Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 19. rujan 2012.

Kriški oblizeki sve više hrvatski

Nadmašivši sam sebe kao već višestruki lauerat priredbe Haris Salčinović iz Zagreba pobijedio je na 15. Festivalu slastica u Križu u subotu 15. rujna 2012. Nadahnutim triptihom torti Vjera, Ljubav i Nada osvojio je  glavnu nagradu Mira Todorić, nazvanu po dugogodišnjoj donatorici i članici ocjenjivačkog suda.

Stručni ocjenjivački sud – predsjednica Božica Brkan i članovi Katica Bertović, članica Društva Naša djeca Vladimir Nazor iz Križa i članica Turističke zajednice Općine Križ te Željko Bobinec, šef kuhinje Dječjeg Vrtića Križ i specijalist nacionalne kuhinje – nagradio je jedinstvenih deset najboljih slastica u svim kategorijama (torte, kolači s kremom, sitni kolači i starinski kolači). Zanimljivo, rame uz rame ogledali su se profesionalci i amateri.

Troje članova ocjenjivačkoga suga u ocjenjivanju torti (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Troje članova stručnoga ocjenjivačkoga suda u ocjenjivanju torti (slijeva nadesno): Katica Bertović, Božica Brkan i Željko Bobinec (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Tko su nagrađeni?

Nagrađene su slastice: Marije Kozine iz Krapine (torta Štefanija torta), Marine Pišćak iz Križa (torta Jež), Marice Rendulić iz Križa (torta od oraha), Barbare Nagy iz Zagreba (Moja torta), Ane Legin iz Razljeva (starinski svatovski kolač), Miroslave Kralj iz Novoselca (jastručići s domaćim kiselim mlijekom), Ivke Crnogaj iz Križa (vijenac s lješnjacima), Sanje Kovačić iz Čazme (jabučni kolač s preljevom od vrhnja), Tijane Ščukanec iz Ivanić-Grada (slanci) te Nikoline Horvat Rabuzin iz Varaždina (Triptih jesen: muffini s bučom, pereci, vrganji, pita od smokava i rogača). Dodijeljena je nagrada i najmlađoj sudionici Maji Mandić (rođena 2003.) te najboljem muškom sudioniku Ivanu Cepancu (rođen 2001.). Najstarija natjecateljica je bila Marica Vitković iz Razljeva (rođena 1937.). Posebnom nagradom za kreativnost nagrađena je Maja Lajpold iz Novoselca oduševivši tortom Čarobna šuma te likovima koje je oblikovala na posebnoj radionici ukrašavanja slastica ticino masom.

Maja Mandić je najmlađa sudionica, ali su nejzini ježići odlična slastica (Fotografija Općina Križ)

Maja Mandić najmlađa je sudionica, ali su njezini ježići odlična slastica (Fotografija Općina Križ)

Ocjenjivački je sud, uz drugo, iskazao i osobito zadovoljstvo ove godine neuobičajeno brojnim (čak 24!), i vizualno i okusno natprosječnim tortama te zavidnom visinom brojnih tradicionalnih slastica. Tome se ne treba čuditi, ako i sama aktualna kriška općinska načelnica Ivana Posavec Krivec peče kolače za nagrade i to čak i po nekoliko vrsta! K tome, mnogi odlični slastičari-amateri poput Zagrepčanke Rozalije Kurjaković, nenadmašne u nas u razvlačenju šećera i također višekratne laureatkinje u Križu, odustaju od natjecanja kako bi – šansu dobili mladi.

