Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 28. studeni 2011.

Kako su Hrvati pojeli veznik i

Počelo je s novinskim egidama pa preko noći u različitim tiskovinama nije bilo poželjno pisati npr. Gospodarstvo i financije, nego Gospodarstvo & financije, Kultura i scena prometnule su se u Kultura & scena, a premda su svoj prilog 19. studenoga 2011. u Jutarnjem listu najavili  kao Dom i dizajn, sutradan je uz taj  isti list osvanuo kao Dom & dizajn.

U tom prenemaganju “stradali” su, dakako, i kuhinja i jela. Časopis za kulturu stola i pića, makar u naslovu ima regionalno obojen izričaj Iće i piće, nije mogao odoljeti a da u ime svete krave dizajna i novovjekih jezičnih navada ne pokrsti i u & pa se zove Iće & piće.

Sok bez papra i bez i (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sok bez papra i bez i (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Primjera je zamjene hrvatskoga veznika i engleskim znakom & bezbroj, a najnoviji je u Delicijama, posebnom izdanju Jutarnjega lista u kojem se objavljuju različiti recepti i reportaže o onima koji se ističu svojim umijećem u kuhinji. No na naslovnici, u najavi, dvije majstorice u kuhinji nisu više Petra i Slađana, nego Petra & Slađana. Pitanje je samo dana i “domišljatosti” urednika različitih kuharica kada će se i u receptima naći ovakva rečenica: Dodajte malo soli & papra.

Pošto su se s velikim uspjehom riješili pridjeva u svome jeziku iako djeca u osnovnoj školi uče o toj vrsti riječi, Hrvati su se okomili i na nedužan veznik i. Medijska jezična stvarnost postaje posve drukčijom od one koja se uči u školama pa bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa trebalo što žurnije razmisliti ne bismo li i jezik nekako drukčije nazvali: engleskohrvatski & hrvatskoengleski možda i nije loš prijedlog?!   

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.