Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 12. kolovoz 2011.

Kunić na mediteranski na način državnog kuharskog prvaka chefa Deana Todorovića

Ima li danas još itko u Hrvatskoj tko nije kuhar, makar u vlastitoj kuhinji? Upravo zato s razlogom podsjećamo na Deana Todorovića, još, od prošloga prosinca aktualnoga prvaka države u kuharstvu. Za tu su se titulu na 7. Državnom prvenstvu kuhara u okviru opatijskih Dana hrvatskoga kulinarstva u natjecala još sedmorica kuhara, a Todorović se plasirao ispred Tomislava Karamarko iz hotela Funimation u Zadru i Anđelka Levanića iz varaždinskoga hotela Turist.

Više od 50 kuhara pokazalo je svoje vještine u nekoj od 13 kategorija, a oni koji su se željeli domoći trona trona morali su sudjelovati u najmanje tri kategorije. Pripremali su male hladne zalogaje i hladna predjela poslužena na plati, zatim dva glavna jela, od grdobine i mesa kunića te meni sa četiri slijeda.

Majstorstvo u jednostavnosti

Chef Dean Todorović (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Chef Dean Todorović (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Dean Todorović rođen je u Zagrebu. U rodnome je gradu završio školu za kuhara, a kako kaže, prve je korake i prva kuharska znanja stekao uz majdtroe u kuhinji hotela Esplanade.

Željan znanja nekoliko je godina proveo u Beču, a po povratku je postao glavni kuhari u hotelu “Zora” u Primoštenu. Dugo je član kuharskog saveza sa kojim sam zabilježio lijepe rezultate.

Sudionik je kuharske olimpijade u Erfurtu, zatim pobjednik kuharskoga kupa Hrvatske a s nacionalnim kuharskim timom osvojio je i dvije brončane medalje.

Chef Dean Todorović počastio nas je i recepturom za jedno od svojih pobjedničkih jela.

Želimo vam pobjedničko ljeto s novim okusom na način nacionalnog pobjednika u kuharstvu!

Kotlet od kunića u ovitku od suhe smokve i mediteranskih začina

Mašta na tanjuru (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci (za 4 osobe)

  • 500 g kotleta kunića (hrbat)
  • 100 g suhih smokava
  • svježi ružmarin, majoran, kadulja
  • 2 bjelanca
  • začini sol, papar
  • svježe brusnice
  • 100 g korjenastog povrća
  • 1 dl prošeka

Priprema

Hrbat kunića očistite tako da ostavite kosti na njemu po 5 malo dužih, zbog estetike). Od drugoga donjeg dijela izvadite lijepi file. Od ostataka kunića napravit ćete umak tako da u pećnici pecite kosti i korjenasto povrće da pozlate a tada sve zalijte prošekom i s malo temeljca. Pustimo da sve lagano kuha, a kad se iskuha na pola količine, procijedite i dodajte brusnice te sve ostavite da lagano još prokuha kako bi dobili umak željene gustoće. Smokve zajedno s mediteranskim travama sitno usitnite, povežite bjelancem i tom smjesom omotajte kotlet i file. Stavimo peći u pećnicu na 200 °C nekoliko minuta. Poslužite na umak od brusnica, a kao prilog možemo dodati njoke, povrće, palentu…

Nije naodmet

Poželjno je da meso nije prepečeno. Dakako, izradu ovoga jela prilagodite svojoj kuahrskoj vještini.

Sljubljivanje

Uz ovoga kunića reporučujemo crno dalmatinsko vino,po mogućnosti laganije, možda i neku cuvee, dakle mješavinu. Ako nemate ideju, potražite na drugim temema www.oblizeki.com.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.