Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja 5. lipanj 2013.

Kako je Brandy domaći postao brend, pa Brand No 1

Što ono napisa Shakespeare u «Romeu i Juliji» da ruža je ruža i jednako miriše ma kojim je mi imenom krstili? Ali ne damo se mi krstiti! Ma i neka! Pomislila sam uz još jednu aktualnu priču, ponovno priču Badela 1862.

Na spomen Brandy, ne samo u Hrvatskoj nego i u nekoliko okolnih zemalja, barem bivšim jugoslavenskim republikama, svakome prvo na pamet padne Badelov Brandy domaći.

Jeftinjak.

Oglas iz ženske revije Svijet 1954. godine

Oglas iz ženske revije Svijet 1954. godine (Fotografija Badel 1862)

 

 Brandy, brendi

Europejiziran Badelov Brandy (Fotografija Badel 1862)

Europejiziran Badelov Brandy (Fotografija Badel 1862)

U svijetu brandy (engleski brand-wine, nizozemski brandewijn, skandinavski branvin i za aquavitu, schnapps i vodku) je, dakako, nešto posve drugo, ili kako bi Larousse Gastronomicque definirao, alkohol destiliran iz vina, najpoznatiji Cognac i Armagnac. Spominje i Kirsch, Framboise i Mirabelle, odnosno većinu voćnih alkoholnih uradaka, likera sve do cherry brendyja od višanja odnosno trešanja i apricot brandyja od marelice, a nastavlja sve do talijanskih grappa, pa cidera i apple-jacka iliti američkoga calvadosa.

U nas je Brandy upravo izazvao jedan od primjera sudara, sličan onome koji je izazvao Badelov rum domaći, koji također nije rum, kao što Brandy nije brandy, kojega se preko Klaića i brendija, pozivajući se na engl. brandy = žganica, tumači kao vinovicu, vinjak; engleski liker, sličan konjaku, pečen od vina.

Ti su slučajevi posve drugačije prirode od slučaja s prošekom, jer se ovdje ne radi o generičkome ili nazivu koji za drugi proizvod ima netko drugi, nego jednostavno o pogrešnome nazivu.

Kao da bismo ružu nazvali klinčekom, recimo.

Proizvođač je itekako svjestan kako sadržaj njegova proizvoda ide drumom, a ime šumom, pa su jednostavno osmislili novo ime. E, to me je baš razgalilo, jer su zapravo jeftin, ali vrlo prihvaćen proizvod i udomaćen mnogo prije svih tih aktualnih zakonskih definicija marketinčki podmetnuli kao kukavičko jaje prozvavši ga vrlo slično, Brandom, dakle u danas aktualnome primarnom značenju robna marka. A k tome su dodali još i broj 1.

Badelov Brandy do 2004. (Fotografija Badel 1862)

Badelov Brandy do 2004., veliki i vrlo omiljen "unučić"(Fotografija Badel 1862)

I Broj Jedan bi otkačio na to, priznajte! Dopadaju mi se takva duhovita a neoboriva rješenja, koja i u zagrebačkoj Vlaškoj 116 prozvaše EU „faceliftingom“.

Nek im bude! Pogotovo Europi. Ili po našem: vuk sit, a sve ovce na broju. Ili: pij malo, pij dobro!

Iskusni vuk PR-a Željko Jelić (Fotografija Badel 1862)

Iskusni vuk PR-a Željko Jelić (Fotografija Badel 1862)

S veseljem tako jednostavno prenosim priču Željka Jelića, majstora odnosa s javnošću iz Badela 1862. Ovaj put ni ja ne mogu bolje od toga:

Hrvatski brand No 1 i prije i nakon Europske unije

Pokorny Brandy Medicinal oko 1890. (Fotografija Badel 1862)

Pokorny Brandy Medicinal oko 1890. (Fotografija Badel 1862)

Zovem se Brandy. Prima Brandy. Pardon, zvali su me tako.

Tepaju mi i „badelov konjak“, „mali s nogu“, „badelovac“, „mirogojček“.

Zašto u prošlom vremenu – zvali su me? Zato jer mi Hrvatska mora promijeniti ime 1. srpnja, kada ulazi Europsku uniju, jer tako zahtijeva aktualna EU regulativa, pa se i Badel 1862 morao prilagoditi tome.

Brandy u osnovnom značenju znači rakija, a ja to nisam. Zato mi i hoće i ukinuti ime. Ne mene, nego samo moje ime.

A ja sam jedan od najstarijih hrvatskih proizvoda. Preživio sam i Austrougarsku monarhiju, i kapitalizam, i socijalizam, pa sada i neoliberalni kapitalizam. Siguran sam da ću preživjeti i Europsku uniju. 125 godina mojega dosadašnjeg života garantira to. A i najprodavanije sam piće u Hrvatskoj, ali i u većem dijelu regije.

A kako je došlo do svega toga? Počelo je davno, davno… Pokorny, kraljevska povlaštena zagrebačka dionička tvornica likera, hrvatskih voćnih destilata i octa (1862.-1945.) počela je proizvoditi Pokorny Brandy medicinal. A prvi Brandy medicinal prodavao se tada u apotekama! Bio sam tada rodonačelnik proizvoda koji se toliko proširio i postao popularan u ovim krajevima da se i EU počela zanimati za mene.

U Zagrebu, utemeljena je 1886. prva tvornica za pečenje konjaka Patria,  koja je slijedila francusku tehnologiju i bila opremljena najsuvremenijim francuskim uređajima za destilaciju. Uskoro je svojim kvalitetnim proizvodima – među kojima je najpoznatiji Patria brandy medicinal koji je prošle godine, na tržištu, proslavio 125 godišnjicu, i danas je jedan od najpoznatijih Badelovih artikala, osvojio tržište i dobio mnoga priznanja za kvalitetu i koji je svojom omiljenošću nadživio tvrtku.

