Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 5. srpanj 2016.

Kaštelanska torta, smokvenjak, rafioli i krokanat – babičini kolači iz Solina

solin_01naslovnaGodinama spavam sa Solinjankom uz uzglavlje i gotovo sam se raznježila uočivši repliku jedne od najpoznatijih glava Rimljanki na izložbenom stolu Udruge Solinjani na Babičinim kolačima u Zagorskim Selima, gdje su gostovali su svojim slatkim izložbenim stolom.

Gorenka Ninčević (predsjednica Udruge). Hela Milišić (zamjenica predsjednice), Mira Boban, Smiljka Pavić, Podrug, Zdenka Bracanović, Dubravka Delić, Ankica Milanović, Miro Podrug, Dragana Jaman, Tanja Boban, Mia Sesartić, Andrea Sesartić, Ernesta Barišić, Vanja Jankov, Mladen Milišić, Ivica Čerina, Jerko Podrug, Marina Vukšić, Miljenka Žižić, Dobrilka Juretić, Marica Juritić, Vlado Boban, Ljuba Limić iskazali su se koliko skladnim nošnjama, toliko i slasticama: kaštelanskom tortom, krokantom, smokvenjakom, rafiolima, prženim bajama…

Udruga Solinjani na izložbi u Zagorskim Selima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Udruga Solinjani na izložbi u Zagorskim Selima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Udruga Solinjani osnovana je 14. lipnja 2007., sada ima 38 članova i članica te oko 30 aktivnih sudionika u svim programima. Cilj je udruge promicanje izvornih kulturnih običaja grada Solina i Splitsko-dalmatinske županije, a potom i cijele zemlje, organiziranje društvenih (kulturnih) sadržaja u svome gradu te organiziranje redovitih posjeta udrugama sličnih ciljeva u zemlji i inozemstvu, izrada raznih kostima i druge potrebne robe radi vjerodostojnijeg prikaza društvenog života Solina. Dakako, žele predstaviti i promovirati svoj Solin i njegovu kulturnu baštinu od drevne Salone do današnjih dana.

Udruga Solinjani na izložbi u Zagorskim Selima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Okus i miris Dalmacije u Zagorju (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Do sada su ostvarili desetak projekata samostalno ili u partnerstvu sa srodnim organizacijama. Vodećim ocjenjuju izložbu Kako su živili naši stari u travnju 2008. u Domu kulture Zvonimir u Solinu. U 2009. organizirali su Izložbu starih dalmatinskih nošnji i cvijeća u obnovljenoj Gašpinoj mlinici u Solinu. U autentičnom interijeru izložene su nošnje s područja gradova Solina, Splita, Dugopolja, Kaštela, Sinja, Vrlike, Imotskog, Vinišća, Ogorja, a uz autentične nošnje iz škrinja dalmatinskih obitelji koje više od sto godina čuvaju svoje blago, članovi odnosno aranžeri i cvjećari Udruge cvjećara Viola Odorata iz Splita ukrasili su staru mlinicu i umjetničkim aranžmanima, a nekoliko kulturno-umjetničkih društava uz pjesmu i ples prezentirali su svoje običaje i jelovnike na platou ispred Gašpine mlinice. 2010. organiziraju Advent u Gašpinoj mlinici s brojnim umjetnicima, a organizirane u i posebne radionice.

Hroštule ili kroštule (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Hroštule ili kroštule (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Udruga Solinjani 2011. sa četiri udruge iz Solina i Dalmatinske Zagore, odakle su na izvor Jadra Solinjani i doselili, organizira Izložbu starih običaja i zanata. Nakon pet godina rada članovi i članice Udruge odlučili su objediniti svoje dosadašnje aktivnosti i projekte u publikaciju Stari Solin – da se ne zaboravi, prvu knjigu koja govori o starim solinskim običajima i životu starih Solinjana. Knjiga je ušla u protokolarni dar Turističke zajednice Solin. Od 2011. s TZ Solin u Gašpinoj mlinici organiziraju manifestaciju Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari, gdje vjerno prikazuju detalje iz solinske izvorne tradicije, izložbom i gastronomskom ponudom.

Pozdrav s juga (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pozdrav s juga (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Članovi i članice Udruge posljednjih godina sudjelovali su na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske, od kojih posebno ističu: Uskočki boj za Klis, Srednjovjekovni sajam u Šibeniku, Renesansni festival u Koprivnici, Đakovački vezovi, Podravski motivi, Piškorevački sokaci, Dioklecijanova noć u Splitu, Dani Blaca u Solinu, Dani boba u Kaštel Kambelovcu, Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu, u Zagrebu uz Dan grada itd., na kojima vjerno prikazuju običaje iz života predaka sa ovog područja, a na štand iznesu suvenire i dalmatinske delicije. 2014. manifestacija Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari dobila je nagradu Interstat, a Udruga posebno priznanje. Također manifestacija je dobitnik i turističke nagrade Simply the best.

Iskazali su se i ruhom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iskazali su se i ruhom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dakako, da vam Oblizeki moraju otkriti dio njihovih zanimljivosti, na čemu zahvaljujem gospođi Heli Milišić, koja napominje da su se ove slastice u Solinu obično spremale i još se pripremaju za Božić, Novu godinu i svadbe.


