Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 31. kolovoz 2014.

Kriški oblizeki – novi vizualni identitet osmislila studentica Iva Komesar

Razgovarale smo na dan kad je na faksu dala važan ispit s druge godine da može upisati treću i kad je očekivala da joj svaki čas iz štamparije jave kad može doći da u tisak puste knjižicu s receptima sa 16. Kriških oblizeka. Na to dvoje potrošila je cijelo ljeto, sad je malo umorna i zadovoljna.

– Znate li vi što znači napraviti knjižicu sa stotinu stranica za tisak, a nikad takvo nešto nisam radila? – pita retorički.

Jasno je meni i više nego njoj, jer će Iva Komesar ove jeseni upisati tek treću godinu Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagreb. Zahvaljujući dogovoru njezina fakulteta s Društvom Naša djeca Vladimir Nazor iz Križa kao završni projekt kolegija Dizajn grafičkih medija studenti su trebali napraviti predložak za novi vizualni identitet tradicionalne izložbe slastica u Križu koja se održava od 1994., a ove godine 17. put.

Iva Komesar u tiskari kontrolira knjižicu recepata sa svojim grafičkim rješenjem (Privatni arhiv)

Iva Komesar u tiskari kontrolira knjižicu recepata sa svojim grafičkim rješenjem (Privatni arhiv)

Projekt za kolegij Dizajn grafičkih medija

–  Svi upisani studenti bili su obavezni izraditi brošuru od četiri stranice slijedeći principe za oblikovanje slike i teksta te prijeloma stranice koje su savladali tokom semestra. Katedra za grafički dizajn i slikovne informacije više puta godišnje, u suradnji s udrugama i privrednim organizacijama, organizira natječaje na koje se studenti rado odazivaju. Cilj natječaja je generiranje većeg broja dizajnerskih rješenja među kojima naručitelj može odabrati ona koja najviše odgovaraju uvjetima definiranima u natječaju a među studentima se stvara natjecateljska atmosfera bliska onoj s kojom će se susresti u svome budućem radnom okruženju – ističe izv. prof. dr. sc. Jesenka Pibernik s Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je po završetku natječaja s voditeljicom katedre izv. prof. dr. sc. Majom Brozović i odabrala desetak studentskih radova za uži krug, ocijenivši da baš oni najuspješnije prenose poruke kojom se manifestacija želi istaknuti i privući publiku. Dodaje:

–  Unutar užeg kruga sva predložena rješenja su dizajnerski izuzetna, a rad Ive Komesar izdvojile smo zbog kvalitete tehničke izvedbe i prepoznatljiva vizualnog identiteta u duhu tradicije ove manifestacije. Odabiru najboljeg rješenja suglasne su bile i predstavnice Društva Naša djeca Vladimir Nazor Križ.

Korice knjižice 17. Festivala slastica

Korice knjižice 17. Festivala slastica

Najbolji među 61 radom

Tako će uz, dakako, slastice i sve oko njih, publika u subotu 6. rujna 2014. u Križu vidjeti i izložbu studentkih radova. Od ukupno 61 u uži izbor odabrano je 10, a na kraju je, osim što je dobila peticu u indeks, pobijedila ambiciozna mlada Zagrepčanka Iva Komesar. Uz grafičko rješenje knjižice i znak, predložila je i izgled pregače, majice, straničnik za knjige itd.

Time baš ona nastavlja niz koji su za krišku izložbu slastica davno započeli karikaturist Zvonimir Gavranović Gaga (prepoznatljiva baka i unuka!), slikar i ilustrator Krešo Skozret, te grafički dizajner Jenio Vukelić.

Iva Komesar sa svojimbiciklom na zagrebačkome Jarunu (Snimila Božica Brkan)

Iva Komesar sa svojim biciklom na zagrebačkome Jarunu: i odjećom promovira dizajn - osječki Lega-lega (Snimila Božica Brkan)

Mlada šarmantna djevojka iz Dugava, koja grad najčešće šparta na bajku, voli svirati klavir i gitaru, a otkad zna za sebe voljela je nešto crtati, dakako, najviše kreirati haljine i interijere. Na početku srednje – išla je u Desetu gimnaziju – počela se igrati na računalu, isprva  samo htijući napraviti što ljepši profil na fejsu. Onda se zaljubila u fotografiju, pa u fotomontažu, pa je tako dospjela na Grafički fakultet. I to očigledno vrlo ozbiljno, jer su njezina rješenja, osim kriškoga, već na autocesti kod Čavala na zidu za zaštitu od buke te odabrana za vizualni identitet Udruge Kamensko. Veseli je što je time osigurala i praksu u jednoj od vodećih tvrtki.

