Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 6. siječanj 2020.

Kruška punjena ječmenom kašom

Obitelj Sović iz sela Pirakovca kraj Vrbovca iskazala se na laktečkoj Sarmijadi, vrbovečkom Kaj su jeli naši stari i drugim priredbama – Ivančica sa svojim pucama i obrnutom sarmom, a Željko sa svojim pajdašima. Kako kuhaju, Željko Sović prigodno nam je ispričao opisujući recepturu prvonagrađene Torte s kiselim zeljem.

Obitelj Sović Željko, Ivančica i Matteo (Fotografija obiteljski album Sovićevih)

Govorio je i u kuhanju kao obiteljskoj strasti i istraživanju – on jelo osmisli, a supruga Ivančica ga izvedete otkrio kako su na vrbovečkoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari, gdje godinama sudjeluju i bili pohvaljeni i nagrađeni za kolač od kukuruza, kolač od maka i jabuka, fanjke, bucance od krumpira…

Za uspomenu: sa chefom Tomislavom Špičekom, koji ih je na Kaj su jeli naši stari pohvalio i raspitivao se upravo za ovaj recept! (Fotografija obiteljski album Sovićevih)

S osobitim veseljem predstavljaju stara, ali ne osobito poznata jela kao što su kruške punjene jačmenom kašom. Njima je bio oduševljen i chef Tomislav Špiček, koji se zanimao za recept.

Kruške punjene jačmenom kašom

Kruške kuhane u crvenom vinu i punjene ječmenom kašom (Fotografija obiteljski album Sovićevih)

Sastojci

5 kom krušaka domaće viljamovke
5 dl crnoga domaćeg vina seksarda

Nadjev
1 žličica cimeta
100 g jačmene kaše
4 dl mlijeka
2 dvije žlice meda
suhe grožđice
1 dl ruma

Priprema

Kruške izdubite i skuhajte u vinu kojem ste dodali malo cimeta. Ječmenu kašu skuhajte u mlijeku. Ohlađenoj kaši dodajte med, grožđice namočene u rumu i tom mješavinom napunite kruške.

Objavljeno  6. siječnja 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.