Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja, Popularno 15. siječanj 2018.

Krušne mrvice iliti prezli zlate jela!?

Što bi bečki, pa i naš zagrebački odrezak bio bez prezla, krušnih mrvica? Možda bi time konačno bezuvjetni primat dobio najobičniji pariški! A tek picek pohanec? Najdojmljiviji naš dio školskih izleta cijelih naraštaja prije sendviča, hamburgera i hotdoga, pa i sindikalnih izleta, a i hodočašća k Majki Božjoj Bistričkoj prije roštilja i kotlovine! Što bi i bi li što uopće moglo pomoći kao zamjena da budu tako zlaćani, hrskavi, chrispy da nema krušnih mrvica?

Nema tu dvojbe već od prastaroga Bratoljuba Klaića odnosno njegova Rječnika stranih riječi,  tuđice i posuđenice, Nakladni zavod matice hrvatske, 1978., koji tumači prezle, prezla (mn. ž. roda) njem. (bröseln – mrviti) mrvice od samljevenog isušenog kruha ili zemičaka; upotrebljavaju se prvenstveno za oblaganje mesa prije prženja; isp. semlprezle. A semlprezle nalazi u njem. (Semmel – zemička + isp. prezle) mrvice od osušenih i samljevenih zemičaka.

Preliveni u masnoći prženim krvicama: tko voli, a tko ne voli!? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Preliveni u masnoći prženim krvicama: tko voli, a tko ne voli!? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Susjede semlknedle njem. Semmel – zemička + isp. knedl) jelo od tijesta i već gotovih zemičaka umiješenih zajedno i oblikovanih u okruglice. Germanizmi tako domaćega okusa, zar ne?

Na okruglicama sa šljivama, pa i štruklima

Klasika (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Klasika (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zadržavši se još u jezičnome, ne toliko gastronomskom okruženju, posežem za kolumnom Nives Opačić iz Vijenca broj 598. objavljenu 2. veljače 2017. koju je autorica nazvala Prezle i krezle i zadržavam se samo na dijelu gdje idući od Novogodišnjega bečkog koncerta i u njemu poslužena bečkog šnicla stiže do Prezle, njem. Bröslein, mrvica, pa onda i krušna, od bröseln, mrviti, vrlo su česte u austrijskoj i južnonjemačkoj kuhinji, koja je pipce pružila i do nas. U prepržene će se prezle uvaljati okruglice sa šljivama (Zwetschkenknödl) ili marelicama (Marillenknödl), ali i valjušci poput šufnudla, koje smo u bakinoj kuhinji zvali samo tim njemačkim imenom.

Batak, najcjenjeniji dio pileka pohanca ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Batak, najcjenjeniji dio pileka pohanca ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tu nam se još jednom otkriva vrlo štedljiva bečka odnosno srednjeeuropska kuhinja, danas i globalno popularna, koja je na području gotovo cijele nekadašnje Austro-Ugarske i od staroga kruha i osobito peciva, žemlji žemljica, kajzerica majstorski stvorila specijalitete poput okruglica i štruca, ali i način pohanja, paniranja koji nisu zatrle ni proskribija bijeloga kruha i peciva ni modernije i navodno laganije varijante oblaganja, omatanja mesa, ribe, povrća, voća pivskim tijestom, japanskom tempurom, hrskavim žitnima pahuljicama ili šrotom različita zrnja.

Psovka krušne mrve

Prezli ili krušne mrvice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Prezli ili krušne mrvice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

 

Iako nismo štedljivi s nepojedenim kruhom – možda bi tu pristajala ona rijetko kreativna i nježna, a meni vrlo ružna psovka krušne mrve!? – pri ruci nam je u svakom dućanu poizbor krušnih mrvica. Nije to kao nekad kad se poštovala svaka mrva, a posebice skupoga, ne svima dostupnoga bijelog pšeničnog kruha i kad bi riječnu ribu u nas redovito uvaljali u kukuruzno  brašno.

Pohana rječna riba ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pohana rječna riba ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ne, neću o panadama i njihovu smislu, ali ću zato o tome koliko me izluđuju prezli odnosno krušne mrvice popržene u masnoći, na maslacu, maslu ili ulju odnosno svinjskoj masti da bi se njima prelili drugi K. und. K. specijaliteti okruglice od šljiva (i marelica, dakako), različita tjestenina na suho, čak i zagorski štrukli. Prije koji dan imala sam priliku ponovno raspravljati o tome. Ne mogu zaista shvatiti da mrvice, ovdje zaista ne popržene nego prepržene, donose okus djetinjstva. Što tu imaš od okusa, plemenitosti osim nezdravoga?

Abšmalcane mahune

Pohane punjene palačinke ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pohane punjene palačinke ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Krušne se mrvice do pijane podbuhlosti napiju masnoće i to mi pokrije svaku pomisao da daju okus, teksturu, obujam, zasitnost, čak zlaćanu (!) boju! Još ću ih nekako umjesto staroga omekšaloga kruha kao paniermehl dodati u faširanac ili mesnu štrucu, polpete od od ribe ili hobotnice, čak povrtne popečke, ali na prefine štrukle, okruglice sa šljivama ili ručno napravljenu tjesteninu, ni slučajno! Možda zbog tih na masnoći poprženih mrvica ne volim ni abšmalcane mahune. Prema purgerskome rječniku germanizam abšmalcati – kuhati i potom popržiti na masti s mrvicama.

Po mojemu - nedopustivo: štrukli preliveni mrvicama! ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Po mojemu – nedopustivo: štrukli preliveni mrvicama! ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ne možete tu dodati čak nikakvu tajnu tipa nemojte pohati u hladnome ulju kako bi bečki odrezak pekući se upio manje masnoće. Nije ni do dvojbe što, koje mrvice stavljaju oni koji ne smiju gluten ili kakve to bijele, slatke mrvice idu u neke vrste slastica. Ili da bi se, jer su očigledno jeftinije od škrobnih brašna, mrvicama ugušćivale krem juhe. I ne pitam ima li među internetskim knedlama na 20 načina ijedne recepture bez vražjih mrvica te zašto ne bi uz vrhnje, otopljeni maslac, šećer uz okruglice restorani odvojeno poslužili i pržene mrvice zbog onih kojima bez njih nema domaćega (!?) okusa. Tko voli, neka zlati, ja ću i dalje bez mrvica odnosno prezla. Dakako da vam neću predložiti još i recepturu: ako vam je drago, pržite i prepržite kako vam drago!

Objavljeno 15. siječnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Pijani kolač Suzane Đura

 

Zagrebački odrezak, klasik uvijek u modi

http://oblizeki.com/przenice-mnogo-vise-od-%C2%ABpohanog%C2%BB-kruha-7159

http://oblizeki.com/cvjetovi-bazge-na-tanjuru-pohani-a-u-casi-osvjezavajuci-2363

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.