Slatki friz na Ivin način

Slatki friz na Ivin način

Oblizeki s patinom, ali moderni

Roditelji, tata Krunoslav, projektant s vlastitom tvrtkom, i mama Jasna, farmaceutkinja u kontroli lijekova, podržavaju je u radu, a njoj nije teško truditi se s obzirom da su joj oni i uzor. Kaže: od tako malo predano i vrijedno radeći postigli su tako mnogo. I, dakako, jer voli to što radi, kao što voli pripremati i slastice, što joj je, ističe, sigurno i pomoglo u grafičkom oblikovanju vizualnoga identiteta Kriških oblizeka, da bude s patinom, kao starinski, toplo, “čokoladno”, ali zapravo vrlo moderno.

Jedno od Ivin još neiskorištenim rješenja napravljenih za fakultetsku domaću zadaću

Jedno od Ivinih maštovitih, još neiskorištenim rješenja napravljenih za fakultetsku domaću zadaću


Baš kao slastice koje priprema s mamom. Najdražima je spomenula čokoladne kocke, brownie, a onda  se ipak vratila sjećanjima na baku Mariju koju su zvali Micika, a koja je pekla čudesne Laurine kocke sa žutom glazurom, mađaricu i pitu s jabukama od tankoga lisnatoga tijesta, koju je poslije nje dok nije otišao nastavio peći djed Vinko. Sama Iva za prijatelje i momka Luku Gamulina – koji   također studira na Grafičkome fakultetu, pa ima razumijevanja za Ivinu zauzetost prvim velikim projektom – rado peče (kaže: prefine!) debele američke palačinke, po svome receptu, te (kaže: isto fine) muffine, a priznaje kako je trenutačko luda za cheesecakeom, osobito Vincekovim. Obiteljskim blagom ocjenjuje maminu Lovrinu tortu, koju su kao i mnoge druge slastice iskreirale bez svega što tradicionalno ide u slastice, ponajprije mlijeka i jaja. Mlađi brat Lovro (8) je, naime, alergičan na mnogo toga, ali je to manje važno kada se odlično slažu, baš kao i s drugim bratom Matijom (18), učenikom u MIOC-u.

Ivic stol s namirnicama - početak ideje za slasticu, ali i za dizajn (Snimila Iva Komesar)

Ivin stol s namirnicama i alatima - početak ideje za slasticu, ali i za dizajn (Snimila Iva Komesar)

 

Kreacija grafičkog dizajna i kreacija slastica

Iva inače ne daje recepture svojih oblizeka, ali za čitatelje Oblizeka potajice sam ih iscimala barem opisno. Meni se čini da je od njih mnogo važnija receptura predanost i kreativnost tako vrijednoga, čudesnoga mladog bića, koje još ne zna što će raditi u budućnosti, ali otkriva kako joj se jako dopada nadrealizam, posebice Salvatora Dalija, i kako joj se više od recentnoga teškoga minimalizma u grafici dopadaju neki likovni pravci 20. stoljeća, primjerice pop art odnosno Warhol, Lichtenstein i posterizirana umjetnost uopće .

Zasad pogledajte što je iskreirala, pokušajte peći po Ivinim recepeturama. Od te mlade dizajnerice uistinu možemo očekivati svašta.

Lovrina torta (Jasna Ikić – Komesar)

Lovrina torta (Snimila Iva Komesar)

Lovrina torta (Snimila Iva Komesar)

Sastojci

Biskvit

 • 150 g do 200 g šećera (ako želite slađe)
 • 250 ml ulja
 • 200 g džema od borovnica (može i neki drugi, borovnica dobro ide uz čokoladu, a džem malo poveže kada nema jaja)
 • 200 g  pšeničnoga oštrog brašna
 • 200 g pšeničnoga glatkog brašna
 • 1/2  praška za pecivo ili 2 žličice sode bikarbone
 • 1 žličica vanilin šećera(može i 2 žličice, slobodan odabir, zbog arome)
 • 100 g kakaa u prahu (ili čokolada za kuhanje, može i do 200 g, ako se želi jako čokoladni biskvit)
 • 400 do 500 ml sojina mlijeka (ovisno u gustoći konačne mase za pečenje biskvita, ne smije biti niti pregusta niti prerijetka)
Još jedna varijanta Lovrine torte (Snimila Iva Komesar)

Još jedna varijanta Lovrine torte (Snimila Iva Komesar)

Priprema biskvita

1. Izmiješajte šećer, vanilin šećer, ulje i džem i dijelu sojinog mlijeka (1/3 od ukupno predviđene količine)

2. Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu (dobro je sve prosijati zajedno) i kakao ili čokoladu na pari rastopljenu (ovisno o tome što koristite u recepturi)

3. U 2. smjesu praškastih sastojaka umiješajte 1. smjesu.

4. Sve dobro promiješajte i izlijte u namašćen kalup za tortu (količina je za kalup od 28 cm)

5. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 min.

