Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 21. rujan 2012.

Kuvarice – ljepota, mudrost života i odgoj s kuhinjskih zidova

Uz izložbu kruha u prosincu 2011. Muzej Moslavine Kutina objavio je i izuzetno zanimljivu knjižicu Zidnjaci, koja, malena, nadrasta vlastitu veličinu. Urednica i grafička dizajnerica u tekstu Vezene krpe, zidnjaci ili kuvarice (Olga Friščić prevela ga je i na engleski) etnogodinja Slavica Moslavac piše:

Vezene krpe, zidnjaci ili kuvarice su zidne ili kuhinjske krpe koje predstavljaju dragocjen izvor saznanja o svakodnevnom životu i običajima jednoga vremena.
Ti mali dragulji ručnoga rada, prava vezena lirika, ukrašavali su zidove radnog, svakodnevnog prostora domaćice. Obično su stavljani iznad štednjaka, umivaonika i stola.

Etnologinja Slavica Moslavac na izložbi kruha ispred novijih, printanih i šarenih kuvarica (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Etnologinja Slavica Moslavac na izložbi kruha ispred novijih, printanih i šarenih kuvarica (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Vezeni zidnjaci nastaju u zanatskim radnjama gdje se s papirnatih uzoraka prenose na platno – (fo)drukuju, zatim se po plavoj  liniji već otisnutog uzorka veze. Prema njihovim motivima možemo pratiti mijenjanje ambijenta kuhinje, posuđa i pomagala. U gradskim sredinama dolaze u modu krajem devetnaestog stoljeća, a dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća nalazimo ih u seoskim sredinama kod bogatih pojedinaca. Njihova najintenzivnija uporaba traje sve do 60-tih godina, kada su kuhinje bile bez električnih štednjaka i visećih kuhinja a kod starijeg svijeta mogu se vidjeti i danas.

Iz knjižice Zidnjaci Slavice Moslavac Muzeja Moslavine u Kutini

Zidnjaci su prvotno bili omiljeni ukras kuhinja naših baka ali su imali i praktičnu uporabnu vrijednost – štitili su zid od prskanja vrelog ulja, odnosno mjehurića što «iskaču» iz uskipjela variva i juhe. Ubrzo su im dodane i duhovite, te poučne poruke, jer je uočeno da se na tim dekorativnim predmetima, uz kavalirštinu, ljubavnu čežnju i zabavu, može promicati i opća kultura svakodnevnog življenja, higijena, zdrava prehrana, kultura ponašanja, međusobnog ophođena i poštovanja, kultura obitelji, ljubavi i sklada unutar zidova obiteljskog doma.

Iz knjižice Zidnjaci Slavice Moslavac Muzeja Moslavine u Kutini

Autorica Oblizekovih Gastrospisa Maja Matkovića o zidnjacima piše kao o novim hrvatskih jezičnim kuhinjskim gadgetima, mogla bi s veseljem analizirati jezik tih drevnih uradaka ženskoga svijeta. No ovog su nam puta zanimljivije poruke koje namjerno ne lektoriramo, jer niti vezilje u svoje vrijeme štilštihom, vezle crveno, plavo ili crno, nisu ispravljale ni očigledne pogreške na fordruku:

Iz knjižice Zidnjaci Slavice Moslavac Muzeja Moslavine u Kutini

Gosti naše mogu svakog časa doći: zato me poljubi paču ti pomoći.
Ljubav nije šala, kad su srca mala
Ljubav u maju je život u raju.
Ja te ljubim / Ja Te volim, / budi moja, ja Te molim.
Dobar objed mužu daj, pa će / biti kući raj.
Svaku stvar, na svoje mjesto daj / I tad je. Traženju kraj
Ako hoćeš kuhat znati, / Uči prije sudje prati
Ručak spremam puna sreče. / Šalit ću se ja na veče.
Kuhati nije šala / Osobito, kad je kuharica mala.
Kuharice zlato moje/ Tebe jelo hvali tvoje.
Bistra voda čisti dom, najdraži su srcu mom.
Jedimo pijmo i / Veseli budimo.
Pas laje ali ne ujeda.
Gospodine moj mladi! Ova kapljiva nek Vam život sladi.
Sreća je kao cvijeće odlazi i vratit se neće.
U vrtu je ružica prosvetala. / Draga dragom ljubev obečala.
Kad bi ove ruže male, za bol srca moga znale.
ptičice poleti brzo dragom mom / i reci mu da ga ljubim dušom svom.
Marijo! Majko Božje ljubavi, moli za nas!
majka Božja Bistrička! / Moli se za nas, / Mi smo tvoji vjernici daj usliši nas!
Moje zlato laku noć / Bog ti bio u pomoć

