Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 11. siječanj 2012.

Kisela repa s grahom – zimski specijalitet sjeverozapadne Hrvatske ponovno u modi

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj, od Hrvatskoga zagorja do Moslavine, omiljeno je zimsko varivo kisela repa. Pogotovo odlično osvježuje poslije blagdanskog prejedanja. Kuha se kao i kiseli kupus, iako je na jelovniku mnogo rjeđe od njega.

Rjeđe se i kiseli, jer je, zbog toga što sadržava mnogo vode, i mnogo pokvarljivija i kraća joj je sezona. Ako je pokvarena, meka je i izrazito smrdljiva.

Kisela se repa rjeđe priprema na salatu, sirova, također obično s grahom, a uglavnom se kuha kao varivo, najbolje, ako se ima, kao i zelje, s malo suhoga, barem da zamiriše. Malo bunceka, kost, malo suhoga špeka. Tako je bilo bolje, izdašnije da se može više raditi i da se nosi i s najtežim seoskim poslovima, a i da kalorije bolje griju na hladnoći.

Kiseljenje repe

Sirova ukiseljena repa (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sirova ukiseljena repa (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sada se može kupiti izvrsno ukiseljena repa, a nekad se kiselila vrlo jednostavno. Repu treba dobro oprati, oguliti i naribati na rezance poput zelja. Eventualno nešto krupnije. Zatim  je posolite, izmiješajte i složite u posudu za kiseljenje, ali ne prejako kako jne bi previše omekanila. Zdrava repa mora ostati žilava.

I kad su obitelji bile velike, repa se rijetko kiselila u velike kacu, jer su se kiselile manje količine. Sada se može kiseliti i u običnu malenu staklenu boca za zimnicu. Bitno je da tekućina prekrije rezance i da je opteretite, primjerice prekriženim daščicama. Ako volite, možete joj dodati kima. Ostavite je na sobnoj temperaturi. Bit će ukiseljena za 40-50 dana. Provjeravajte, jer vrijeme ovisi o vrsti repe, temperaturi i sl. Dobru ćete repu prepoznati jer će biti staklasta.

Sirova repa zimi (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sirova repa zimi (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Neki kisele i cijenu repu, ali je tada zalijevaju slanim naljevom. Neki repu kisele i octom, ali to ne bih preporučila, jer je kiseljena na tradicionalan način i zdravija i ukusnija. Nisam kušala, ali Zagorci imaju i repu iz tropa odnosno ukiseljenu grožđem, pa će ona ovisno o njegovoj boji, biti bijela ili ružičasta.

Kisela repa s grahom

Varivo kisela repa s grahom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Varivo kisela repa s grahom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci (za 4 osobe)

 • 500 g ukiseljene repe
 • 500 g kuhanog graha
 • 100 g sušenog špeka
 • 1 glavica luka
 • 3 češnja češnjaka
 • 0,5 dl ulja
 • sol
 • papar
 • crvena paprika slatka
 • 1 žličica pirea od rajčice
 • 3 lovorova lista

Priprema

Na ulju i sitno narezanom sušenom špeku lagano prodinstajte sitno sjeckani luk i češnjak, lovorov list pa dodajte repu i dinstajte je podlijevajući vodom. Pri kraju kuhanja dodajte kuhani grah, dosolite, popaprite i dodajte crvenu papriku i pire od rajčice. Ovo varivo možete poslužiti ili kao zimsku gstu juhu ili kao glavno jelo.

Nije naodmet

Po tradiciji se u varivo od kisele repe dodaje i zaprška. Ako želite takvo, možete  mu dodati zapršku, pešt ili ga jednostavno ugustiti sa 1-2 žlice brašna umućenoga u hladnoj vodi i potom ga ukuhajte u varivo. Možete također u kiselu repu ukuhati kockice krumpira ili sitno tijesto ili poslužiti repu s grahom poslužiti s kuhanim trgancima, pireom od krumpira ili s palentom. Varivo od repe možete  skuhati i bez graha.

Kako je repa živa hrana te, iako je ukiseljena za potrošnju, i dalje «radi», kiseli se, prije nego je idete pripremati provjerite koliko je kisela i koliko slana. Ako je preslana ili prekisela, isperite je lagano, a ako nije dovoljno kisela – što ćete, uostalom, provjeriti okusno kad se skuha, «zakiselite» je ukuhanom rajčicom ili pireom od rajčice.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

 1. […] juhe, ječmenu kašu dodaju je i drugim jelima, ponajprije varivima, primjerice kiselom zelju, kiseloj repi itd. Klaić upućuje na preneseno značenje kontinentalnoga ričeta kao na smjesu svega i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.