Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Popularno 9. veljača 2013.

Kuhano vino bez cirkusiranja

Kuhano vino najviše volim piti na otvorenome: izvana štipa ledena studen, a iznutra grije mirisna vrelina. (Nisam ni pojmila do ovoga trenutka da je kuhano vino na otvoreno gotovo duplo skuplje nego u pristojnoj gradskoj birtiji!)

To je meni pojam skijanja: drugi se spuštaju niz strmoglavu padinu, a ja se sunčam sa strane i pijem kuhano vino. Vinom se grijte uvijek poslije skijanja.

Jeste li primijetili kako se uz kuhano vino uvijek zapodjene razgovor o tome kako skuhati najbolje vino?

Ove zime  kuhanim su me vinom oduševili moji Okešinčani pripremivši ga za promociju moje Kajkavske čitanke Božice Brkan uoči Nikolinja u svome seoskom domu. Kako od gužve nisam stigla piti na svečanosti, pripremili su mi ga popudbinu. Stigavši doma, bila sam tako žedna da sam popila dvije šalice nadušak. I gotovo se napila, zapravo se lagano opila.

Moja prijateljica Milka Bunjevac i ja nazdravljamo mojem Miljenko Brezaku koji nas snima

Poslije dvije dobre izložbe moja prijateljica Milka Bunjevac i ja nazdravljamo mojem Miljenko Brezaku koji nas snima

Sva sreća da odvajkada u nas na selu vino kuhaju tako da dodaju pola vode. Iskustveni najbolji omjer je 1 : 1. A bilo je i taman slatko i mirisno. Nisam pitala ni koje je vino ni što su sve stavili u njega.

Nema tu velike filozofije: je li bolje bijelo ili crveno, koliko staviti šećera, da li ga prije pretvoriti u sirup pa zalijati vinom… Najvažnije je da se pijući ga ne napijete. A sve ostalo…

I bijelo i crno, kuhano (snimio Miljenko Brezak / Acumen)

I bijelo i crno, kuhano (snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Čim se kuha, i najgore vino može okrijepiti duh a bogme i tijelo. Ako mene pitate, bolje da svatko zašećeri sebi, može i medom, jer vino ima dovoljno svojih skrivenih šećera. Uz to, radije mu umjesto šećera dodam nekoliko suhih šljiva, čak i malo grožđica (to sam pokupila s Ivanove skandinavistike od groga!), koricu jabuke, limunovu koricu (trebam li još reći: neprskanog limuna?), kolutove naranče, a da se ne spominju cimet (također skida šećer!), bolje korica negoli mljeveni, malo klinčića, a također i vanilija ili barem vanilin šećer. Možete dodati i druge začine koje volite ili malo čaja.

Odmrzavanje uličnim glivajnom (snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Odmrzavanje uličnim glivajnom (snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Volim ostaviti da laganim kuhanjem, da pusti ključ, malo alkohol ishlapi – dopušteno snifanje i opijanje zrakom – ali to je također po volji. Pila sam također i kojekakve vruće vinske koktele, slične na vruća pića s rakijama ili na alkoholne bole – tko je rekao grog? – ali upozoravam da je pijanstvo od njih mučno i glavoboljno. K tome, ne preporučujem da u vruće kuhano vino umačete kolač, pecivo i slično. Zašto? Napit ćete se prekrasno bez pola muke.

Domaća kreacija (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Domaća kreacija (Snimila Božica Brkan / Acumen)

A sve drugo vam po volji da pripremite ono što Zagrepčani katkad zovu glivajn i prema pouzdanome dobrom starom Klaiću piju kao lijek protiv nazeba oslanjajući se na Bečlije i njihov Glüwein – osim vina, u imenu sadržava glagol glühen, žariti, a u tekućini spominju šećer, cimet i limunovu koricu a Amsterdamci slično svoje piće zovu Bisschopswijn, biskupovim vinom. Zašto? Pa najviše zbog mirisa, okusa i predivne topline. Ako ne za bogove, piće je barem za biskupe. Nije nekad, uostalom, svatko imao ni limuna a ni cimeta i šećera. A o vinu da i ne govorimo. Podsjećam također da se kuhano vino u starijim hrvatskim kuharicama naziva i varenik.

Zimsko adventsko ozračje (zagrebačko!) također priodonosi boljim mirisima i okusima kuhana vina (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Zimsko adventsko ozračje (zagrebačko!) također priodonosi boljim mirisima i okusima kuhana vina (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ma kako bilo fino i mirisno, mislim da je posrijedi samo nastojanje da se krasno potroši i lošije vino. Pitajte one što su ga, primjerice, u središtu Zagreba, točili kao adventsku, ne baš ni jeftinu, poslasticu za druženje. Grije bolje od onih smiješnih grijalica i dekica, koje me nisu iznervirale zahvaljujući, dakako, kuhanom vinu s kružokom.

Nije naodmet

Mnogim je zaljubljenicima u kuhano vino od samoga pića važno iz čega se ono pije. S obzirom da se ulijeva vrelo, kako bi se pušilo u nos, pripazite da staklena čaša ili šalica nije hladna, jer može puknuti. U novije se vrijeme lijepe čaše prave od vatrostalnoga stakla i sličnih materijala, iako neki prednost daju običnoj šačici, neki od mliječnoga ili drugoga stakla “okovanoga” metalom kako bi se toplina duže održala dok uživate u sporome srkanju. Zanimljive su i čaše-šalice od metala duplih stijenki koje također dugo održavaju toplinu.

 

Objavljeno 9. veljače 2013.

Preporučujem srodne teme Oblizeka:

http://oblizeki.com/grog-jos-bolje-pravi-svedski-glog-zagrijat-ce-vam-cijelu-dusu-8884

http://oblizeki.com/vruca-kava-kraljice-anne-u-budimpestanskom-caffeu-anna-duga-sa-slagom-baileysom-i-amarettom-8924

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] Kuhano vino bez cirkusiranja […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.