Lovrina torta prije slaganja (Snimila Iva Komesar)

Lovrina torta prije slaganja (Snimila Iva Komesar)

Krema

 • 750 ml sojina mlijeka
 • 2 pudinga od vanilije
 • 2/3 margarina ili cijeli (250 g) (ovisno kakvu strukturu kreme volite)

Priprema kreme

Skuhajte puding u mlijeku, zašećerite prema želji (4-5 velikih žlica šećera). Ohladite (miješajte tijekom hlađenja da se ne zgruda) i u ohlađeni puding (na sobnoj temperaturi, a ne tempwraturi hladnjaka) čvrsto umiješajte margarin da dobijete glatku kremu, ohladite u hladnjaku.

Glazura 

 • 50 g maslaca
 • 100 g čokolade
Ivin mlađi brat Lovro s maminom odnosno svojom, Lovrinom tortom na proslavi rođendana (Snimila Iva Komesar)

Ivin mlađi brat Lovro s maminom odnosno svojom, Lovrinom tortom na proslavi rođendana (Snimila Iva Komesar)

 

Slaganje torte

Ohlađeni biskvit prerežite u 3 kore (ukoliko se napuše na sredini, izdignuti dio odrezati i smrviti te posipati zadnju koru da se poravna koja će se premazati džemom) Punite sa dva sloja kreme. Gornju koru premažite džemom od marelica (ova kombinacija je meni najbolja, može isti od borovnica ili neki drugi prema želji). Neka bude bogat sloj džema da se dobro osjeti i malo razbije okus čokolade koji prevladava u cijeloj torti. Džem malo zagrijte kako bi se lakše razmazivao. Složenu tortu ostavite da odstoji u hladnjaku, najmanje 60 min. ili preko noći. Prelijte cijelu tortu glazurom. Kadase glazura stisne, tortu možete ukrasiti ostatkom kreme od vanilije (pisanje i sl.) i drugim.

Američke palačinke (Iva Komesar)

Ivine velike i male, američke palačinke (Snimila Iva Komesar)


Sastojci

 • brašno
 • prašak za pecivo
 • jaja
 • jogurt
 • mlijeko
 • maslac
 • narančina korica
 • rum
 • med
 • sol
 • šećer (nekad vanilin šećer)
Nadjev prema izboru (Snimila Iva Komesar)

Nadjev prema izboru (Snimila Iva Komesar)

 

Priprema

U posudi izmješam sve suhe sastojke – brašno, prašak za peciva, šećer (ne puno) i mrvicu soli. Kako koristim jogurt i malo mlijeka, količina brašna je manja nego da samo koristim mlijeko, jer je jogurt gušći, zbog njega su palačinke posebno mekane i spužvaste. Jaja izmješam s mlijekom i jogurtom, pa dodam otopljeni maslac. Kad to sve dobro izmješam, onda ubacim malo meda (zato ide manje šećera, jer med zasladi i da poseban okus), naribam dosta narančine korice koja, kad se sve to izmješa s malo ruma, daje poseban gorkasto-slatki okus, koji super paše uz nekakav slatki premaz ili što god stavite na palačinke.

Super bi bilo da kao ja imate imate malu tavicu za američke palačinke, ali ako radite na većoj, neka smjesa bude dovoljno gusta (ali ne pregusta) da se ne razlijeva kada izlijete jednu „lokvicu“ smjese na sredinu tave. Kada se palačinkica prestane dizat u tavi, okrenite na drugu stranu, znat ćete da je dobra ako ima lijepu smećkastu boju i ako se ne razljeva prilikom okretanja.

Muffini (Iva Komesar)

Muffini se peku... (Snimila Iva Komesar)

Muffini se peku... (Snimila Iva Komesar)

Za muffine s komadićima čokolade Iva koristi, kaže, nekakve recepture s Coolinarike ili tako nešto, samo što u njih također po svome ubacuje med, rum i naranču. To joj se dosad pokazalo uvijek dobitnom kombinacijom.

Objavljeno 31. kolovoza 2014.

