Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 8. ožujak 2010.

Ladanjski raj u Mariji Gorici

Restoran je omiljen za obiteljske i druge proslave, u sezoni osobito za obiteljske izlete i objede vikendom. Baš kao na ladanju: ima se što vidjeti, kuda šetati, a ponajprije jesti dobra domaća hrana po pristupačnim cijenama.

Onima koji bi se rado pohvalili da su jeli kod načelnice općine, uopće ne preporučujem da idu u Ladanjski raj u Marija Goricu. Gazdarica, Gospođa Marija Jančić doista vrlo uspješno vodi svoju općinu, o čemu govore i četiri uzastopne pobjede na izborima i priznanje Zagrebačke županije.

Za dobro društvo i dobra hrana

A iako u njihov mali raj navraćaju i poznate face, od političara na dalje, nisam sigurna da bi šminkeri baš došli na svoje u njezinu obiteljskome restoranu, koji je otvoren 1973. godine. Obiteljski obrt vodi suprug Zlatko, od čijih su ga roditelja preuzeli, a, uz ostale, uključeni su i njihova kći Nataša, zet Branko, pa čak i unučica Barbara, mila maskota restorana.

Ladanjski raj zimi

Ladanjski raj ponajprije je pravi raj za one onima kojima je stalo do dobroga društva i dobre, jednostavne ukusne hrane domaćega okusa, koja pri tome i izgleda apetitlih, a priprema se na štednjaku na drva. Tu se održavaju i poslovni sastanci i slave rođendani i krstitke, svadbe i dolazi na penzionske izlete.  Ima, bogme, i ljubavnih parova,  a osobito vikendom – s obzirom da djecu bez brige možete pustiti da se igraju na igralištu ili sa životinjama ispred restorana – glavni su obiteljski izleti i objedi.

Porcije bogate, cijene pristupačne

U sezoni preko vikenda preporučujemo da svakako prije nego krenete provjerite ima li mjesta i, još bolje, rezervirajte kako ne biste poljubili vrata toga u svakom smislu ladanja udaljenoga od Zaprešića 10, a od Zagreba 25 kilometara.

Neka vas ne smetaju žamor i gužva, jer ima nešto u tome mjestu koje je primjerice jedino imalo uspjeli doček i krizne 2010. godine.  A zacijelo nisu to samo izvrsna hrana i bogate porcije. Ako vas je više, računajte da porcija dostaje ako ne za dvoje onda se dvije sigurno mogu najesti troje. Ako ne možete pojesti, rado će vam spakirati doma. Vrlo je važno što su cijene pristupačne, neki bi čak rekli i da se tu jede jeftino. Npr. krasna domaća juha, ajngemahtec po 10 kn, kuhana govedina 30, vinski gulaš 15 kn,  srneći paprikaš 45, sarma 25, samoborski kotlet 40, odrezak ladanjac 55, janjetina i teletina (1 kg  po 150 kn), štrudla 10, palačinke 12 kn, porcija.

Sami proizvedu i većinu sirovina

Pladanj... Mljac!

Ponuda pića je zadovoljavajuća, a, uz druga – najskuplje je vino 150 kn butelja – imaju i svoja vina, za sada mješavinu, otvoreno i pakiralo po litru (litra 40 kn). Važnim smatram što Jančići na svome imanju sami i proizvode većinu sirovina, od povrća do vina.

Jela su klasična, ali poslužena domišljato, simpatično, motivirajuće čak i djeci koja se jedući zbrčkavaju, primjerice maštovit ražnjić od piletine, teleća rolada, špikana svinjetina i sl. Uz klasiku s roštilja, različite odreske, piletinu, podsjećamo osobito na domaću salamu (od divljači), sir s vrhnjem, puricu, patku i gusku s mlincima (porcija 50 kn), pečenice i krvavice sa zeljem, čvarke, kukuruzni kruh, slanu i slatku štrudlu, zapečene zagorske štrukle (25 kn) i sl.

Svakako kušajte domaće zagorske štrukle

Mi bismo svakako preporučili zapečene zagorske štrukle, koje zovu štruklji, koji će se osobito svidjeti onima koji vole velike (jedna je kao nekoliko onih à la Esplanade) i deblje tijesto, baš po domaćem. Zanimljivo je da je poduzetna gospođa Marija organizirala i prvu lokalnu štruklijadu, natjecanje u pripremi zagorskih štrukla.

Načelnica Marija Jančić s praslonom, zaštitnim znakom općine Marija Gorica

Potrefi li se pa za vašega boravka predstave i članice udruge Marijagorička zipka, svakako kao suvenir na Ladajski raj i ubavo zagorsko mjestance s pogledom na Sloveniju preko Sutle ponesite malo domaće makovnjače i orehnjače, kolača, mlinaca i rezanaca, kukuruznog kruha, meda i pekmeza, pa i različite rakije, vina Udruge vinara Trsek te ručne radove, primjerice cvjetni stručak od drvene oblovine.

Praslon, barok nulte kategorije i priroda

Ne budite lijeni te prošetajte marijagoričkim krajem. Općinski grb sadržava praslona, lat. Deinotherium giganteum, koji je izumro krajem pliocena,a čiji su fosilni ostaci otkriveni nedaleko današnjega groblje. U središtu mjesta je i spomenih nulte kategorije, izuzetno lijepa i vrijedna barokna crkva Blažene Djevice Marije od Pohoda, dovršena 1527. godine. Obratite pozor na gotički kip Marije s djetetom Isusom, koji su franjevci donijeli iz Bosne bježeći pred Turcima i pripisivali mu čudotvorne moći.

Vrijedne su i orgulje iz 1759. ljubljanskoga graditelja Josipa Eisela, zatim propovijedaonica oslikana biblijskim motivima, oltari i drugi inventar koji je «sponzoriralo» tadašnje zagorsko plemstvo. Preko puta crkve je škola u koju je išao i književnik Ante Kovačić, pa s djecom možete ponoviti lektirne prizore njegova romana, pa i TV-serijala U registraturi s Ivicom Kičmanovićem, Zgubidanom, Laurom i ostalim likovima. U parku je i spomenik učenicima poginulima u velikoj prometnoj nesreći na pruzi 1989.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Ladanjski raj u Mariji Gorici […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.