Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 14. prosinac 2016.

Karl ili odlična mala piva iz sela Mecseknádasda

karl_01naslovnaDakako da je Mađarska zemlja dobre palinke i dobrih vina, ali nisma pojma imala da je i zemlja dobroga piva. Ne tvrdim to ja, koja se u piva ne razumijem osobito, nego kolega Goran Gazdek, urednik i autor Pivnice.net . Kako ne mogu dočekati njegov tekst, upuštam se sama u priču o pivu Karl, minipivovari, microbrewery iliti mađ. mikro-sörfözde u Mecseknádasdu, perjanici mađarskoga craftpiva, što se nama gastronautima, hrvatskim turističkim novinarima svih fela te ugostiteljima iznenada našlo na putu u Zlatnome baranjskom trokutu. Očito s jasnom namjerom Turističke zajednice Mađarske. Kome bih namijenila taj zapravo vrlo zanimljiv cilj, zemljopisno inače vrlo blizu istočnijim dijelovima Hrvatske, a vrijedno i vikenda, pa i produženoga iz Zagreba, Istre, Dalmacije… skupini prijatelja. možda bajkera, a svakako pivopija.

Karl toči jednoga od svojih imenjaka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Karl toči jednoga od svojih imenjaka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ne znam zašto mi stalno padaju analogije s onom našom viškom minipivovarom. A zašto i ne bi kad momci, upućeniji kolege, uspoređuju s drugim našim razvikanijim malim pivovarama. Meni tema, što jest jest, nije osobito bliska, pa mi je mnogo bliskiji razgovor o tome čemu uopće male proizvodnje piva? To mi je posve blisko kao protest, autorsko, kreativno suprotstavljanje uniformiranoj globalizaciji i masovnoj proizvodnji.

Neka od zanimljivijih piva iz minipivovare Krl (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Neka od zanimljivijih piva iz minipivovare Karl (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

To i jest pozadina Karla, koji se nakon bogatoga (ako sam dobro shvatila tehnološkoga) četvrtstoljetnoga iskustva u njemačkim, danskim i skandinavskim velikim pivovarama, financijski potkožen i zaradom u njima, otputio u životnu avanturu. Počeo je s projekcijom postrojenja prema vlastitoj zamisli, koje su mu proizveli čak u Kini. Početnu investiciju 200.000 – 300.000 eura u postrojenje vratili su za tri godine.

Zajednička gastronautska zdravica s vođene degustacije (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zajednička gastronautska zdravica s vođene degustacije (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zna da nikad neće biti milijunaš, ali njegova obitelj, zapravo dvije, dobro živi, imaju stabile prihod i mnogo ideja kako da opstanu, oa osim što proizvodne pivo, održavaju koncerte na otvorenome i za po 200 ljudi, razliite evente za do 40 osoba, nude hranu uz pivo i s pivom od peciva i namza i sličnih prigrizaka do rođendanske ambicioznije proslave s više slijedova, planiraju gradnju na kućice u prirodi, glamping, kako bi gosti imali gdje odspavati, prespavati, odmoriti se. Okupljaju i planiraju okupljanje različitihmalih okolnih proizvođača. Nastoje osigurati i sirovine iz okoline, posebice vodu (dva izvora imaju u svome selu), koju pročišćavaju.

U podrumu minipivovare dio gostiju novinara iz Hrvatske (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U podrumu minipivovare među pivom dio gostiju novinara iz Hrvatske (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mađarske krafpivovare mnogo su brojnije od naših, navodno ih je četrdesetak, možda neštovie ili koja manje, a Goran Gazdek rekoh, njihovim proizvodima, posebice pivima Karla daje jako dobre recenzije pitkim kreacijama kakve, tvrdi, još nije kušao. I mene su više za pisanje negoli z za kušanje u toj vođenoj degustaciji oduševila svijetla (od vrlo svijetlih do staroga zlata) i tamna piva (karamel malt, , bistro i zamućena, oprečnih okusa i mirisa, u kojima sam prepoznavala kombinacije neuobičajene za pivo, s medom, karamelom, kavom i čokoladom, bosiljkom i mentom te različitim drugim ljekovitim travama (digestive!) i sl. Osvajala su nas i imenima: Réka the One, 3rd Floor, Simons’s Beer, Memory, Dark Mecsek, Medicina Clara…

Pivsko pecivo s namazima (fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pivsko pecivo s namazima (fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tu kuhaju, vare male serije piva od 100 do 120 litara, i po 100 – 200 vrsta, godišnje ukupno oko 6000 litara. Mogu kreirati i po zamisli samih pilaca, a i za neveliku im lovu dopuštaju da sami kreiraju svoje tekuće zamisli, Ako s ene varama za 100 l piva bez boce naplatit će vam 300, a s bocom 500 eura.

Pivo Karl u svome hladnjaku (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Pivo Karl u svome hladnjaku (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Ukratko, tko to voli, vrijedno je (a i ostalima poduzetnički vrlo inspirativno!) navratiti do Karla. Njihova piva mogu s enaći i u specijaliziranimšubovima s craftpivom, a, ako se ne varam, isporučuju ih i u nekoliko restorana i café shopova te dostavom od Italije do Skandinavije.

Vlasnik pivovare predstavlja svoj projekt i pivo po pivo, u pozadini Mark Kincses i Anett Szabo iz Turističke zajednice Mađarske (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Vlasnik pivovare predstavlja svoj projekt i pivo po pivo, u pozadini Mark Kincses i Anett Szabo iz Turističke zajednice Mađarske (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Objavljeno 14. prosinca 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/pecuh-i-zlatni-baranjski-trokut-ili-cetiri-nezaboravna-madarska-dana-19483

http://oblizeki.com/almalomb-ce-vas-osvojiti-vec-juhom-mene-onom-od-krumpira-i-sira-bryndze-19542

http://oblizeki.com/madarski-oblizeki-u-petak-u-gradskoj-knjiznici-samobor-19570

http://oblizeki.com/27-bozicno-pivo-oslikala-nikolina-zanetti-19671

http://oblizeki.com/iza-prigodne-etikete-blagoslov-bozicnoga-piva-vec-26-put-16465

http://oblizeki.com/pecenke-iz-pivane-umjesto-purice-prepelice-a-odojak-s-%E2%80%93-pivom-16501

http://oblizeki.com/pivo-u-kulinarstvu-osobito-vrijedne-pivske-marinade-16492

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

http://oblizeki.com/hajdmo-na-pivo-u-%E2%80%93-muzej-7381

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

http://oblizeki.com/pivo-sljubljeno-u-cetiri-slijeda-17596

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] Karl ili odlična mala piva iz sela Mecseknádasda […]

  2. […] Karl ili odlična mala piva iz sela Mecseknádasda […]

  3. […] Karl ili odlična mala piva iz sela Mecseknádasda […]

  4. […] Karl ili odlična mala piva iz sela Mecseknádasda […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.