Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 7. rujan 2016.

Kiflini s tikvinim koščicama Ane Martan – jako fiiiiiiini, i baštinski i trendovski!

anakiflini_01naslovnaMeđu trinaest slastica nagrađenih na nedavnom 19. Kriškim oblizekima odmah pri vrhu, sve zajedno ukupno treća, a k tome i među onima koje su se ove godine osobito nametnule, slasticama s bučinim košticama, bučinim uljem i bučinim brašnom, su i kiflini s tikvinim koščicama Ane Martan iz Madžareva kraj Novoga Marofa, majke suradnika Oblizeka etnologa Tibora Martana.

Oko izložbenoga stola iz Madžareva: grofica Lujza, Ana Martan, Tibor Martan i Božica Brkan (Fotograija Božica Brkan / Oblizeki)

Oko izložbenoga stola iz Madžareva: grofica Lujza, Ana Martan, Tibor Martan i Božica Brkan (Fotograija Božica Brkan / Oblizeki)

Kao i prošle godine, na kriškoj su se priredbi iskazali izložbenim stolom i slasticama – prošle je godine za cvibok gospođa Ana martan nagrađenia drugom nagradom za starinske kolače – a ove dodatno i gošćom groficom Lujzom te djecom kao i sudjelovanjem i predstavljanjem na okruglom stolu Od njive do desertnoga stola.

S okrugloga stola Od njive do desertnog stola: RozalijaKurjaković i Tibor Martan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S okrugloga stola Od njive do desertnog stola: RozalijaKurjaković i Tibor Martan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Odakle slastica, protumačio nam je za Oblizeke upravo Tibor Martan, koji nam je za Oblizeke i pisao o tikvama:

Na području grada Novog Marofa, posebice u mjestima Madžarevu, Krču i Kamenoj Gorici, tikve su bile važan sastojak u pripremi tradicijskih jela, kolača i slastica. Tikva je u tradicijski jelovnik ulazila blagdanom Svete Ane, 26. srpnja. Svaka prava domaćica koja je držala do blagdana Svete Ane – prisjeća se Tereza Kerep iz Kamene Gorice – odlazila je na sam blagdan rano ujutro prije izlaska sunca u polje pronaći i kući donijeti prvu dozrelu tikvu. Od te tikve domaćica bi trebala napraviti neko jelo te ga poslužiti ukućanima za jedan od sljedećih objeda: forštuk (doručak), obed (ručak), južinu (užinu) ili večeru.

Prema kazivanjima Ane Stepančec iz Madžareva pripremalo se kukuruznu zlefku s tikvima zvanu prošnjak, peru tikvenjaču te uštipke od tiviki, jaja, mlijeka, pšeničnog brašna i svježeg kravljeg sira. Tereza Kerep ističe kao se redovito i spravljala juha od svježe ribanih tikvi i kiselog mlijeka zgusnuta zafrikom.

Svježe su tikve u prehrani korištene od Janina pa do Miholja, blagdana Svetog Mihovila (29. rujan) kada je tikve sa polja bilo potrebno dopremiti kućama. Nakon Miholja tikve se isključivo koristilo samo u prehrani domaćih životinja. Od Miholja u prehrani su upotrebljavane tikvine koštice, koščice.

Njih se brižljivo vadilo iz unutrašnjosti tikvi i sušilo na suncu u rešetu ili situ. Osušene koštice brižljivo se pohranjivalo u papirnate škrnecline. Šknecline s košticama čuvalo se u komori, pomoćnoj prostoriji kuće koja je služila kao spremište prehrambenih proizvoda ili pomoćni stambeni prostor, obješene o drvenu gredu, tram.

U jesenskim i zimskim večerima tikvine se koštice običavalo luzati odnosno čistiti od vanjske ljuske. Koštice se lagano smočilo vodom te začinilo solju i stavilo u protvanj te prepeklo u rolu šporeta. Prepečene se koštice luzalo i odmah jelo ili ih se usitnjavalo u mužaru i dodavalo u tijesto za pogače. Usitnjene koštice koristilo se i za pripremu prhkih kiflina.

U skladu s ovim navadama nastala je i zanimljiva pitalica koja se koristila unutar svadbenih običaja novomarofskog kraja. Ženik sa svojom pratnjom nije mogao ući u nevjestinu kući sve dok nije ponudio točne odgovore na pitalice koje bi mu upućivao predstavnik nevjestina doma. Vrlo često pitalo se sljedeću pitalicu: Koj se na polju pase od Janina do Miholja? Odgovor je upravo: tikva ili tikve.

 

Recept za kifline (originalni recept)

Klasičini starinski kifli, ali dotjerani na način Ane Martan (Fotografija Miljenko Brezak)

Klasičini starinski kifli, ali dotjerani na način Ane Martan (Fotografija Miljenko Brezak)

Sastojci

  • 240 g brašna
  • 180 g putra
  • 60 g šećera
  • 100 g usitnjenih tikvinih koštica
  • malo soli

 

Priprema

Od sastojaka izradite glatko tijesto, oblikujte kiflice i pecite ih da porumenr.

 

Ane Martan ovako je doradila recept:

U sastojke za tijesto kiflina dodala je pola kvasca te malo crnoga, bučina ulja kako bi kiflini bili ukusniji i mekši, a kifline je dodatno premazala mješavinom tučena jaja i bučina ulja te posipala usitnjenim košticama.

Objavljeno 7. rujna 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/19-kriski-oblizeki-odskocile-slastice-s-bucinim-kosticama-bucinim-uljem-i-bucinim-brasnom-18727

http://oblizeki.com/torta-ob-bucinih-kostica-poput-poezije-18870

http://oblizeki.com/rasvjetani-secerni-strucak-na-torti-rozalije-kurjakovic-18818

http://oblizeki.com/slatka-matematika-na-janin-nacin-18844

http://oblizeki.com/tortom-lopta-nikolinea-horvat-rabuzin-ponovno-zabila-gol-na-kriskim-oblizekima-18780

Maja Lajpold ili maštanjem u hodu do nagrade

 

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-u-subotu-3-rujna-2016-18677

http://oblizeki.com/pozutjele-biljeznice-s-receptima-kuharice-i-zidnjaci-izlozbom-uvele-u-19-kriske-oblizeke-18687

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-sve-vise-hrvatski-7589

http://oblizeki.com/18-festival-slastica-zagrebacke-zupanije-kriski-oblizeki-ili-kriz-ponovno-sladak-15759

http://oblizeki.com/janino-s-tikvama-na-stol-15546

http://oblizeki.com/slatki-cvibok-ane-martan-15811

http://oblizeki.com/magdini-zdigani-skrukli-15842

http://oblizeki.com/uz-17-%e2%80%9ckriske-oblizeke%e2%80%9d-20-prvih-godina-13392

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] primjerice, torta od bučinih koštica Branke Mucak Pugar (proglašena i laureatom Mira Todorić!), starinski kifli od tikvinh koštica Ane Martan te roščići od bučinih koštica tete Nade Pacadi Hermine […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.