Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 1. veljača 2014.

Krpe-zidnjaci kao novi kuhinjski posteri u Dugom Selu

Uz Noć muzeja u petak navečer  31. siječnja 2014. posjetitelji su u Pučkome otvorenom učilištu u Dugom Selu, prvoj tamošnjoj Noći muzeja, mogli vidjeti i izložbu iz kolekcije sačuvanih starinskih kuhinjskih zidnjaka.

Dugoselci tumače:

Ti tradicionalni ukrasi s vezenim motivima i prigodnim pratećim tekstom, nekad su ukrašavali zidove kuhinja i drugih prostorija u domu. Ustvari su to bili savjeti o kuhanju, braku, zdravlju, novcu…. Danas predstavljaju zapise o nekadašnjem svakodnevnom životu i običajima tih vremena. Od zaborava ih je sačuvala ivanićgradska kolekcionarka Nevenka Stipić.

Želeći sačuvati svoju blisku materijalnu baštinu uz izložbu “Zidnjaci”  te radionicu izrade zidnjaka organiziran je i natječaj za nove zidnjake. Stručni sud odabrao je čak pet poruka, a nagrađeni su Marica Knezić, Darko Batišta, Sofija Štefanac Klobučar, Jagoda Iličić i Ariella Melić.

 

Jedna od sjajnih novih ideja za kuhinjski zidnjak s dugoselskoga natječaja

Jedna od sjajnih novih ideja za kuhinjski zidnjak s dugoselskoga natječaja

Među prispjelim prijedlozima na natječaj primjeren našemu, internetskom dobu osobit je pozor izazvao slogan Kuharice manje fejsaj, pa nam dobar čušpajz zmešaj!. Prvonagrađenoj Marici Knezić uz dvostih Kuharice lijepa moja, sad si veća za dva broja, nije manjkalo ideja, pa predlaže i: Mužu ručak ti je u frižideru, ja odoh frizeru, pa Dragi, nisam stigla skuhat jelo fino, odoh u kino  i Ručak ti se hladi, ja te čekam sva u nadi. Uz sliku kuharice s mobitelom na uhu, dok se jelo na peći dimi i gori, sriče slogan Kuharice mobitel ugasi, da se ovo jelo spasi.

Vrlo inspirativno i duhovito

Isti likovni kuhinjski motiv, ali različitih potpis, vrlo inspirativno i duhovito

Ukratko, mnoge su nasmijali i oduševili novi među izloženima i na taj način od zaborava otrgnuti kuhinjski «posteri». Vezenim su se krpama na zidovima svojih seoskih kuhinja ponosile naše mame i bake, a možda ih na svojim zidovima kao postere predstave i unuke i praunuke. Zanimljive usporedbe vremena.

 

Objavljeno 1. veljače 2014.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/kuvarice-%E2%80%93-ljepota-mudrost-zivota-i-odgoj-s-kuhinjskih-zidova-7635

http://oblizeki.com/i-kuhinjske-krpe-gadgeti-7665

http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9271

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.