potpuno drugačiji doživljaj. Riječ je o snažnijoj, ali vrlo profinjenoj kavi, prepoznatljivoj po intenzivnim aromama tamne čokolade protkanim finim notama raznih začina.

Objavljeno 26. veljače 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

 

http://oblizeki.com/vruca-kava-kraljice-anne-u-budimpestanskom-caffeu-anna-duga-sa-slagom-baileysom-i-amarettom-8924

http://oblizeki.com/cokolada-u-starim-recepturama-8953

Grog, još bolje pravi švedski glog, zagrijat će vam cijelu dušu

http://oblizeki.com/slastice-na-zacinskoj-stranputici-13809

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.