Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 13. svibanj 2015.

Krčki ugostitelji kuhaju svoje i – sve bolje

Nedavno se hrvatska javnost uzvrpoljila jer je u grad, na otoku Krku dakako, pristao već drugi kruzer u nekoliko dana. Mnogi veći i turistički razvikaniji gradovi odmah su ljubomorno iskazali želju da navrate i njima, a oni ipak odabraše – Krk. Ovaj je put kruzer i najavljen, pa su se domaćini mogli iskazati poslovičnom gostoljubivošću. Kvarnerski se boduli s njome rađaju i za nju se, pristojni kakvi su, još i odgajaju.

Da nije tako bih li inače već petnaest godina, barem ljeti, postajala jednom od njih? Ne dosađujem se, pohvaljujem ih što neprestano na cijelome otoku vrijedno stvaraju nešto novo, i od prirode i od kulture i od ugode, ali i od ponude iz svoje kuhinje. Jedini prigovor što svoj nekada Zlatan otok, otkako ga usitniše u općine, ne predstavljaju cjelovito. Zanimljive, Baška ima svoje, Vrbnik svoje, Omišalj svoje,   svoje, a Malinska svoje projekte…, ali. Oni koji pamte neka druga vremena, haludovska, znaju da svi mogu još bolje.

Tri glavne dame: Karin Mimica iz Gastronauta, Nataša Jurina iz TZ grada Krka i Tatjana Frančišković iz Uprave Hotela Krk (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tri glavne dame: Karin Mimica iz Gastronauta, Nataša Jurina iz TZ grada Krka i Tatjana Frančišković iz Uprave Hotela Krk (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

No otočani imaju razloga da se ugledaju u grad Krk, ne zbog toga što je najveći na otoku, nego iz posve prozaičnih razloga. Na čelu s direktoricom ureda Turističke zajednice grada Krka Natašom Jurinom, a poduprte gradonačelnikom i gradom, Krčani se odistinski trude da, poput primjerice susjednih kvarnerskih otoka Lošinja i Cresa, obogate i poboljšaju ponajprije upravo gastronomsku ponudu, oslonjenu na tradiciju primorske, otočke kuhinje i namirnice iz okolice.

Žužići najbolje znaju s krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom i s europskom zaštitom, od koje će više promotivne i druge koristi imati otok negoli Kuća Krčkoga pršuta Žužić (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Žužići najbolje znaju s krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom i s europskom zaštitom, od koje će više promotivne i druge koristi imati otok negoli Kuća Krčkoga pršuta Žužić (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Sve zanimljivije kulinarske ideje prate i proizvodi, ponajprije suvenirski. No, iako imaju Krčki pršut  prvi hrvatski zaštićen i u EU, krasnih sireva i maslinova ulja te vina poput Vrbničke žlahtine, nije to lako, s obzirom da vrlo malo restorana radi cijele godine. Uz to, neprestano opada i broj učenika za turizam, kako doznajem u razgovoru s Đurđicom Cvitkušić, ravnateljicom krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, unatrag manje desetljeća sa 160 spali su na 50 učenika-ugostitelja.

Bračni par Cvitkušić, kojima su većina kuhara i konobara svečane večeri bivši učenici (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Bračni par Cvitkušić, kojima su većina kuhara i konobara svečane večeri bivši učenici (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Zbog toga su Turistička zajednica Grada Krka te Abisal s Klubom Gastronaut već prošle godine, kada su ugostili i gastronaute iz cijele Hrvatske, upriličile prvu edukaciju za ambicioznije ugostitelje, a ove godine bili su još temeljitiji kako bi predavanjima i radinicama proširili i utemeljili osnovna i nadogradili nova znanja voditelja restorana, kuhara, konobara itd.

Za sjećanje: svi sudionici večere (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Za sjećanje: ekipa koja jepripremala i posluživala završnu svečanu večere (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Među edukatorima tijekom tri dana bili su iskusni i zanimljivi Siniša Križanec koji ih je upućivao u upravljanje i marketing, dr. sc. Diana Grgurić o glazbi i zvuku u turizmu, a Diana Gluhak o nutricionizmu, Dragan Visković i Zoran Delić  s kolegama kuharima utvrđivali su kako od domaćih namirnica pripremiti carpaccio, što s janjetinim, kako osmisliti “zdravi” meni, ljetne deserte itd. Igor Hruškar i Damir Zrno voditelje restorana i konobare zbližavao je s vinom, a majstor sirar Đuro Hehet vodio je malu školu kušanja sira uz degustaciju hrvatskih, francuskih, talijanskih i grčkih sireva poznatih svjetskih brandova President, Galbani, Salakis i hrvatske Sirele.

