Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 6. svibanj 2017.

Kolači i torte «Tri užitka» – pobjednici i 9. Štruklijade

Najbolje štrukle za 9. Štruklijadu u Zlataru u subotu 6. svibnja 2017. Ispekli su ponovno Kolači i torte Tri užitka, druga je Villa Zelenjak – Ventek, a treći Zebrano, prošlogodišnji pobjednici, poznatiji kao proizvođači mlinaca.

Zanimljivo je da su ovogodišnji pobjednici prošle godine u Krapinskim Toplicama bili drugi, a 2015. godine, kada su se u Zaboku prvi put natjecali, također su pobijedili. Dakle, uvijek na tronu!

Zanimljivo je također da se četvrti visokim bodovima plasirao Majsecov mlin, koji još ni jednom nije pobijedio, ali je uvijek na tronu ili odmah do njega.

Fotografija za uspomenu: pobjednici Štruklijade, ocjenjivački sud i proglašivači (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Fotografija za uspomenu: pobjednici Štruklijade, ocjenjivački sud i proglašivači (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tako je ocijenio tročlani stručni ocjenjivački sud odabirući među 12 prijavljenih zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica: predsjednik Ivica Štruml, direktor firme za savjetovanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu Štruml d.o.o, te članovi Slavko Večerić, etablirani zagorski kuhar, počasni član Hrvatske kulinarske akademije, i Božica Brkan, glavna urednica portala Oblizeki, jednoga od medijskih pokrovitelja i ovogodišnje Štruklijade.

Zaštićeno nematerijalno dobro

Pobjednički štrukli Kolači i torte Tri užitka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednički štrukli Kolači i torte Tri užitka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ove su godine predstavljeni štrukli prosječno bili kvalitetniji nego prijašnjih godina, ali također i vrlo različiti kako debljinom tijesta, tako i nadjevom, veličinom te načinom pečenja, sa vrhnjem ili bez njega.

Zebrano i ove godine na pobjedničkom tronu Štrujlijade (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zebrano i ove godine na pobjedničkom tronu Štrujlijade (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iako se u početku «hvatao» standard za zagorske štrukle, inače zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, pokazuje se kako je čar upravo u raznolikosti, koja nerijetko ovisi o iskustvu onih koji ih pripremaju te sklonosti onih koji ih jedu. K tome, šira javnost i dalje preferira zagorske štrukle kakve je proslavila kuhinja zagrebačkoga hotela Esplanade još sedamdesetih godina.

Župan Željko Kolar na pobjedničkom štandu dok se još nisu znali pobjednici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Župan Željko Kolar na pobjedničkom štandu dok se još nisu znali pobjednici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Valja dodati da se ocjenjuju izgled i okus (slanost, sočnost, sklad, okus) sa po 10 bodova te da se do 10 bodova može oduzeti za greške (prepečeno, nedovoljno pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo).

Štruklijada zanimljiv trolist gastropriredaba s Babičinim kolačima i Zagorskih chefom

Učenici Srednje škole Zabor s profesoricom kuharstva Brankom Kralj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Učenici Srednje škole Zabok s profesoricom kuharstva Brankom Kralj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iduća Štruklijada već je jubilarna 10. te valja Zagorcima razmisliti o tome da je prošire izvan svoje Krapinsko-zagorske županije, jer je zanimanje očigledno – štrukla za kupnju nestalo je takoreći i prije službena početka! Kao turistička manifestacija sjajno se slaže s drugim županijskim gastropriredbama poput starije priredbe Babičinih kolača za žene amaterke i mlađe priredbe Zagorskoga chefa za profesionalne kuhare.

I prije proglašenja na štandu Ville Zelenjak - Ventek štrukla je ponestalo (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I prije proglašenja na štandu Ville Zelenjak – Ventek štrukla je ponestalo (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Štruklijada se održava po cijelome Zagorju, dosad u Krapini, Klanjcu, Gornjoj Stubici, Sv. Križu Začretje, Mariji Bistrici, Zaboku, Krapinskim Toplicama i Zaboku. Osim toga, odlično promovira dobru hranu u Zagorju, pogotovo jer i ove godine petnaestak restorana u uz Štruklijadu od 28. travnja do 14. svibnja to predjelo, malo jelo, a mnogim i omiljeno glavno jelo, nudi na čak 50-postotnoj akciji. Na samoj priredbi štrukli su prodavalini po pet kuna, a oni koje su uživo pripremili učenici Srednje škole Zabok i Udruga žena Zlatara bili su za čašćenje publike.

Predah za domaćina Željka Slunjskog, šeficu Županijske Skupštine Vlasta Hubicki te ocjenjivački sud Slavko Večerić, Božica Brkan i ivica Šturml (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Predah za domaćina novinara Željka Slunjskog, šeficu Županijske Skupštine Vlastu Hubicki te ocjenjivački sud Slaveka Večerića, Božicu Brkan i Ivicu Šturmla (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 6. svibnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/9-struklijada-u-zlataru-tko-ove-godine-pece-najbolje-zagorske-strukle-20548

http://oblizeki.com/zebrano-ispeklo-najbolje-strukle-za-8-struklijadu-18013

http://oblizeki.com/zagorski-mlinci-sa-zagorskim-puranom-ali-sve-cesce-i-sa-%E2%80%93-spinatom-12055

http://oblizeki.com/najbolji-zagorski-strukli-na-struklijadi-i-trezi-put-su-oni-restorana-rody-13216

http://oblizeki.com/strukli-najbolji-na-svijetu-11023

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/juha-sa-struklina-strukli-u-juhi-kuhani-strukli-10997

http://oblizeki.com/pobjednicki-zagorski-strukli-stefice-gulije-15084

http://oblizeki.com/ljubeski-zagorski-strukli-od-sira-ali-i-od-krumpira-i-oraha-2387

http://oblizeki.com/najbolje-zagorske-strukle-za-7-struklijadu-ispekli-kolaci-i-torte-%E2%80%9Ctri-uzitka%E2%80%9D-15020

http://oblizeki.com/7-struklijada-u-subotu-23-svibnja-2015-u-zaboku-14794

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.