Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 3. veljača 2016.

Juha od rajčice i crvena i – zelena

I kad se priprema posve klasično, juha od rajčice može biti osvježenje za nepca i za oči upotrijebite li, osim crvene, i neku od zelenih sorta rajčice. Zrelu, dakako. Možda vas to izazove da pomislite i na pripremu juhe od rajčice narančaste, žute, ljubičaste, crne… Javite kako vam je ispala!

Puna tanjur, puna usta klasične juhe od rajčice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pun tanjur, puna usta klasične juhe od rajčice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sjećanje iz seoskoga djetinjstva: juha od paradajza sparivala se običnim danom sa zlevkom ili štrudlom ili palačinkama, najbolje zapečenim palačinkama punjenih sirom. Nije tada još ni bilo juhe od rajčice iz vrećice ili pak iz limenke odnosno iz plastike pa ni za ponijeti kući. (Preskačem engleski izraz poput besmislene psovke.) Da bi je pojačali, i poslije vidim, u tu se juhu, alternativku s bistrom juhom ili također krem juhom od gljiva ili pak nekog povrća, ukuhavaju ili obično trajbano jaje, žličnjake, rezance, rižu. Ili još bolje, posluže li se dodaci odvojeno.

Dvobojna juha od rajčice i za svatovski stol

Još u vrtu: važno da je sočna i zrela, neovisno o boji (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Još u vrtu: važno da je sočna i zrela, neovisno o boji (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Oduvijek mi je bila draža obična prežgana, osobito “kuruzna” juha, ljekovita pri probavnim smetnjama. Ili blago razvodnjena rajčica, gotovo sok, i to posve hladna, zdrava za srce i još koješta. Ponovno me je klasična juha od rajčice osvojila prošloga rujna na ocjenjivanju šezdesetak sorta rajčice kod Miće Brkanovića u Tovarniku. I to – dvobojna! A koliko sam vidjela, osvojila je i Jozu Galu, predsjednika Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije i vlasnika catering Gališa iz Vinkovaca, koji je, čim ih je jednu do druge vidio poslužene na stolu, rekao kako je to baš sjajna ideja za svadbe. Radi se zapravo o juhi od crvenih i juhi od zelenih rajčica i to ne zelenih nezrelih nego zrelih, samo bojom zelenih rajčica. Osvježavajućih i za nepca i za oko. Chef Gale posebno ističe kako iz ove juhe, kao ni iz drugih jela s rajčicom, ne treba nikako izostaviti bosiljak, jer to je, kaže, kao “Bosanac bez kape ili paprikao bez paprike”. Dakle – bosiljak!

Smaragdnozelen, jede se poput avokada, žličicom

Sorta Gruene Helarios (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sorta Gruene Helarios (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mićo Brkanović otprije u svojim katalozima egzota nudi i sjeme stalnozeleniih sorta rajčice “Evergreeen” i “Green Zebra”, lat. Lycopersicon lycopersicum. Opisuje:

Srednjega je rasta, vrlo rijetka, iako se lako uzgaja, poput drugih sorta. Plodovi joj se beru sredinom kolovoza, kad se na pokožici pojavi šara ljuske crvenog luka. Plod je tada mekan u ruci, što je pouzdan znak njegove zrelosti. Meso je intenzivno zeleno, divno smaragdnozeleno, slasno, može se jesti i poput avokada – žličicom. To je vrlo rijetka sorta, izvrsna, srednje rodna. iako se lako uzgaja.

Zelene sorte podcijenjene?

Sorta Green Pepper (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sorta Green Pepper (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)U ocjenjivanju zelene sorte – Grüne Helarios, Green Pepper, Green Pepper itd. – baš i nisu osobito prošle. Zbog podozrivosti prema nezrelim, pa onda i nezdravim plodovima, kakve su nekad, da ne bi propali, spremali u ocat ili omotavali u novine dok ne bi dozreli?

Gospodin Brkanović dodaje kako su za sokove, juhe, sataraš i salate najbolje sočne mesnate sorte rajčice, a osobito preporučuje od starih, koje su u nas nove, Moneymaker i Zwarte Truffel.

