Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 18. siječanj 2012.

Kuglice od jabuka slastica za cijelu godinu

Obitelj Bašić iz Nove Gradiške duša je ekološke odnosno biološko-dinamičke proizvodnje ne samo u svome kraju, nego i u cjeloj zemlji.

Blanka Sremac, kći gospođe Ruže i Ivana Bašića, aktualna predsjednica Udruge za organsku proizvodnju Živa Zemlja, već je druga generacija obitelji koja ne samo da uzgaja stare sorte jabuka i proizvodi jabučni ocat, jabučni sok, voćni čaj, sušene jabuke, šljive, pire od jabuka bez šećera, nego je uvijek spremna dati savjet kako to čini i otkriti po neku zanimljivost.

Blanka Sremac s roditeljima, Ivanom i Ružom Bašić sa svojim proizvodima (Snimio Dražen Kopač / Acumen)Blanka Sremac s roditeljima, Ivanom i Ružom Bašić sa svojim proizvodima (Snimio Dražen Kopač / Acumen)
S veseljem vam prenosim recepturu za jako ukusno jelo, koje može ali i ne mora biti slastica što je u različitim inačicama vrlo omiljena i među poklonicima makrobiotike, a koje nam je otkrila gospođa Ruža, inače autorica korisnih knjižica serijala Hrana za zdravlje: Jabuke, kolači i zimnica, Soja za početnike i Pšenica, hrana i lijek.

S obzirom da jabuka stalno ima po relativno pristupačnim cijenama, kuglice od jabuka možete pripremati cijele godine. Drugačije se pripremaju i drugačijega su okusa od tradicionalnih, vrlo popularnih okruglica sa šljivama ili s marelicama, a i mnogo jednostavnije za pripremu.

Kuglice od jabuka

Kuglice od jabuka pripremaju se drugačije od okruglica sa šljivama (Snimio Dražen Kopač / Acumen)Kuglice od jabuka pripremaju se drugačije od okruglica sa šljivama (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sastojci

  • 500 g jabuka
  • 1000 g brašna T 850
  • malo soli

Priprema
Jabuke naribajte i malo posolite i zamijesite. Oblikujte loptice, koje skuhajte u posoljenoj vodi oko 10 min.

Nije naodmet
Ako jedete jaja, u kuglice možete dodati i jedno jaje. Okruglice možete preliti i s malo krušnih mrvica poprženih na maslacu ili na ulju, zatim  sjemenkama, ribanim poprženim lješnjacima, ribanim orasima ili uz njih jednostavno poslužiti domaći pekmez od šljiva.

Sljubljivanje
Gospođa Ruža Bašić nam je uza svoje okruglice od jabuka starih sorti, koje bez hladnjače prezime cijelu zimu, potočila i svoj ekološki sok od jabuka.

 
Opis recepta

  • Podrijetlo: makrobiotički
  • Stil: moderan
  • Prigoda (za posluživanje): različite
  • Složenost (tko može raditi): i za početnike
  • Tip jela: malo jelo, ukusna i zdrava slastica
  • Vrijeme potrebno za pripremu: srednje
  • Trošak: ekonomičan

Više informacija o proizvodima i o literaturi OPG-a Blanka Sremac, 354000 Nova Gradiška, Kranjčevićeva 2, mob. 098 189 36 86 i tel. 035 364 451.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

5 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.