Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 23. rujan 2016.

Kolač od grožđa Pregrada 2016.

berbakolac_01naslovnaNe mogu odlučiti je li kolač koji vam želim predstavljam jednostavniji ili ukusniji. Mnoge će podsjetiti na inačicu s višnjama i pudingom ili na nešto slično, ali njegov kreator chef Mislav Božić iz Ville Magdalene u Krapinskim Toplicama zamislio ga je baš takvim. I izveo za svoj performans uz Berbu grojzdja u Gradskoj knjižnici Pregrada. Bilo kako bilo, kušajte ga, ne traži mnogo. Uz to, priželjkujem da ga zaista u Pregradi, u čiju je čast kreiran u vrijeme tamošnje Berbe grojzdja, usvoje kao jestivi suvenir.

Prvi čovjek pregradskog performansa chef Mislav Božić i prvi čovjek Grada Pregrade Marko Vešligaj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prvi čovjek pregradskog performansa chef Mislav Božić i prvi čovjek Grada Pregrade Marko Vešligaj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jestive suvenire imaju mnogi, od medenjaka (Milkin medenjak u Križu) i paprenjaka, različitih torti poput Zagrebačke, Rapske ili Frankopanske (Hotel Intenacional u Crikvenici), da ne spominjem bečku Sacher i tome slično. Barem u sezoni berbe grožđa. Doduše, s obzirom na uvoz zobatica gotovo cijele godine, može se sukladno tome njime i sladiti.

Kolač od grožđa Pregrada 2016.

Kolač s okusom brajde ili vinograda (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kolač s okusom brajde ili vinograda (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • Biskvit (za lim za pečenje 40 x 40 cm)

  8 bjelanjaka
  100 g šećera
  8 žutanjaka
  1 žlica ulja
  140 g šećera
  1 dl mlijeka
  220 g brašna
  12 g praška za pecivo
 • 40 bobica bijelog ili crvenog grožđa
 • Preljev
  1 l soka od grožđa
  50 g šećera
  100 g gustina

Priprema

Prvu masu izmiksaj od 8 bjelanjaka i 100 grama šećera, drugu od 8 žutanjaka, 1 žlica ulja, 140 g šećera i 1 dl , a treću od 220 g brašna sa 12 g praška za pecivo. Pomiješajte lagano sve tri i pecite biskvit na 180 °C 25 min i ohladiti ga. Bobe grožđa preprežite popola i izvadite im koštice, pa ih složite po biskvitu. Zatim sve prelijte preljevom koji pripremite tako da 8 dl soka zagrijete , a 2 dl pomiješate sa šećerom i gustinom te dodajte u zagrijani sok te kuhate miješajući da se zgusne. Zatim prelijte biskvit i ostavite da se ohladi.

Objavljeno 23. rujna 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Chef Mislav Božić – profesor Baltazar iz Ville Magdalene

http://oblizeki.com/jesenski-menu-s-grozdem-%E2%80%93-sentis-sjetno-a-mladacki-3307

http://oblizeki.com/glikemijski-indeks-438

http://oblizeki.com/zacinska-poslastica-%E2%80%93-susena-rajcica-12974

http://oblizeki.com/post-stvarno-post-17349

http://oblizeki.com/bregofska-pita-%E2%80%93-od-nematerijalnoga-kulturnog-dobra-do-kolaca-zasticenoga-zemljopisnog-podrijetla-15577

http://oblizeki.com/ide-jesen-ide-jesen-ide-i-miholje-i-hajdina-zlevka-15869

http://oblizeki.com/menegheti-vino-koje-vas-zeli-zavesti-2323

http://oblizeki.com/kusajte-s-nama-nesto-novo/page/23

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. […] Kolač od grožđa Pregrada 2016. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.