Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 21. travanj 2016.

Kuhana domaća dimljena sušena šunka u ulju bolja od mesa iz banjice, žbanjice, tiblice, lodrice!

sunkauulju_01naslovnaO prošlogodišnjem Uskrsu, na nekom smo natjecanju i ocjenjivanju uskrsnih jela u Donjoj Stubici maštovita i dosjetljiva, a i vrlo praktična majstorica u baštinskim jelima i kolačima Nada Tučkar i ja raspredale o tome kako sačuvati eventualne ostatke velike uskrsne šunke da ne postane drvo. Dakako, i o njezinoj ideji da ostatke uskrsne šunke zalije u staklenke običnim uljem da bude pokriveno, dobro zatvori i troši prema potrebi.

Uvjeravala me kako je to jako sočno i da će mi baš spremiti malo da kušam. Susrevši se ovih dana, baš je tortom pobijedila na 10. Babičinim kolačima, iznenadila me bocom od nekakva ukiseljena povrća, pekmeza čega li, koja dobro dihta, s odrescima takve svoje šunke. Jedva sam dočekala da je otvorim i kušam. Osim kruha, ništa nam nije nedostajalo: bila je baš lijepe svježe boje, sočna i ukusna, mirisna kao da je netom kuhana. Čak i više! Gospođa Nada objasnila mi je kako je pajcek bio domaći, a ona sama je šunku i dimila i kuhala.

Uzor u nekadašnjem konzerviranju mesa u masti

Staklenka sa šunkom u ulju otvorena poslije više od godinu dana (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Staklenka sa šunkom u ulju otvorena poslije više od godinu dana (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Moj je zaključak: jedno od jela koje se čak ni snimiti ne može s industrijskom zamjenom – iako mnogi misle da se svaka industrijska zamjena na fotografiji, pa i stvarno bolje doima – jest kuhana domaća dimljena i sušena šunka u ulju. Ni ne pomišljajte na pršut i maslinovo ulje, jer se ovo slasno jelo oslanja na starinski način konzerviranja ponajprije zapečena svinjskog mesa u svinjskoj masti. Prije frižidera i zamrzivača, naime, uglavnom se klalo za hladnijeg vremena kako bi se meso, ako se ne potroši svježe, moglo preraditi u kobasice i kuhati odnosno salamuriti pa dimiti i sušiti pa tek onda upotrebljavati.

Urednica Oblizeka s Nadom Tučkar (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Urednica Oblizeka s Nadom Tučkar (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Valjalo je, međutim, osigurati i hranu za veće radove u toplijem dijelu godine, a osobito ljeti, primjerice za žetvu i vršidbu. Tada se klalo, meso bi se rezalo na veće komade, primjerice za jednokratnu potrošnju i obrok, solilo i peklo u pećnici do kraja, a zatim bi se spremalo obično u banjice/banje/žbanje za čuvanje masti i zalijevalo vrućom masti. Neki su tako zalijevali i mesnate kobasice, češnjovke primjerice.

Meso iz banje, žbanje, tiblice, lodrice…

Posluženo najjednostavnije (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Posluženo najjednostavnije (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Kad bi zatrebalo, vadilo bi se koliko bi trebalo da se potroši, jer nije uputno spremati ponovno (otprilike kao i zamrzavanje), grijalo i lijepo narezano na kriške/komade posluživalo primjerice s prisiljeno ukiseljenim prvim ljetnim krastavcima, svježom salatom i pireom ili pečenim krumpirom kao glavno jelo. Mast od mesa iz banjice mogla se koristiti dalje uobičajeno stanjena, a ona sa dna bila je odlična za na kruh ili, otopljena, za prelijevanje žganaca, krumpira ili tjestenine, trganaca na primjer.

Za prigristi, s kruhom i liselim krastavčićima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Za prigristi, s kruhom i kiselim krastavčićima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ponegdje, osobito na OPG-ima koji toče vino i prigriske uz njega da se može piti, i sada nude meso z banje/žbanje (Moslavina), meso z tiblice Međimurje), meso z lodrice (Podravina), ali to je rijetko kad to, zapravo ono iz davnina.

Moguće da sam presentimentalna, sjetih se kako je za svoga posljednjeg kolinja moj tata na prejakoj vatri za dim doslovce ispekao meso koje se sušilo, pa smo ga morali narezati na manje komade kako bismo ga porcioniranoga zamrznuti ili zalijati mašću te trošiti po potrebi. Nije mogao znati da će biti karminsko. Jedinstveno.

Predlažem OPG-ima: po uzoru na uradak Nade Tučkar proizvedite, ponudite i naplatite (nam!)

Ukusno predjelo koje može postati i glavno jelo: šunka iz ulja s krumpir salatom začinjenom uljem ispod šunke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ukusno predjelo koje može postati i glavno jelo: šunka iz ulja s krumpir salatom začinjenom uljem ispod šunke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Razmišljam sada kako bi po uzoru na uradak gospođe Nade Tučkar manji uzgajivači svinja te proizvođači suhomesnatih proizvoda mogli osmisliti manja lijepa elegantna, pa onda makar i skuplja, pakiranja kuhanih i osušenih te odmah za posluživanje lijepo narezanih komada mesnate svinjetine bez kosti koju bi oni na imanju ili mi doma mogli posluživati kao predjelo ili kao glavno jelo s hrenom, klasičnom starinskom kiselinom, sa zapečenim grahom ili grah salatom, salatom od krumpira ili krumpirom pečenim na ulju ispod mesa i slično.

Objavljeno 21. travnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/kruha-i-masti-molim-9612

http://oblizeki.com/spek-i-panceta-lijepo-narezani-za-osvajanje-svijeta-9671

http://oblizeki.com/zupanjski-uskrsni-frustuk-9192

http://oblizeki.com/slavonski-cvarci-galovic-zagreb-116

http://oblizeki.com/cvarci-od-nusproizvoda-do-specijaliteta-9577

http://oblizeki.com/cvarci-ima-li-boljih-od-frelimovih-16957

http://oblizeki.com/cvanciger-ili-tradcionalne-cesnjovke-tlacenica-cvarci-kulen-krvavice-i-bijeli-spek-%E2%80%93-podbradnjak-8084

http://oblizeki.com/zagorske-slastice-s-cvarcima-i-cvirkima-6373

http://oblizeki.com/recept-pogacice-sa-cvarcima-132

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.