Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 2. listopad 2017.

Kuhan-pečen, usputan a odličan kolač iz košare Ane Kelin iz Obreške

Izgleda da smo malo okasnili, jer mi je glavni organizator manifestacije Stara jela z Dugoga Sela Nenad Haleuš-Mali pomalo u nevjerici odmah izdaleka ustvrdio sve su nam pojeli, a netom smo se od glavne bine odući doma krajcali s članovima KUD-a Obreška u krasnim nošnjama. Tako ne znam što su odsvirali, otpjevali i otplesali, ali znam čime su sladili publiku. Posve na repu idući, gospođa Ana Kelin iz lijepo aranžirane košare nudila je kolačiće što su virili iz šećera.

– Je l’ to kuhan-pečen? – upitah.

– Bome je – uzvrati.

Pa tko ne bi probao!?

I, iako je neprestano govorila da ju buju ostavili, ispričala mi je u tefter nasred ulice svoj recept za kolačiće koji vam se, baš što se kaže, tope u ustima. Pri tome me je uvjeravala kako je to niš od kolača. A, poslije nazvavši je, doznat ću da ih se napekla po svadbama na prikolice, protvi i protvi, pa tko da joj ne vjeruje!? Peče ih po recepturi svekrve maćehe Kate Kelin, od koje je, udavši se učila peći kolače, a kad je to bilo… Svekrva joj, imenjakinja i prezimenjakinja te stare bake koje odavno nema, ima 92 godine, a sama gospođa Ana ima 64 godine.

Božica Brkan zapisuje recepturu kolača kuhan-pečen, koju joj diktira Ana Kelin (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Brkan zapisuje recepturu kolača kuhan-pečen, koju joj nasred ceste diktira Ana Kelin (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Bili su ti kuhani-pečeni, nevjerojatni, lijepi elegantni i sjajni da sam pomislila kako su nečim premazani (ali nisu!), vjerojatno zato što je recept gospođa Ana posve pojednostavila odnosno nije ga pokvarila baš nikakvim modernim dodacima kakve ipak sadržavaju kuhan-pečen, macanci, mrazovci,  s Kriških oblizeka pa pečeno kuhan-kolač na špagi s Babičinih kolača koje sam prije objavljivala na Oblizekima. Neki ovu stastivu zovu i kuham-pečem.

Gospođa Ana tumači tu elastičnost, glatkoću i mekoću učinkom svinjske masti. No, ako vam ne sjedne ova, receture možete provjeriti i u drugim izvedbama. Ali, uvjeravam, super su! Jeftin, jednostavan, a krasan kolač.

Nekad se pekao i za svadbe, težake, a danas ga gospođa Ana Kelin peče uglavnom kada njezin KUD, inače osnovan 1999. godine, negdje gostuje da ponude i svojom slatkom baštinom, od Vinkovačkih jeseni do vrlo uspjele dugoselske gastromanifestacije prošloga vikenda Stara jela z Dugoda Sela, gdje su se baš uklopili.

Kuhan-pečen (Ana Kelin, Obreška)

Ovijeni šećerom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ovijeni šećerom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

2 jaja
1 germa
malo toploga mlijeka
2 šalica stanjene (krute) masti
sol
malo šećera
brašna po potrebi, oko 500 g
kristal šećer i vanilin šećer za uvaljati gotove kolače

Priprema

Pripremite germu da se digne s malo šećera i malo toploga mlijeka, pa dodajte jaja, rastrajbajte ih i umijesite dizano srednje mekano tijesto rabeći brašna prema potrebi. Ostavite da se digne. Zatim ga razvaljajte, narežite modlom (s rupom u sredini) ili čašom i ispecite na 150-170 °C da posve lagano požute. Kad požute, kolačiće izvadite i lagano ohladite pa jedan po jedan umočite u kipuću vodu i odmah uvaljajte u kristal šećer pomiješan s vanilin šećerom, slažite na tacu i ostavite da se osuši.

Nije naodmet

Gospođa Ana Kelin nema posebnu tajnu, nego, kako kaže, samo iskustvo, koje ju je, među ostalim, naučilo da je kuhan-pečen bolji da, ako se jede isti dan, vodi u koju ga umače doda i malo mlijeka. Uglavnom ih isti dan i pojedu. No, dodaje, ako se jedu drugi dan, bolji su bez toga mlijeka. Baštinska mudrost o postupku prema mojem iskustvu nerijetko nadoknađuje i raskoš i količinu namirnica i moderna pomagala odnosno tehnologiju.

Objavljeno 2. listopada 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme
:

http://oblizeki.com/kuhan-pecen-peceni-i-kuhari-macanci-i-mrazovci-bas-su-fini-6142

http://oblizeki.com/peceno-kuhan-kolac-na-spagi-sanje-cacko-20329

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.