Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 21. svibanj 2014.

Krčke šurlice

Istarski fuži, osobito s tartufima, mnogo su poznatiji, i oblikuju se nešto drugačije, ali su im krčki pandan šurlice ili ono što na Pagu, primjerice, zovu makaroni na iglu.

Radi se o tijestu oblikovanom na žbicu, pletaću iglu ili čačkalicu, kako bi mu u sredini ostala šupljina. Čemu trud za to? To je jedna od tajni talijanske tjestenine da se bolje uhvati umak, šug, ma od čega bio. No zahvaljujući toj šupljini krčka je tjestenina dobila i ime. Prema veliku Akademijinu rječniku u XVII tomu, rađenom od 1952. oo 1962. šurlicom se spominje vrsta jela u Vrbniku na Krku”, a šurlica je, da ne meandriramo dalje, malena šurla odnosno – surla. Slonov nos.

Šurlice s Terase Diana: zelene s bijelim umakom od četiri sira i uobičajene s gulašem od divljači (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Šurlice s Terase Diana: zelene s bijelim umakom od četiri sira i uobičajene s gulašem od divljači (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Rječnici koji prehrambeno tumače gastrospecijalitet opisuju ih:

Kvarnerski specijalitet od tijesta s jajima koje se oblikuje u valjke te ih se reže na manje komadiće. Svaki komadić se stanji na dlanu, a nakon toga omota oko pobrašnjenog štapića i rukama oblikuje šuplja špageta. Kuhane se poslužuju uz razna mesna jela.

Klasično krčko svečano jelo: šurlice sa žgvacetom od janjetine (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Klasično krčko svečano jelo: šurlice sa žgvacetom od janjetine (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Bilo kako bilo, posebice otkako ih ugostitelji sami prave odlične, a prodavaonice, ne samo po otoku za pripremu doma nude i suhe i zamrznute, i zanatske i industrijske – među prvima je baš krčka Mariolina – prijete da će fuže prešišati. Jedni ih kupuju kao ukusan suvenir, a jedni jer su im zanimljiva i nova, odlična tjestenina koja se može kombinirati zaista sa svačim.

Iz restorana Torkul: šarene šurlice odnosno tri vrste različito obojenih šurlica s hobotnicom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iz restorana Torkul: šarene šurlice odnosno tri vrste različito obojenih šurlica s hobotnicom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uvjerila sam se u to i na našoj svibanjskoj gastronautskoj turi po gradu Krku i njegovoj okolici, na kojoj smo gradivo šurlice zaista dobro istražili i utvrdili. Restoran Torkul u menu s hobotnicom ugradio je šarene šurlice (bijele, crne i žute), terasa Dijana pripremila je zelene na bijelo sa četiri vrste sira, a bijele s gulašom od divljači te u okviru svečane večere u umaku od škampa i pršuta. S pršutom su, dakako, specijalitet Kuće Krčkoga pršuta Žužić, Za svečanu se večeru pansion Maritim iskazao šurlicama sa žgvacetom od janjetine, što nije izostalo ni sutradan na prezentaciji pripreme šurlica, kada su predstavili i šurlice od integralnoga brašna s hobotnicom i sa škampima.

Terasa Diana priprema šurlice u umaku od škampa i pršuta (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Terasa Diana priprema šurlice u umaku od škampa i pršuta (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Igor Hruškar iz PP Orahovica s tim je šurlicama sljubio Graševinu 2012., a uz žgvacet (odličan!) Silvanac zeleni 2011., dok je u pansionu Maritim enolog Tomislav Pavlešić iz Vinarije Pavlomir potočio na Vinistri upravo nagrađena vina svoje kuće – Žlahtinu 2013., Chardonnay 2013. i Cabernet sauvignon 2013. Ističem da Krčani – a najdraže su im njihove šurlice ili u umaku od škampa ili s janjećim žgvacetom – poslovično nude svoju Vrbničku žlahtinu.

Šurlice od integralnoga brašna sa škampima na način pansiona Maritim (Snimila Božica Brkan)

Šurlice od integralnoga brašna sa škampima na način pansiona Maritim (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Postoje za pripremu šurlice različite recepture, a ja prenosim onaj po kojem ih prave u pansionu Maritim. Pokazujući nam kako se to radi, izdiktirala mi ga je kuharica Fikreta Krušlo.

Skupni portret sa šurlicama: vlasnik pansiona maritim Josip brusić, urednica Oblizeka i kuharica Fikreta Krušlo (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Skupni portret sa šurlicama: vlasnik pansiona Maritim Josip Brusić, urednica Oblizeka i kuharica Fikreta Krušlo (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

 Krčke šurlice

Narezani komadići tijesta pripravni na pripremu šurlica (Snimio Miljenko Brezak)

Narezani komadići tijesta pripravni na pripremu šurlica (Snimio Miljenko Brezak)

Sastojci

  • 1 kg brašna mekog
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanca
  • 2 dl ulja (obično, maslinovo ili mješavina)
  • sol
  • topla voda po potrebi
Šurlica se valja na žbicu, iglu ili na štapić za ražnjić (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Šurlica se valja na žbicu, iglu ili na štapić za ražnjić (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

 

Priprema

Brašno posolite te mu dodajte jaja i žumaca te ulje. Lagano umijesite tijesto dolijevajući po potrebi tople vode. Ostavite ga da se malo odmori, oblikujte najprije dugačke valjke, koje zatim režite na komadiće za po jednu šurlicu. Na kraju ih oblikujte valjanjem između dlanova uz pomoć štapića za ražnjiće. Kuhajte ih u posoljenoj i pouljenoj vodi 5-10 min. Poslužite s umakom po želji pripremljenim odvojeno.

Nije naodmet

Pripremate li šurlice od integralnoga brašna, po savjetu šefice kuhinje pansiona Maritim omjere možete zadržati.

Šurlice pripavne za kuhanje (snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Šurlice pripavne za kuhanje (snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Objavljeno 21. svibnja 2014.

 

Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/pierce-brosnan-ili-007-stiti-zagrebacki-dzem-krcke-surlice-orahnjacu-cokoladu-s-rogacem-i-samoborsku-salamu-3989

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/nono-%E2%80%93-konoba-i-uljara-s-fantasticnim-palacinkama-sa-skutom-i-smokvenjakom-12742

http://oblizeki.com/kako-su-spageti-bolonjez-pregazili-domace-rezance-zapecene-sa-sirom-i-okruglice-sa-sljivama-ili-s-makom-5280

https://www.facebook.com/permalink.php?id=187831984587308&story_fbid=600518049985364

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

13 komentara

  1. […] Krčke šurlice […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.