Iz knjižice Zidnjaci Slavice Moslavac Muzeja Moslavine u Kutini

Čak 22 kuvarice koje je autorica etnologinja Slavica Moslavac odabrala iz muzejskoga fundusa (fotografije Dubravko Vidiček) otisnute su kao razglednice tako da ih možete, ako vam je to milije od SMS-a, nekome poslati i podsjetiti na stara dobra vremena i starinske sentimentalne poruke. Možda će netko njima obogatiti i vlastitu zbirku kuvarica ili nekoga podsjetiti da, ovisno o tome koliko takvih ručnih radova čuva od svojih predaka odnosno mame, baka, prabaka, tetaka, strina, ujna, kuma ili susjeda, osnuje vlastitu obiteljsku zbirku.

Objavljeno 21. rujna 2012.

 

Post scriptum 9. prosinca 2013.

Mirjana Savičić, profesorica biologije Osnovne škole Rapska u Zagrebu u okviru zdravstvenoga odgoja u šestim razredima, govoreći o stereotipima u okviru rodne ravnopravnosti, kao dijela naše tradicije obradila je – zidnjake. Zamolila me 18. studenoga 2013. za korištenje materijala s Oblizeka

http://oblizeki.com/kuvarice-%E2%80%93-ljepota-mudrost-zivota-i-odgoj-s-kuhinjskih-zidova-7635

i

http://oblizeki.com/i-kuhinjske-krpe-gadgeti-7665

I, danas, 9. prosinca 2013. javlja mi kako je članak o njihovoj nastavi objavljen na

http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9271

Čestitke! Zavidim Vašim učenicima na takvoj nastavi i – nastavnici. A čestitke i učenicima, koji su imali zadatak osmisliti svoj “zidnjak” odnosno osmisliti moderne poruke (zidnjake) koje uključuju današnje životne situacije. Učenici su bili vrlo maštoviti i ovo su njihove poruke:”

Kuharica status na Facebooku ima, ali nigdje ručka fina!

Dok se na tavi prže jaja kuharica se na internet spaja!

Dok kuharica na Facebooku prijatelje ima u tavi gore jaja fina!

Prvo pij i jedi pa onda na Facebook idi!

Hrvat frendove na Facebooku ima s njima šera sve što ima!

Kuharice miksaj, miksaj s ručkom ne kiksaj!

Dok moja mikrovalka grije meni sunce sije!

Kuharice sapunice možeš gledat više dok za te perilica suđe briše!

Sjeckalica, mikser, mikrovalka, skuhat ručak zadaća je laka!

Uz perilicu suđa žena manje gunđa!

Što se muž na mene dere kad perilica dobro pere!

Što žena više daje to muž više laje!

Što je lonac više prazan to je muž više mazan!

Trči iz kina, brže peci, što ćeš s mužem sada reci!

Dok si muž ručak radi iz garaže BMW mu ukradi!

Skuhaj ručak brzo i fino pa ćeš dobit Dukatino!

Svaka žena svoje zadaće ima, kuhati, prati i ne preveć skitati!

My space, Twitter i Facebook zabavne su stvari, opasnosti skrivaju, ali i dušu dodirivaju!

Ako kuhat ne znaš ti Youtube će ti pomoći!

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

  1. […] pribor za jelo u pojedinim tekstovima navodi da su gadgeti. Još ipak nisam pronašla da bi se i za zidnjak (platnenu vezenu krpu iznad štednjaka s natpisima od kojih su neki postali i dio općega j…napisalo ili izgovorilo da su gadgeti, ali to ne iznenađuje. Imenice zidnjak nema ni u Anićevu […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.