Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 8. travanj 2012.

Kad Francuzima zamirišu prološki rafijoli, a Zagrepčanima imotska torta

Kad je prije dvije godine spremala svoga mlađega sina Antu, koji je sa svojim nogometnim klubom išao na gostovanje u Francusku, Bina Bilić iz Prološca pokraj Imotskoga nije mnogo dvojila što će darovati obitelji u kojoj će biti smješten.

Premda bi i profesionalnome slastičaru bio izazov baš Francuzima na dar slati rafijole, ona se ipak pouzdala u svoj instinkt i preciznu ruku. U postojbinu rafijola spremila je svoje prološke i pržene bajame i ‒ nije pogriješila.

Iz Francuske, zemlje koja je na nijansama u jelima i odjeći npr. sazdala svjetski znanu kulturu, stigao je ljubazan odgovor koji nipošto nije bio kurtoazan. Prepoznali su u njezinim kolačima, koji su im zamirisali tradicijom, spoj precizne ruke i duše koja svakome kolaču daje posebnost.

Stoga nije neobično da su i na netom minulim, 11. proizvodima hrvatskoga sela, u sklopu kojih je priređena izložba Slatka Hrvatska, Binini imotski rafijoli zapeli i za oko i za nepca kušačima. Porculanski nježni, brižno izvaljani, ti polumjeseci umijeća kao da ne pozivaju samo na užitak nego i na trajanje. Da ih pospremimo u kakvu lijepu kutiju, ne samo uz blagdane, i uživamo gledajući ih.

Makarski, trogirski, sinjski, imotski…

Tanjur kolača koje je ispekla Bina Bilić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Tanjur kolača koje je ispekla Bina Bilić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Dio tradicije srednjodalmatinskih gradova, rafijoli, koje ponegdje zovu i rafioli, svojevrsne su kućne tajne ne samo u Makarskoj, Trogiru i Sinju nego i u Imotskome. Rafijoli, kako ih u Imotskome nazivaju, zahtijevaju pomnju, dugotrajno usavršavanje u potrazi za nezaboravnim oblikom i okusom.

I Bina Bilić tragala je za svojim rafijolom, a kako ga je kao kućanica usavršavala godinama, moglo bi se bez pretjerivanja reći da je posrijedi prološki rafijol. U njemu ne uživaju samo Binina djeca Ivan, Lea i Ante nego i suprug Tonći, a svi prijatelji i znanci koji su ga kušali, dakako uz imotsku tortu koja je tradicionalno na stolu o blagdanima, svadbama i krštenjima, nose sa sobom taj okus djetinjstva, miris siromašna kraja natopljena bogatstvom duše, i u Australiju i u Sjedinjene Američke Države.

Nije poklekla zamamnom zovu slatke industrijalizacije

Bila Bilić u kuhinjskome okružju (Fotografija iz obiteljskoga albuma)

Bila Bilić u kuhinjskome okružju (Fotografija iz obiteljskoga albuma)

Autobusima se rafijoli i imotske torte šalju u Zagreb u kojem se također mnogi uz njih griju na ognjištima djetinjstva. Bina Bilić davno je još kao mlada kućanica shvatila da su jela spoj okusa i izgleda pa je, horoskopski Djevica, neumorno tražila savršen oblik i unatoč brojnim pomagalima u kući, nije pokleknula zovu industrijalizacije niti je svojim rafijolima, ali i imotskoj torti, oduzela išta od tradicije.

Za imotsku tortu uvijek traži neprskan limun, za rafijole najbolja joj je očeva lozovača, a među bajame ne smije zalutati nijedan gorči, baš kao što bi i užegli orasi bili smrtni grijeh. Također, prošek je domaći, pravi.

Dobro je znano da je priprema i rafijola i imotske torte zahtjevna, ali kad se ne bi radilo valjano, predano, baš kao što se u ne tako davna, starinska vremena u Imotskoj krajini radilo oko loza, okus tih slastica-specijaliteta ne bi bio nezaboravan.

Dakako, i Bina Bilić ima svoje tajne u pripremi i rafijola i imotske torte, koji su kombinacija triju recepata i onoga što je sama domislila, a za naše je Oblizeki odabrala ove recepte:

Imotska torta

Binina imotska torta (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Binina imotska torta (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sastojci

Tijesto

 • 300 g brašna
 • 100 g maslaca
 • 2 žlice šećera
 • 4 žumanca
 • 2 dl prošeka ili bijelog vina

Nadjev

 • 8 jaja
 • 600 g šećera
 • 800 g badema
 • ribana limunova kora
 • 2 ‒ 3 žlice maraskina
 • 1 žlica ruma

Priprema

Tijesto razvaljajte te njime obložite dno i stranice kalupa. Napunite ga nadjevom koji pripremite tako da užbatite, izmiksate, jaja sa šećerom, pa dodajte mljevene bademe, rubanu limunovu korisu, maraskino i rum. Od preostaloga tijesta po površini torte napravite mrežu od trakica preostaloga tijesta. Na mjestima na kojima se trakice križaju stavite oguljene bademe. Pecite na srednje jakoj temperaturi, oko 170 °C, otprilike 90 min. Gotovo tortu pospite obilato vanilin šećerom.

Imotski rafijoli

Binini imotski rafijoli (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Binini imotski rafijoli (Snimila Božica Brkan / Acumen)


Sastojci

Tijesto

 • 500 g brašna
 • 1 cijelo jaje + 5 žumanaca
 • 2 žlice šećera
 • 1 otopljeni maslac
 • 5 – 6 žlica mlijeka
 • korica limuna, naranče
 • vanilin šećer

 

Nadjev

 • 6 bjelanaca
 • 400 g jezgre
 • 200 g šećera
 • mirisi: maraskino, naranča, limun i vanilin šećer

 

Priprema

Umijesite tijesto, tanko ga razvaljajte i režite u pravokutnike. Na svaki stavite po žlicu nadjeva i preklopite u jastučić. Pecite na 200 °C 10 – 15 min. Ohlađene rafijole namažite domaćom rakijom lozovačom i pospite kristal-šećerom pomiješanim s vanilin šećerom.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

3 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.