Radionicu za kuhare održao je i mladi Podravkin promotor chef Zoran Delić, a na večeri se iskazao i supruzi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Radionicu za kuhare održao je i mladi Podravkin promotor chef Zoran Delić, a na večeri se iskazao i supruzi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Kako će se to odraziti na samu ponudu, moći ćemo izravno provjeriti već ovoga ljeta, a ja sam imala priliku i na završnici edukacije, svečanoj večeri sa čak deset (!) sljedova u kojima su se pojedinačno idejama i izvedbom mogli predstaviti kuhari desetak restorana. Domaćin je bio restoran Marina, koji se nakon godina izbivanja, otočkim restoranima njivičkoj Rivici i Torkulu pridružio u najnovijemu izdanju “100 najboljih hrvatskih restrorana”, koje izlazi za mjesec dana.

Creska ekojanjetina na gnijezdu ljekovitih krčkih trava na način restorana Marina (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Creska ekojanjetina na gnijezdu ljekovitih krčkih trava na način restorana Marina (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

A što smo jeli i pili? Dobrodošlicu su nam poželjeli  pelinkovcem rovinjske Darne i Žlahtina Nada. Kuća Krčkoga pršuta Žužić uvela nas je u večer svojim pršutom uz Žlahtinu Nadu. Trattoria Glavotok predstavila se paštetom od hobotnice uz Pinot sivi 2013 PP Orahovica, a Valsonis fingerfoodom s okusima Krka uz Graševinu vrhunsku 2013 Vina Belje. Restoran Pod Prevolt iskazao je juhom od kopriva, krčkih, a k tome bez poslovičnoga vrhnja za kuhanje. Karaka je svoju hobotnicu priredila u prošeku i ružmarinu, a sommelieri su uz nju predložili Silvanac zeleni 2013 PP Orahovica. Onda se ponovno vratila sjajna kuharica i Pod Prevolt s domaćim tijestom s brudetom od sušene hobotnice uz Chardonnay vrhunski 2013 Vina Belje.

Okusi iz davnina ponovno osvajaju: domaće tijesto s brudetom od sušene hobotnice na način Katice Jurešić iz restorana Pod Prevolt (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Okusi iz davnina ponovno osvajaju: domaće tijesto s brudetom od sušene hobotnice na način Katice Jurešić iz restorana Pod Prevolt (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

I trattoria Glavotok opredijelila se za hobotnicu, ali hobotnicu sa žara na podlozi od rikule i toplog krumpira uz vino po izboru one prethodne. Bor kamp iznenadio je šurlicama od divljih šparoga s medaljonima od tune u umaku od crnog piva. Uz to poslužiše crno vino – Frankovku 2012 PP Orahovica.

Teleće pečenje i domaći makaruni s divljim šparogma na način restorana Galija (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Teleće pečenje i domaći makaruni s divljim šparogama na način restorana Galija (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Domaćin, restoran Marina iskazao se medaljonima od ekološki uzgojene janjetine, creske iz PZ Cres, u gnijezdu od ljekovitih trava (prepoznali smo rigu, radič, koromač, mentu, kadulju, ružmarin…, a usput utvrdili i domaće izraze za svaku od njih). Galija se predstavila telećim pečenjem s (odličnim!) domaćim makarunima s divljim šparogama te pizzom Vagabunda (po mojem ukusu “prekreiranom” s tijestom sa sirom, pršutom, sirom, maslinovim uljem, rikulom…, ali će mlađima kao jedan obrok iza kojega se može popiti biti odlična).

Pizza nesvakidašnjeg imena Vagabunda (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pizza nesvakidašnjeg imena Vagabunda (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kao šećer na kraju poslužen je odličan prirodni krčki sladoled Gelati D’Oro Dalibora Jurine, koji mi sve više nedostaje u Zagrebu. Uz njega i Krčki pršut – njime smo, priznajem, neprestano označavali međuslijedove! – za našim su stolom – natjecanja odnosno ocjenjivanja, nažalost, nije bilo, ali bi Krčani i o tome mogli razmisliti – najbolji dojam ostavili medaljoni od ekojanjetine (chef restorana Marina je Ivica Vido), teleće pečenje s domaćim makarunima s divljim šparogama te – jedva da sam sama mogla povjerovati pod dugogodišnjim dojmom, istina s nekog drugog otoka, kako je sušena hobotnica nešto preslano i žlundravo pečeno s jajima, to nikad ne bih naručila – domaće tijesto s brudetom od sušene hobotnice. Čestitke svima, a najviše kuharici Katici Jurešić. Zaključak: jedva čekam ljeto na Krku.

O krčkome sladoledu Dalibora Jurine još će se čuti (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

O krčkome sladoledu Dalibora Jurine sigurno će se još čuti (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 13. svibnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne tekstove:

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

Talijanski sladoled na krčki način još bolji

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/nono-%E2%80%93-konoba-i-uljara-s-fantasticnim-palacinkama-sa-skutom-i-smokvenjakom-12742

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/krcke-surlice-12735

http://oblizeki.com/vina-belje-%E2%80%93-nova-mlada-i-odlezana-vina-iz-staroga-podruma-7469

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] Krčki ugostitelji kuhaju svoje i – sve bolje […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.