 

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-20-godina-slatkih-dobrih-djela-12645

Http://oblizeki.com/najbolji-oblizeki-16-kriskih-oblizeka-slastice-rozalije-kurjakovic-11791

http://oblizeki.com/zasladite-subotu-kriskim-oblizekima-11778

http://oblizeki.com/hoce-li-i-vasa-slastica-postati-kriski-oblizek-11759

http://oblizeki.com/%C2%ABkriski-oblizeki%C2%BB-%E2%80%93-kolaci-sa-stavom-11737

http://oblizeki.com/nada-vjera-i-ljubav-%E2%80%93-slatki-trolist-torti-koji-je-harisu-salcinovicu-pribavio-grand-prix-mira-todoric-na-kriskim-oblizekima-8457

http://oblizeki.com/stefanija-torta-marije-kozine-ili-sjaj-slavnih-starinskih-gradanskih-slastica-7615

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-sve-vise-hrvatski-7589

http://oblizeki.com/haris-salcinovic-kolekcijom-tisina-bez-premca-na-14-festivalu-slastica-u-krizu-2954

http://oblizeki.com/nada-vjera-i-ljubav-%E2%80%93-slatki-trolist-torti-koji-je-harisu-salcinovicu-pribavio-grand-prix-mira-todoric-na-kriskim-oblizekima-8457

http://oblizeki.com/rozalija-kurjakovic-samozatajna-kiparica-secera-9344

http://oblizeki.com/tradicijske-slastice-kao-nadahnuce-i-egzistencijski-motiv-za-dobar-posao-5877

http://oblizeki.com/uskrsna-torta-sreca-harisa-salcinovica-i-rozalije-kurjakovic-9310

http://oblizeki.com/nada-vjera-i-ljubav-%E2%80%93-slatki-trolist-torti-koji-je-harisu-salcinovicu-pribavio-grand-prix-mira-todoric-na-kriskim-oblizekima-8457

http://oblizeki.com/harisova-torta-providenca-s-nutellom-ili-od-irske-do-zagrebackoga-velveta-5984

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-sve-vise-hrvatski-7589

http://oblizeki.com/tradicijske-slastice-kao-nadahnuce-i-egzistencijski-motiv-za-dobar-posao-5877

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

http://oblizeki.com/sjecate-li-se-rum-punca-11479

http://oblizeki.com/od-buce-ipak-nema-boljega-do-bucnice-11398

http://oblizeki.com/za-vruc-ljetni-dan-ivankin-kolac-s-kiselim-vrhnjem-i-marelicama-11331

http://oblizeki.com/nije-svaka-torta-od-sira-cheesecake-11191

http://oblizeki.com/sljive-u-slasticama-susene-i-ispecene-u-pekmez-11162

http://oblizeki.com/milkin-medenjak-u-novome-dizajnu-i-u-tri-okusa-10971

http://oblizeki.com/jabuke-mirisu-iz-babicine-savijace-10774

http://oblizeki.com/bucnica-je-postala-vise-od-kolaca-nadjevena-bucama-10666

http://oblizeki.com/rum-za-kolace-i-caj-ili-dosjetka-badela-1862-s-neizgovorenim-imenom-10474

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

http://oblizeki.com/orehnjaca-s-divljim-tresnjama-mirice-sinkovic-iz-donje-stubice-10099

http://oblizeki.com/kolacici-u-koje-je-umijeseno-cijelo-polje-zacinskoga-bilja-10040

http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827

http://oblizeki.com/kiflice-s-jabucnim-octom-gospode-vesne-hrsak-bas-fine-a-svaka-svoj-zalogaj-9805

http://oblizeki.com/cimetaca-%E2%80%93-jednostavna-mirisna-gibanica-9786

http://oblizeki.com/prosta-trnovecka-makovnjaca-8689

http://oblizeki.com/macarons-laduree-i-pariski-makaroni-pastry-chefa-eleonore-rekece-8642

http://oblizeki.com/orahnjaca-i-makovnjaca-ili-odlicni-prhki-mirjanini-blizanci-za-blagdanski-stol-8162

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

10 komentara

 1. […] i  nagrade za slastice koje budu odskakale po čemu drugome, a dobrodošle su i slatke izvedbe s novim grafičkim rješenjem. Uz drugo, organizator daruje i knjižicu s receptima s prethodne izložbe. Valja odabrati slasticu […]

 2. […] Željkom Kolarom, prerezao tortu ukrašenu novim vizualnim identitetom. Također su izloženi i prijedlozi s natječaja za vizualni identitet te prigodni suveniri poput šalice, majice i suvenirskoga […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.