Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet, Pozivnica 2. rujan 2019.

Kriški oblizeki u subotu 7. rujna 2019.

22. Festival slastica Zagrebačke županije Kriško oblizeki održat će se u Križu, 7. rujna 2019. Slastice se za ocjenjivanje predaju se od 10 do 13 sati, a poslije poslijepodnevnog programa za djecu i odrasle u 17 sati otvara se izložba slastica i proglašavaju pobjednici ove tradicionalne humanitarne priredbe. Ocjenjuju se izgled, miris, okus i posebnost slastice. Svi koji donesu slasticu, najmanje jedna tepsija, uz drugo dobivju i knjižicu s receprima s prošlogodišnje priredbe.

Nikolina Horvat Rabuzin, Križanka iz Varaždina, i prošle je godine bila pobjednica Kriških oblizeka (Fotografija Miljenko Brezak)

Sve se odvija na Trgu sv. Križa i oko Ville Noe. Dakako da će se slastice moći kupiti, a sva sredstva ostvarena manifestacijom idu u korist organizatora Društva Naša djeca Vladimir Nazor Križ za rad s djecom. Partneri su Zagrebačka Županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije i LAG Moslavina, a medijski pokrovitelj internetski magazin Oblizeki.

Djeca iz DND Vladimir Nazor križ, organizatora, sa svojom mentoricom Maricom Kukor za posjetitelje su pekli palačinke (Fotografija Miljenko Brezak)

Ideja o Kriškim oblizekima, prvoj takvoj slatkoj priredbi u nas, zacijelo je morala biti moćna, kad je itekako, na različite načine živa i 25 godina poslije. Ujesen 1994. o Križevu i Danu općine Križ prvi je put organizirana prodaja kolača što su ih žene ispekle kako bi se prikupio novac za pomoć djeci poginulih i ranjenih u Domovinskome ratu. Zamisao je nikla iz tada vrlo popularne i uspjele akcije Dobro je činiti dobro, a organiziralo ju je Društvo Naša djeca Vladimir Nazor Križ. A kad se već organizira prodajna izložba, organizirano je i ocjenjivanje kako bi se potaklo pečenje što kvalitetnih slastica te osobito tradicionalnih, od kojih su mnoge zahvaljujući tome otrgnute zaboravu. Nagrade su bile često simbolične, a redovito i – knjižica s recepturama prošlogodišnje izložbe.

Ana Šatović predstavlja tortu Kriških oblizeka predsjednici ocjenjivačkoga suda Božici Brkan (Fotografija Miljenko Brezak)

Slastice su se umnogome promijenile, a i oni koji ih pripremaju za ogledanje već su i drugi i treći naraštaj. Danas postoje brojne slične i poznatije priredbe, ali kriška je, htjeli joj to priznati ili ne, bila zaista prva u Hrvatskoj. Kako je rasla, prekidala se i obnavljala, mijenjala je ime od općinske prema moslavačkoj, županijskoj, pa i šire. Iako svake godine donosi dobro ponajprije djeci u lokalnoj zajednici, šteta i da spoznaje i domete priredbe lokalna zajednica, osim humanitarno, nije prepoznala kao vlastitu vrijednost i oplemenila je baštinski i kulturno, turistički i proizvodno, posebice u žena.

Stručni sud udubljen u procjenu slastica (Fotografija Miljenko Brezak)

Kao pokretačica priredbe (s Palmom Klun Posavec) i redovita predsjednica ocjenjivačkoga suda samu priredbu visoko ocjenjujem. Kriškim oblizekima ponosim se zbog trajnoga međusobnog nadahnuća s uvjerenjem da su oblizeki iz moje okešinske kekavice, moje zavičajne čitanke Oblizeki – Moslavina za stolom i www.oblizeki.com postali i dio standardnoga hrvatskog jezika i nacionalne baštine.

Objavljeno 2. rujna 2019.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.