Kaštelanska torta

Jednostavna, a krasna (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jednostavna, a krasna (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 • Sastojci
  420 g šećera
  12 žutanjaka
  420 g isjeckanih badema
  140 g nastrugane čokolade
  140 g mrvica od dvopeka
  prošek po potrebi
  snijeg od 12 bjelanjaka
 • Glazura od čokolade
  200 g čokorade
  200 g šećera u kockama
  6 žlica vode
  malo ulja
 • Za ukrašavanje
  oljušteni bajami

Priprema

Miješajte šećera sa žumancima, zatim dodajte nasjeckane bademe, nastruganu čokoladu, u pošeku namočenih mrvica od dvopeka, a na kraju lagano umiješajte tvrdi snijeg od bjelanjaka. Sve dobro izmješajte, izlijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup za torte promjera 28 cm. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 – 200 °C i pecite oko 45 min. Ohlađenu tortu prelijte glazurom od čokolade i odozgo ukrasite oljuštenim bajamama.

 

Krokanat / krokant

 

Čudesni (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Čudesan(Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Sastojci

 • 400 g šećera u prahu
  250 g poprženih, nasjeckanih badema
  vodaPriprema

Otopite na vatri šećera u prahu i dodajte popržene, nožem nasjeckane bademe. Izmiješajte, pa istresite na dasku dobro oblivenu vodom. Valjak također polijte vodom i njime masu razvaljajte. Brzo, dok je toplo, narežite duguljaste pruge, koje po volji savijte.

 

Smokvenjak

Lovorov list za ures i miris Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Lovorov list za ures i miris Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 1 kg suhih smokava
  250 g krupnije narezanih oraha ili poprženih badema
  domaće rakije po potrebi

Za ukras

 • grančice koromača i listovima javora

Priprema

Osušene smokve sameljite na stroju za meso. Dodajte krupnije narezane orahe ili popržene bademe i domaće rakije koliko vam treba da možete umijesiti kruh. Okrugli hljepčić malo posušite u mlakoj peći, pa ga pustite da se ohladi. Ohlađen ukrasite odozgo grančicama koromača i listovima javora kako bi uhvatio njegov miris, pa ga spremite (zamotajte) u masni papir.

Rafioli

Na solinski način (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na solinski način (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • Tijesto
  1,5 kg brašna
  6 žumanjaka
  150 g svinjske masti
  150 g šećera
  4 vanilin šećera
  2 praška za pecivo
  nastrugane kore 2 limuna
  nastrugane kore 2 naranče
  malo ruma
  malo mlijeka
 • Nadjev
  1 kg badema (pola poprženo i malo nasjeckano, ostatak samljeven)
  500 g šećera
  snijeg 6 tučenik bjelanjaka
  sok 1/2 naranče
  malo ruma
  2 štange strugane čokolade
  malo mljevenih keksa
  1 žličica mljevene kave
 • maraskino
  šećer

Priprema

Od brašna, žutanjaka, svinjske masti, šećera, vanilin šećera, praška za pecivo, nastrugane kore limuna i naranči, malo ruma i malo mlijeka izradite tijesto da bude srednjetvrdo i glatko. Ostavite ga da otpočine 15 min, a zatim ga tanko provaljajte, režite čašom ili kalupom za rafiole i punite nadjevom. Nadjev napravite od badema, pola popržite i malo inasjeckajte, a ostatak sameljite, zatim šećera, snjiga od bjelanjaka, narančina soka i malo ruma, strugane čokolade, mljevenih keksa te mljevene kave. Nadjev dobro izmješajte i na svaki komadić tijesta stavite malu žlica nadjeva, tijesto poklopite, a krajeve pritisne viljuškom da se bolje spoje. Pecite u pećici zagrijanoj na 180 °C. Ohlađenje rafiole umočimo u malo vode kojoj ste dodali malo maraskina, a zatim u šećer.

 

Pržene bajame / Prženi bademi

Treba ih samo odjenuti u šećer (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Treba ih samo odjenuti u šećer (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 200 g badema
  200 g kristal šećera
  2-3 žlice hladne vode

Priprema

Bademe, kristal šećera i hladnu vodu na vatri neprestano miješajte da bademi pokupe sav šećer i sve dotle dok šećer ne počne otpadati od badema, a bademi počnu pucketati. Odmah ih istresite na porculanski tanjur, raširite i pustite da se ohladite.

 

Objavljeno 5. srpnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

http://oblizeki.com/17-slastica-krapinsko-zagorske-zupanije-laureta-17-kriskih-oblizeka-13534

http://oblizeki.com/oblizeki-nadahnuce-okruglome-stolu-%E2%80%9Ctradicija-od-kreacije-do-poduzetnistva-u-ruralnom-prostoru%E2%80%9D-13488

http://oblizeki.com/visnjevac-orahovac-vocni-pijani-lonac-%E2%80%93-najbolji-oni-koje-napravite-sami-2660

http://oblizeki.com/bucijada-bucu-privremeno-dovodi-na-menuje-ivanicgradskih-restorana-pekarnica-slasticarnica-i-pizzerija-3515

http://oblizeki.com/smokva-svjeza-ili-susena-ili-smokvenjak-hib-3270

http://oblizeki.com/pekmez-od-%E2%80%9Ezagorskih%E2%80%9C-smokava-15889

http://oblizeki.com/%E2%80%9Cslatka-hrvatska%E2%80%9D-izlozba-tradicijskih-slastica-iz-cijele-hrvatske-samo-u-petak-na-bundeku-u-novome-zagrebu-5795

http://oblizeki.com/mediteranska-prehrana-za-post-i-blagovanje-16729

http://oblizeki.com/kad-francuzima-zamirisu-proloski-rafijoli-a-zagrepcanima-imotska-torta-6054

http://oblizeki.com/tradicijske-slastice-kao-nadahnuce-i-egzistencijski-motiv-za-dobar-posao-5877

http://oblizeki.com/splitski-bobici-sibenske-favete-trscanske-favette-triestine-slade-bademima-i-zivotom-uza-sve-svete-3883

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.