Posebna nagrda z akreativnost: Maja Lajpold iz Novoselca sa svojom Čarobnom šumom (Fotografija Općina Križ)

Posebna nagrada za kreativnost: Maja Lajpold iz Novoselca sa svojom Čarobnom šumom (Fotografija Općina Križ)

Izložene i pobjedničke slastice s prethodnih 14 festivala

Pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Turističke zajednice Grada Zagreba, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Općine Križ, a u organizaciji Turističke zajednice Općine Križ i Društva „Naša djeca“ Vladimir Nazor Križ održana je 15. jubilarna manifestacija Festival slastica. Od ove se godine naziva Kriški oblizeki nadahnuta zavičajnom čitankom Oblizeki – Moslavina za stolom  Božice Brkan, inače i voditeljice stručnoga ocjenjivačkog suda. Kuma je festivala bila voditeljica i novinarka Karmela Vukov Colić, rodom iz kriškoga kraja te voditeljica prve priredbe 1994. godine.

vina za stolom i internetskoga magazina Oblizeki (Snimio Miljenbko Brezak / Acumen)

Novo ime i vizualni identitet Kriških slastica nadahnut je knjigom Oblizeki - Moslavina za stolom Božice Brkani internetskoga magazina Oblizeki (Snimio Miljenbko Brezak / Acumen)

Na ocjenjivanje je stiglo 149 slastica, gotovo iz cijele Hrvatske, a uz njih je po godinama izloženo i dodatnih stotinjak slastica, nagrađenih na prijašnjih 14 festivala, s prekidima,  u 18 godina održavanja te, kako kažu, najslađe turističko-kulinarske manifestacije u Zagrebačkoj županiji. Mnogi se još sjećaju pojedinih kolača bilo okusom bilo izgledom bilo time da ih po festivalskoj recepturi pripremaju i sami. Prodajom doniranih kolača prikupljala su se i ove godine sredstva za djecu Općine Križ odnosno za kriško Društva Naša Djeca Vladimir Nazor.

Marica Vitković iz Razljeva, najstarija sudionica festivalkoga natjecanja, pozire novinarima u replici starinske kuhinje (Fotografija Općina Križ)

Marica Vitković iz Razljeva, najstarija sudionica festivalskoga natjecanja, pozire novinarima u replici starinske kuhinje (Fotografija Općina Križ)

Izložena starinska kuhinja

Uz Festival slastica za sve posjetitelje, od kojih su neki stigli i autobusom Kriški oblizeki iz Zagreba, pripremljeni su i različiti popratni sadržaji. Po otvorenju Festivala slastica u Društvenom domu u Križu uz kulturno umjetnički program predstavljena je izložba replike starinske, bakine kuhinje te izložba svih dosadašnjih izdanja knjižica recepata Festivala slastica.

Petnaesta je bila najbolja izložba do sada (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Petnaesta je bila najbolja kriška izložba do sada (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Na Festivalu se predstavilo i pet profesionalnih slastičara s područja lokalnih jedinica triju županija uključenih u Lokalnu akcijsku grupu Moslavina – Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

25 komentara

  1. […] Kriški oblizeki sve više hrvatski […]

  2. […] pojasniti smisao toga zajedništva, a nije mi to bilo toliko važno da zagledam po knjigama, dok na Kriške oblizeke u rujnu 2012. Haris Salčinović nije donio trolist torti Vjera, Nada i Ljubav i osvojio Grad Prix Mira […]

  3. […] Haris Salčinović i Rozalija Kurjaković iskreno prijateljuju. Na kriškome festivalu slastica, Kriškim oblizekima, uz druge festivale, i međunarodne, oboje su višekratno osvajali brojne nagrade kao i grad prix […]

  4. […] koje objektivno niti nema, a sve se manje i natječe, jer je osvojila valjda sve što je mogla, na Kriškim oblizekima višekratko odnoseći nagrade ponajprije svojim čipkastim, elegantnim tortama, a dvaput i ukupnu […]

  5. […] mascarponea, ABC sira, Phialdelpfije čak sirnoga namaza itd. Valjda je zato na prošlogodišnjim Kriškim oblizekima  na ocjenjivanje i stiglo čak nekoliko, s različitim uspjehom izvedenih, sirnih torta. Ili, kako […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.