Plakat za Arko Franje Angelija Radovanija oko 1918. (Fotografija Badel 1862)

Plakat za Arko Franje Angelija Radovanija oko 1918. (Fotografija Badel 1862)

Vinoproduktov Brandy domaći oko 1970. (Fotografija Badel 1862)

Vinoproduktov Brandy domaći oko 1970. (Fotografija Badel 1862)

Proizvodila me i tvornica Arko, tvornica i rafinerija žeste, tvornica pjenice, tvornica likera, tvornica etera i velepecara vinskih i voćnih destilata, veletrgovina vina i rakije (1917.-1945.).

Marijan Badel, industrija likera i rafinerija (1950.-1976.) nastavila je tradiciju Brandyja. U općoj neimaštini i pomanjkanju novca, u prvih deset godina osnovna je koncepcija rekonstrukcija i modernizacija devastiranih pogona. Ubrzo nakon uvođenja radničkog samoupravljanja Radnički savjet i Upravni odbor vraćaju se provjerenim proizvodima i nove se etikete dizajniraju po uzoru na proizvode prethodnika i uz ostale proizvode (pelinkovac «P« (Pokorny), lavov, stari graničar, šljivovica) i Patria brandy medicinal koji postaje okosnica i temelj asortimana.

Normalno i Vinoprodukt (koji se kasnije spojio s Marijanom Badelom) proizvodio je svoj Brandy.

Ponovni preporod doživljavam 2004. godine u Badelu 1862.

Dobio sam novu modernu bocu, ušminkali me. I zaštitili protiv krivotvorenja specijalnim zatvaračem. Ali ja sam unutra ostao isti. Osjećajan, tješim kad treba, grijem kad treba. Bez umjetnih dodataka, prirodan kakav sam i bio.

Oglas za Brandy MedicinalMarijana Badela  oko 1960. (Fotografija Badel 1862)

Oglas za Brandy MedicinalMarijana Badela oko 1960. (Fotografija Badel 1862)

 

Kolika mi se pažnja u prošlosti pridavala najbolje govori kako su me odijevali, šminkali, ali i kako su birali autore za oglase. Još je Arko izabrao slikara Franju Angeli Radovanija slikara, novinara, prevodioca, satiričara da nacrta oglas na kojem sam i ja.

Veliki slikar i crtač stripova Andrija Maurović (crtač slavnih stripova Stari Mačak, Trojica u mraku) crtao je oglase za tadašnji Badel, tvornicu likera i rafineriju Zagreb,  pa i za Brandy Medicinal. Tako sam i ja došao na naslovnu stranu prvog broja ženske revije Svijet 1954. godine i postao glamurozna faca s naslovnice.

A i sada me maze i paze. 2004. napravio je poznati kipar Jeronim Tišljar novu bocu vođen idejom očuvanja kontinuiteta prepoznatljivosti, koja će istodobno biti obogaćena modernim detaljima. A dobio sam i leptir kravatu. Brandy s leptir kravatom. (Kao i autor ovoga dijela teksta, op. ur.).

Rukom crtani oglas oko 1965. (Fotografija Badel 1862)

Rukom crtani oglas oko 1965. (Fotografija Badel 1862)

Dobro sam se osjećao i u nekadašnjoj reviji Start, poznatoj po prvim golišavim fotkama. U seriji Badelovih oglasa zauzimam počasno mjesto. 

Ja sam i danas živ, zdrav i zadovoljan u Badelu 1862. Ne da se ne dam, već se sve bolje osjećam. Jest da sam sada Brand, bez „y“, ali sam i dalje hrvatski Brand No 1. Jest da nemam „y“, ali i dalje imam ono najvažnije – svoju konstantnu kakvoću. S njom postižem da budem prvi. Neil Armstrong je bio prvi na Mjesecu? Tko je bio drugi?

Badel Prima Brand se i dalje proizvodi blendingom visokokvalitetnih destilata vina i biranog alkohola vrhunske kvalitete. Ono što me čini drugačijim i vrhunskim upravo je originalna formula, brižno čuvana stoljeće i pol i poznata samo „master blenderima“ Badela 1862, koja se prenosi s generacije na generaciju.

Zar ovo nije za muzej u kojem bih ja bio glavni eksponat, muzej jednoga od najstarijih živućih hrvatskih pića. Da pokažemo Europi kakvog mi konja za trku imamo. Badel Brand No 1, sa „y“ ili bez njega, svejedno!

 

Objavljeno 5. lipnja 2013.

 

Preporučujem na Oblizekima slične teme:

 

http://oblizeki.com/rum-za-kolace-i-caj-ili-dosjetka-badela-1862-s-neizgovorenim-imenom-10474

http://oblizeki.com/badel-korlat-485

http://oblizeki.com/ivan-dolac-barrique-2006-vinarija-svirce-vino-godine-40

http://oblizeki.com/prosecco-nije-prosek-amaretto-nije-amaro-9125

http://oblizeki.com/menu-opijen-prosekom-ili-sto-ste-skuhali-skuhali-ste-9484

http://oblizeki.com/%E2%80%9Cprosek-autohtono-desertno-vino-primorske-hrvatske%E2%80%9D-9459

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] U nas su pravi rum zamijenili jeftinijim “domaćim rumom” (sada Badel Domaći), a brandy “domaćim brandyjem” (sada Badel Brand). Presjek bogato natopljene punč torte (Snimio Miljenko Brezak / […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.