Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 29. prosinac 2018.

Kalapajsani kalamper, restani krumpir

Ako vas je zanimalo, zacijelo ste u priči o međimurskom kolinskom obedu uočili kalapajsani kalamper. Ime ljepše od jela, egzotičnije, jer kalamper nije ništa drugo nego jednostavno krumpir – Međimurci znaju da je onaj što ga oni uzgoje na svojim poljima najbolji – a   kalapajsani je, najjednostavnije protumačen, običan kao nekad pečeni, dinstani odnosno restani. Mi koji pamtimo nešto duže, prije negoli se krumpir kuhao u ljusci, gulio pa tek onda dovršavao, pamtimo krumpir pečen na masnoći, često iz dana u dan, a da se ne bi stalno jeo isti, mijenjali su mu se dodacima. Kao što opisujem u knjizi Oblizeki – Moslavina za stolom kako smo tata i ja kuhali kad smo bili sami doma, jer je mama bila u smjeni, jednom bismo u krumpir na masnoći dodali običan krupnije narezan luk, drugi put poriluk, papriku ili rajčicu, mljevenu crvenu slatku papriku, vrhnje… Kombinacije su nebrojene i ovise o tome što vam je pri ruci. Svaki put ispadne drugačije! Pogotovo, poslužite li uz njega, osim nekog mesa, i sezonsku salatu – zelenu, miješanu rakčica-paprika i luk, svježi krastavci, kiseli krastavci, kuhana kisela paprika, ukiseljena cikla i slično.

Klapajsani kalamper, restani krumpir (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Klapajsani kalamper, restani krumpir (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

No, pečen odnosno dinstan (germanizam!), pirjan (turcizam!)  odnosno pajsan, taj se kalapajsani kalamper, restani krumpir danas, u izdašnijim danima, uglavnom zadržao kao prilog, obično uz pečenu svinjetinu, pohano meso i slično od čega je može iskoristi masnoća, a, obično i s dinstanim kiselim zeljem, uz različite kobasice – češnjovke, krvavice, čurke.

U pripremi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U pripremi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U danima kad nam je mesine navrh glave, preporučujem ga od srca kao samostalno, nekadašnje obično sirotinjsko starinsko jelo. Za bilo koje doba dana. Možete krumpir u ljusci skuhati i prije – kako bi sačuvao više vrijednih sastojaka i kako biste mu smanjili GI – ne nužno posve do kraja, pa ga možete dovršiti kad se jelci okupe da bude topao i ukusan. Ako baš želite, možete ga oplemeniti i narezanom suhom slaninom ili pancetom. Ako nemate kosanu mast odnosno slanine, kako propisuju Međimurci, upotrijebite bilo običnu svinjsku mast, ulje. Također možete vodu zamijeniti juhom, a ako koristite vegetu, upotrijebite i nju. Ili druge začine koje volite. Oni koji ne vole ili im teško pada prženi luk, neka to zaobiđu.  Ja ga, recimo, i inače nikad ne pržim nego kuham, jer je tako i lakše probavljiv i slađi. Eto, i restani krumpir može biti stvar – kreacije! Dakako, važan je odabir krumpira.

Kalapajsani krumpir (kalamper) prema Međimurskoj kuharici Antuna Tišljarića, Zrinski Čakovec 1992.

Najprepoznatljiviji u društvu krvavica, čurki (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Najprepoznatljiviji u društvu krvavica, čurki (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

2500 g krumpira
150 g kosane masti
100 g luka
20 g soli
10 g crvene paprike

Priprema

Na kosanoj masti popržite sitno sjeckani luk da porumeni. Tada dodajte crvenu papriku i na ploške narezan krumpir. Nalijte toliko vode da prekrije krumpir i ostavite pokriveno kuhati. Povremeno miješajte da krumpir omekani.

Objavljeno 29. prosinca 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Međimurski kolinski obed – dojmljiv gastronomski izlet

Krumpir s vrhnjem

Pole ili bolja polovica ličkoga krumpira

Popečci od krumpira oduševit će vas kao placke, češki bramboraky, švicarski rösti i hercegovački titkuš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.