Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 13. svibanj 2020.

Kuhanje na dnevnoj bazi?!

Nema dana da se štogod ne zbiva na dnevnoj bazi pa je ta rogobatna sintagma dospjela i u kuhinju. Čini se da Hrvati ustrajno istrebljuju svoje vrste riječi pa su poslije pridjeva i veznika na red došli i prilozi. Mogli bismo opet okriviti engleski jezik i njegovu strukturu, ali ponajprije bismo se trebali pozabaviti svojim umotvorinama. Počelo je kad se Pulski filmski festival prometnuo u Pula Film Festival, a veznik i zamijenjen je engleskim znakom &. Brojni su jezikoslovci upozoravali na to da se konstrukcijama imenica + imenica, umjesto pridjev + imenica narušava sama bit hrvatskoga jezika, ali bilo je uzalud. Lavina imenica umjesto pridjeva bila je nezaustavljiva pa su se neki već počeli pitati što će od pridjeva kao vrste riječi ostati u našem jeziku koji je i službeno priznat kao 24. jezik Europske unije.

Kad smo već pomislili da ne može gore, političari, koji ne mogu bez svoje baze, dosjetili su se jadu pa su joj prikrpali dnevnu, tjednu, jednogodišnju bazu. I broj novooboljelih od korone za njih je na dnevnoj bazi jednocifren, umjesto jednoznamenkast, da druge nakarade i ne navodim. Nije potrebno mnogo da jedna skupina svojim metajezikom zarazi drugu pa je tako politička kuhinja zarazila i onu svima dobro znanu, kuharsku.

Na dnevnoj bazi kuhaju slavni i neslavni, i oni koji do korone nisu ni znali gdje im stoji kuhača, i oni koji su znalci i chefovi. Strah od jezika postao je uz koronu i potres jedan od najvećih strahova u Hrvata koji misle da prilozima kao vrsti riječi treba potporanj da bi značili ono što inače znače. U svojim sastavcima ili čak u seminarskim radovima mladi ne pišu npr. jutros nego danas ujutro, a ispiti na mjesečnoj ili tjednoj bazi već se smatraju normalnim načinom izražavanja.

Moda nesuvislh sintagmi od kojih je najpogubnija novo normalno stoga je doprla do kuhača svih onih koji je se laćaju. I namirnice nabavljamo na tjednoj bazi, umjesto tjedno, pa nije čudno što ih pripravljamo na dnevnoj bazi umjesto svakodnevno. Pribojavala sam se da će baza biti temeljac kojega jela, što bi se u pojedinim jelima moglo podnijeti, a kad ono, to je postupak njezine priprave. Oni koji su do korone kuhali svakodnevno nisu upotrebljavali riječ baza, ali očito i u ovom primjeru vrijedi ona često spominjana: došli divlji i otjerali pitome.

Objavljeno 7. svibnja 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.