Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 9. rujan 2012.

Kriški oblizeki – novo je ime kriškoga festivala slastica

Jeste li se već prijavili za 15. kriški festival slastica  15. rujna 2012.? On se, nakon što je od starta 1994. promijenio nekoliko imena, od ove, svoje jubilarne priredbe, zove Kriški oblizeki. Kao što je knjiga Oblizeki – Moslavina za stolom bila nadahnuće da se nakon nekoliko godina posustajanja ponovno pokrene 2007. godine, da od Zagreba do Novoselca u Križ vozi vlak Oblizek (ove gpdine autobus!), i sada je nadahnuće za nove kreacije majstorica kolača. I starinskih i modernih, i sitnih i torta. Izuzetno mi je drago i ponosna sam na novo ime, kojem sam makar i malo pridonijela, jer je to još jedan dokaz međusobnoga poticanja i nadahnuća izmežu mene i moga zavičaja.

Imala sam priliku govoriti o tome 28. kolovoza 2012. na najavnoj konferenciji za novinare i izložbi u županijskoj Turističkoj zajednici u Zagrebu, uz direktoricu Turističkoga ureda Zagrebačke županije Ružicu Rašperić i organizatorice «najslađe priredbe u Zagrebačkoj županiji» kako Kriške oblizeke još zovu, načelnicu Općine Križ i predsjednicu Turističke zajednice Ivanu Posavec Krivec i predsjednicu Društva Naša djeca Vladimir Nazor Križ dr. Miru Mošničku.

Božica Brkan i Ivana Posavec Krivec sa slatkim potomcima Kriških oblizeka (Fotografija Maja Dundović Pleša Općina Križ)

Božica Brkan i Ivana Posavec Krivec sa slatkim potomcima Kriških oblizeka (Fotografija Maja Dundović Pleša / Općina Križ)

Uz Palmu Posavec Klun, osnivačica i uporna predsjednica stručnog ocjenjivačkog suda dosadašnjih priredaba – a priredba je jedna od prvih i najstarijih takvih u nas – s ponosom sam mogla ustvrditi kako se i ove godine u toj humanitarnoj priredbi očekuje gotovo 300 slastica, a, uz druge, bit će izložene i pobjedničke prošlih godina.

Festival će, uz uobičajene, imati i nove dodatne sadržaje, primjerice repliku bakine kuhinje, izložbu starih kuharica te svih dosadašnjih izdanja knjižica recepata nastalih nakon Festivala slastica. Na Festivalu će biti zastupljeni i predstavnici tri županije Lokalne akcijske grupe (LAG-a) „Moslavina“, a posjetitelji će moći sudjelovati i u radionici ukrašavanja kolača ticino masom.

S najavne konferencije za novinare: Ružica Rapšerić, dr. Mira Mišnička, Božica Brkan i Ivana Posavec Krivec (Fotografija Maja Dundović Pleša / Općina Križ)

S najavne konferencije za novinare: Ružica Rapšerić, dr. Mira Mišnička, Božica Brkan i Ivana Posavec Krivec (Fotografija Maja Dundović Pleša / Općina Križ)

Tradicionalna turističko-kulinarska manifestacija Općine Križ i Zagrebačke županije Festival slastica Kriški oblizeki održat će se 15. rujna 2012. godine u Križu, u Društvenom domu (Trg Svetog Križa 5). Slastice za ocjenjivanje primaju se od 8,00 do 11,00 sati, a proglašenje nagrađenih počinje u 17 sati. Dakako, možete kupiti i slastice kako biste pomogli humanitarne programe za djecu. Podsjećam na naslov u Oblizekima – Moslavina za stolom o slasticama samo Križa i okolice, Slatka Moslavina ili dobro je činiti slatko.    

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] sam sebe kao već višestruki lauerat priredbe Haris Salčinović iz Zagreba pobijedio je na 15. Festivalu slastica u Križu u subotu 15. rujna 2012. Nadahnutim triptihom torti Vjera, Ljubav i Nada osvojio je  glavnu […]

  2. […] industrijski proizveden šećer. Križani, koji dvadsetak godina organiziraju i festival slastica Kriški oblizeki, svoj su gastrosuvenir, fini starinski medenjak, posvetili slavnoj sopranistici, vagnerijanki […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.