Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Zaštita 21. lipanj 2021.

Korčulanska Lumblija zaštićena nacionalnom oznakom zemljopisnog podrijetla

Ministarstvo poljoprivrede prošlog je tjedna objavilo da je na nacionalnoj razini zaštitilo  naziv Lumblija  kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Postupak zaštite pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanija Blato i Udruga maslinara Vela Luka, koji su u zajedničkoj specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje toga proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost Lumblije i otoka Korčule. Nakon donošenja rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti slijedi postupak registracije tog naziva na razini Europske unije. Naziv Lumblija mogu koristiti samo proizvođači koji posjeduju Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom koju izdaje delegirano tijelo koje ovlasti Ministarstva poljoprivrede.

Blajska lumblija uparena s čuvenim korčulanskim pošipom (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Ministarstvo poljoprivrede opisuje službeno:

Lumblija je tradicionalni kolač otoka Korčule, okrugla oblika, dobiven pečenjem dizana tijesta. Izvana je tamnosmeđ, premazan varenikom ili rakijom i posut šećerom. Svojstven mu je pun orašasto-voćni okus, koji proizlazi iz sirovina korištenih za pripravu, aroma po dodanim začinima i harmoničnost. Za izradu Lumblije koristi glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), pekarski kvasac (svježi ili suhi), mlijeko, voda i sol od kojih se radi tijesto. U tijesto se može dodati i mljeveni rogač.

Pobjednička lumblija Tamare Frlan s ocjenjivanja u Vela Luci (Foto TZ Vela Luka & Oblizeki)

Tradicija izrade Lumblije zadržana je i danas u otočkim domaćinstvima – dodajem i da je i omiljeni otočki suvenir – a s ciljem popularizacije organiziraju se degustacije i natjecanja u pečenju Lumblije, uglavnom na zapadnom dijelu otoka Korčule.

Kako sam na Oblizekima višekratno pisala o lumbliji, svima koje zanima povijest naziva i same slastice, opis u koje se vrijeme (oko Svih svetih!) pekla i receptura, preporučujem tekstove:

Lumblija – korčulanski okus ljubavnog nezaborava, 28. listopada 2011.

Stajun od lumblije ili veloluško Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblija, 29. listopada 2020.

Lumblija i virtualno zamirisala i šire od Korčule 4. studeni 2020.

Objavljeno 21. lipnja 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.