Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 30. listopad 2018.

Juha s ukuhanim cvjetićima cvjetače

Da se najprije razumijemo: uopće ne volim cvjetaču i ne mogu ni zamisliti, a kamoli kušati i pripremiti jedanaest veličanstvenih jela s cvjetačom. Morala bih svijećom potražiti uopće i nešto s cvjetačom na Oblizekima! Između cvjetače i brokule, uvijek bih odabrala brokulu ili čak šenon, ali kako za našu kuću nabavlja M., u frižideru prije imam dvije glavice cvjetače, pa je onda, kao što se čini djeci, sama sebi sakrivam po jelima.

Cvjetače, karfiola, lat. Brassica oleracea L. convar. Botrytis, posljednjih godina ima doslovce cijele godine, a osobito je smatraju korisnim kao preventivu kancerogenim bolestima, srčanim i krvožilnim, za održavanje tjelesne težine odnosno skidanje kilograma itd. Osobito ističu njezino bogatstvo različitim sumpornim tvarima (to je meni neugodan miris!), vitaminima (npr. skupine B,  C, A, K…), mineralima (kalij, magnezij, mangan, fosfor…) te esencijalnim aminokiselinama koje, uza sve drugo, pridonose dobrom raspoloženju i spokojnom snu.

Lijepa, ukusna, zdrava (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Lijepa, ukusna, zdrava (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Bez cvjetače ne bih mogla napisati tekst o cvijeću koje se jede, a ni o krem juhama, onima što skuhate što imate u nešto vode, pa sve izmiksate u gusto i dodate vrhnja z akuhanje, možda malo limuna, začina…

Ponuda dpbra cijele godine (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ponuda dpbra cijele godine (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Međutim, otkad sam otkrila kako je ta dvogodišnja zeljasta povrtnica mediteranskoga i bliskoistočnoga podrijetla jestiva i sirova, rado joj cvjetiće sakrijem i u salatu. A kako stjecajem prilika u svima omiljenim juhama katkad sam primorana izbjegavati tjesteninu, kako bi je mogli jesti i oni koji imaju problema s glutenom, osmislila sam prozirnu, ali meni ukusnu i lijepu juhu s – cvjetićima. Ali cvjetićima cvjetače! Posve sigurno, ovakva će se cvjetaža u cvjetićima svidjeti i onima koji je ne šmekaju, djeci recimo.

Pun tanjur cvjetića pripremljenihih za ukuhavanje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pun tanjur cvjetića pripremljenihih za ukuhavanje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Cvjetić po cvjetić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Cvjetić po cvjetić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Odaberite prema ukusu i sezoni odnosno onome što imate pri ruci: mrkvu žutu i narančastu, korijen i stabljike celera i peršina, poriluka po ukusu, 1-2 luka, nekoliko listova cvjetače, nekoliko kupusa, 1 rajčica (ili ukuhane rajčice ili pirea od rajčice) i drugo.

Još samo treba zaliti hladnom vodom... (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Još samo treba zaliti hladnom vodom i staviti kuhati… (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Možete dodati i zelene vanjske dijelove cvjetače te cijeli unutrašnji kocen kada od njega odvojite cvjetove. Prema ukusu možete dodati i malo mesa, primjerice piletine s kostima (hrbat, krilca, batak i dobatak…). Začinite prema ukusu, možete primjerice solju, vegetom i paprom. Stavite kuhati u hladnu vodi i lagano kuhajte.

Pun tanjur juhe (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pun tanjur povrtne juhe (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S mesom, bez peršina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S mesom, bez peršina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S mesom i s peršinom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S mesom i s peršinom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kad je sve kuhano, temeljac odnosno juhu procijedite. Povrće i meso, ako su prikladni i ako ih ima dovoljno, mogu vam čak biti glavno jelo. Koncentriranu juhu možete prema potrebi i ukusu razrijediti te je porcionirati i na više puta – višak odložite u hladnjak ili je zamrznite – odnosno dolijati joj vode ili je dodatno začiniti. U juhu koju ćete jesti dodajte manje cvjetiće ili na listiće narezane veće cvjetiće cvjetače te dio povrća kuhanog u juhi, recimo na kockice ili na štapiće narezanu narančastu i žutu mrkvu. Kratko kuhajte. Cvjetići mogu ostati i lagano tvrdi, jer će poslije i sami omekšati. Posve na kraju možete dodati i sjeckanoga svježega peršinova lista.

Dakako, i u ovakvu juhu možete ukuhati tjesteninu po želji (rezance, žličnjake i sl.).

Objavljeno 30. listopada 2018.

Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/slana-prhka-povrtna-pita-16034

http://oblizeki.com/fine-salate-na-nacin-zlate-nanic-20656

http://oblizeki.com/domaca-juha-premocno-ispred-kupovne-21509

http://oblizeki.com/govedski-but-a-juha-goveda-20538

đhttp://oblizeki.com/s-hrskavim-%C2%ABzlatnim-graskom%C2%BB-svaka-je-juha-dobrodoslica-i-raskos-za-svecanost-4711

http://oblizeki.com/nove-krem-juhe-u-neobicnim-kombinacijama-mrkva-i-dumbir-cesnjak-20882

http://oblizeki.com/domaci-rezanci-ali-za-domacu-juhu-8399

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.