Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 6. travanj 2012.

Kuglof Ane Katalinić na način unuke Maje Kovačić i o Uskrsu i o Božiću i bilo kada

Kuglof, kugluf je jezično, dakako, germanizam, oslonjen na Gugelhupf, što Klaić iščitava «kolačem od brašna, pečenog u limenoj posudi». A što je s glinenim te posudama odnosno modlima ili oblicima od modernih materijala koje laički nazivamo plastikom? Dobro, jestivom. Ne spominje. Ime kolača prevodi Klaić i nabujkom, naduvkom, ali to nitko ne ferma.

Kao što on, a i drugi ne spominju da se, tako jednostavan i po želji i jeftin i skup, od davnina i u nas peče i u gradu i na selu, i u bogatoj i sirotinjskoj kuhinji, o blaganima kao što su Uskrs i Božić, kada se prema kazivanju Zagrepčanke Renate Gotthardi Škiljan u boljim građanskim kućama uz njega točilo pivo (!?), i za obična jutra za uz čaj i mlijeko. Jedni bi pekli posve bijeli, drugi posve čokoladni, a najčešći je ipak dvobojan, «mramorni». Danas sve češće preliven čokoladom ili pečen ne u jednome modlu, kalupu, nego u više malih poput vrlo popularnih muffina.

Veličinom bliskiji popularnim maffinima negoli tradicionalnome kuglofu (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Veličinom bliskiji popularnim maffinima negoli tradicionalnome kuglofu (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Larousse Gastronomique pripovijeda kako taj kolač potječe iz Alsacea i kako je originalan austrijski. Zato, dodajem, nije ni čudo što ga dijelimo s Austrijancima kad smo s njima stoljećima dijelili državu i kuhinju. Spominje također i imena poput kougelhof, gougelhopf, kouglof a sve je povezano s Kugel, lopta odnosno rastom toga bucmastog, nezahtjevnog kolača.

Šaren, ukusan i lijep (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Šaren, ukusan i lijep (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Nema veze s onom njezinom navodnom slavnom izjavom podanicima da ako nemaju kruha jedu kolače, ali ga je navodno u modu u Parizu, prijestolnici slastičarstva, uvela Marija Antoinette. Navodno ga je pripremao slastičar Avice, koji je recept navodno dobio od Eugènea, slastičara kraljevića od Schwarzenberga, austrijskog ambasadora na Napoleonovu dvoru. Bilo kako bilo, Parižani su već 1840. godine pravi kuglof mogli pojesti kod nekog Georgesa u Rue de Coq. Alzašani su pak kuglof tradicionalno jeli za nedjeljni doručak, a ispekli bi ga prethodne noći. Uz njega su pili svoja sjajna alzaška vina.

I narezan atraktivan (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

I narezan atraktivan (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Ma kako već bilo, kakva bi to izložba Slatka Hrvatska, izložba možda ne autohtonih ali tradicijskih slastica svakako bila da na njoj ne bude kuglofa?

Maja  Kovačić (32), završila je trgovačku i kuharsku školu a zaposlenica je Agrarnoga savjetovanja i šarmantna mlada supruga osnivača i organizatora Proizvoda hrvatskoga sela prof. dr. Damira Kovačića. Preko njega kao organizatora cijeloga sajma na zagrebačkome Bundeku najavila je je svoj – kuglof. Pomislih: zašto ne?

Maja Kovačić s jednim od svojim kuglofa (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Maja Kovačić s jednim od svojim kuglofa (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

A onda se samozatajno pojavila s košarom i cijelom kolekcijom jednobojnih i dvobojnih, premazanih čokoladom, samo posutih štaub šećerom i bez ičega, većih i manjih, rebrastih i glatkih… kuglofa. Baš onakvih kakve vole njezina djeca, devetogodišnja Katarina Nina i trogodišnja Ana Lucija i njihovi prijatelji iz susjedstva.

Maja voli kuhati i peći sve kolače, ali kuglof joj je najdraži. I to prema receptu bake Ane Katalinić, Kninjanke koja je živjela u Slatini. Eventualno dodaje grožđice i prelije ga otopljenom čokoladom.

 

Kuglof (Maja Kovačić, Zagreb)

Majin čokoladni kuglof (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Majin čokoladni kuglof (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sastojci

 • 300 g mekog brašna
 • 300 g šećera
 • 1,5 dl ulja
 • 1,5 dl mlijeka
 • 1 prašak za pecivo
 • 1 vanilin šećer
 • 3 cijela jaja
 • 2 žlice kakaa
 • 100 g grožđica

Za premazivanje oblika za pečenje

 • maslac ili margarin
 • krušne mrvice

Za preljev

 • 200 g čokolade za kuhanje
 • malo vode

Priprema

Izmiksajte sve sastojke osim kakaa i grožđica, pa pola mase ulijte u oblik premazan maslacem ili margarinom i posut krušnim mrvicama. Kako izmiješajte u vrlo malo vode, umiješajte u drugu polovicu tijesta, koju šarajući ulijte u bijelu masu. Stavite peći na 180 °C i pecite oko 45 min. Kad se kuglof malo digne, nakon 10-15 min, po njemu pospite grožđice da ne bi sjele na dno. Kad je pečen, ohladite ga, pa ga ili pospite sitnim šećerom ili premažite čokoladom za kuhanje otopljenom u malo vode.

Nije naodmet

Majin je kuglof vrlo sočan, a ona nam je otkrila da je to zato što je izvorni bakin recept malo izmijenila oštro brašno zamijenivši mekim da bi kolač bio mekši i sočniji. I ukrasila ha je bademima.

Finale Slatke Hrvatske: posjetitelji čekaju da Maja Dundović Pleša razreže posljednji kuglof Maje Kovačić (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Finale Slatke Hrvatske: posjetitelji čekaju da Maja Dundović Pleša razreže posljednji kuglof Maje Kovačić (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

 1. […] Kuglof Ane Katalinić na način unuke Maje Kovačić i o… […]

 2. […] kakao – vruća čokolada – topli i hladni napici, kakao kocke i kakao šnite, mramorni kolač i mramorni kuglof, liker (kakao, čokolada). Sjajan starinski mramorni kuglof Maje Kovačić (Snimio Dražen Kopač / […]

 3. Mari# 15.03.2016. u 13:27

  Smatram, da je mnogo šećera kojeg treba izbjegavati.

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.