Je li još zelen ili je već dozreo? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Je li još zelen ili je već dozreo? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ne znam jesu li koji mladenci u međuvremenu u brak uplovili s dvobojnom juhom od rajčice, ali vam želim prenijeti kako je te juhe pripremila Marina Maričić koristeći domaću ukuhanu rajčicu, jednom crvenu, a drugi put zelenu.

Crvena, zelena

Zdjela poslužene zelene juhe od rajčice (Fotografija Božica Brkan)

Zdjela poslužene zelene juhe od rajčice (Fotografija Božica Brkan)Za 4-5 litara juhe na 3 ravne žlice otopljene masti (koju po volji možete zamijeniti i uljem) poprži 3 žlice glatkoga brašna (po volji možete kao ugušćivač koristiti i gustin) odnosno toliko da bude tekuće: ne duže od 3-5 min da lagano požuti. Tada ga najprije zalije čistom rajčicom, otprilike 5 dl te dalje po potrebi vodom, kako juha ne bi bila prežestoka. Začini juhu samo solju, paprom i vegetom. Obično na kraju ukuha domaće rezance ili taranu, koje, za ovu količinu juhe, umijesi od 1 jejeta s oštrim brašnom po potrebi kako bi bilo čvrsto. Da biste ga za taranicu lakše naribali, ostavite ga prije kratko u hladnjaku da bude hladno. Mudrost je da ne dodajete sol. Na kraju prije posluživanja kratko ukuhajte. Kuhate li paradajz-juhu u dvije boje, možda možete u svaku ukuhati drugu tjesteninu. Meni nema ni juhe od rajčice bez kojekakvih začina, barem peršina i majčine dušice, sve do provansalskih trava, a napose lovorovih listova.

Dakako, odmah pomišljam i na juhe od narančastih i žutih, ljubičastih i gotovo crnih rajčica…

Domaća ukuhana rajčica za juhu

Urednica Oblizeka s Mićom Brkanovićem na njegovu imanju s rajčicama koje je uzgoji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Urednica Oblizeka s Mićom Brkanovićem na njegovu imanju s rajčicama koje je uzgojio (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nisam također mogla odoljeti da gospođu Maričić ne upitam kako ona kod kuće ukuhava rajčicu. Ima mašinicu koja zrelim rajčicama odvoji kožicu i koštice, pa ostane čisti sok. Kuha ga lagano da se ugusti do željene gustoće – za kečap gušće, a za juhe rjeđe – otprilike 1 – 1,5 sata. Dodaje mu samo sol. Kaže kako se ne drži nikakvih omjera nego se uzdaje u okus. Ima boce s gumicom, koje malo zagrije da ne bi pukle kada u njih ulijeva vrući sok i odmah ih zatvori. Bez dodatne pasterizacije ta rajčica izdrži ne samo do novoga uroda, nego i još nekoliko mjeseci, dok se ne potroši. Kuha li međutim mnogo rajčice sočnih sorta, pa je mora puniti i u bočice s običnim zatvaračima, čepovima, sve čini isto, jedino doda i malo konzervansa kako ne bi došlo do kvarenja.

Objavljeno 3. veljače 2016.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima i Živi selo:

http://oblizeki.com/black-zebra-najbolja-medu-58-starih-sorta-rajcica-iz-cijeloga-svijeta-17106

Kolač od paradajza!? Zašto ne?

http://oblizeki.com/becar-paprikas-ili-becarac-ili-sataras-na-tovarnicki-nacin-17058

http://ziviselo.com/sjeme-rajcice-za-pedesetak-sorata-iz-cijeloga-svijeta/

http://ziviselo.com/tag/rajcica-sjeme-egzoti-mico-brkanovic/

http://oblizeki.com/zacinska-poslastica-%E2%80%93-susena-rajcica-12974

http://ziviselo.com/tag/rajcica-sjeme-egzoti-mico-brkanovic/

http://oblizeki.com/salsa-je-bolja-od-salse-2685

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-kao-subotnji-izlet-u-krapinske-toplice-9853

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Juha od rajčice i crvena i – zelena […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.