Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 25. lipanj 2019.

Juha od krumpira kao pozdrav imenjakinji poetesi Božica Jelušić

Njezini Podravci imaju jednu baš dobru, koristili smo je i za Podravka juhe – juha se prima duha. A ona, Božica Jelušić ima i jednu sjajnu pjesmu Juha od krumpira. Iščitavam je ponovno listajući Kotačev slavopoj, najnoviju od njezinih zbirki. Pjesma je toliko dobra da me ponukala da i skuham juhu od krumpira. Danima sam nakanjivala kakvu ću juhu skuhati u čast pjesnikinje Podravke, svoje imenjakinje, prisjećajući se usput  kakve sam sve krumpirove juhe jela i koja mi je bila draža.

Kad bih bila na ferju, a još ni u školu nisam išla, u Lužanu u Prigorju kod prabake i pradjeda, imala sam posebnu čast da mi već za doručak skuhaju siromašku prozirnu juhu valjda od jednoga krumpira u koju bih nadrobila bijeloga kruha, cipov su ga zvali, koji bi netko specijalno za mene rano izjutra otišao kupiti u dućan ne baš blizu. I da hoću, ne bih uspjela opisati okus te prozirne krumpirove juhe, iako ga sigurno nikad neću zaboraviti.

Osvježenje iznutra i izvana: plavo na plavome s jednostavom juhom krumpira (Fotografija Božica Brkan /Oblizeki)

U vrijeme kad sam počela kuhati za nas dvoje studenata iz skromnoga budžeta – Arsen je pjevao: ljubavi puna i napola gladna; nije iz rime, nije iz vica, i ja sam tada jeo ko ptica – Podravka je imala u vrećici i Prašku juhu, krumpirovu, koja je ubrzo nestala, kome je bilo do juhe od krumpira iz vrećice, i ne znam da li se ikad više pojavila. Prisjećam se i nezaboravne maestralne juhe od krumpira i sira bryndze iz mašarskoga restorana Almalomb.

Pozdrav s morskoga balkona (Fotografija Božica Brkan /Oblizeki)

Sjećam se kojekakvih sada tako napasno modernih krem, kremastih i kremoznih juha koju su umjesto umućenim brašnom ili zafrigom ugušćene kuhanim raskuhanim brašnastim krumpirom. Ne znam jesu li tako ugušćivali i dobru staru juhu od rajčice ili nedajbože i starinsku prežganu juhu. Ali nisam naišla na juhu od krumpira, nego na juhe od buče, mrkve, hrena… Slično se mogu, dodavanjem tekućine u osnovni umak, mogu pripremiti i krem juha od luka, češnjaka, gljiva…

Jedan glasoviti kuhar tumačio mi je tajnu uspjele krem juhe:

Ako već nećeš iskoristiti ono što si kuhao za temeljac, skuhaš jednu ili dvije vrste povrća, izmiksaš i dodaš vrhnje za kuhanje. Čega ima najviše, po tome nazoveš juhu.

Tako sam stigla do pomisli da skuham krumpir, brašnasti dakle, kao za pire i razvodnim ga odnosno dodam vrhnja za kuhanje. Jedino ga ne miksam nego gnječim, jer volim osjetiti komadiće povrća na jeziku. Možete krumpiru dodati i nasjeckanu glavicu luka, bio dio poriluka, korijen celera i(li) peršina… Ako volite, začinite solju, paprom (bijelim ili crnim, prema želji, možda i vegetom i slično. Možete dodati i povrtnog temeljca i kiselog vrhnja ili slatkog vrhnja i limuna. Uz juhu poslužiti kapance, kockice kuhane mrkve (iskoristite onu koju ste kuhati zajedno s krumpirom), prženu slaninu ili pržene kolutiće luka, usitnjenog peršina, majčice dušice, mente i slično.

IZ mamina tanjura: za malo boje mrkva, za malo okusa vrhnje i limunov sok (Fotografija Božica Brkan /Oblizeki)

Ali prije kuhanja i kusanja poezije od juhe, zadajem vam pročitati pjesmu Juha od krumpira Božice Jelušić, koju katkad potpisuje i pseudonimom Flora Green.

Za juhu od krumpira sa zrnom soli,
dala bih sve što treba. Briga me boli
za jastoga i skušu i sireve grčke,
fazanovu pečenku i nadjevene trčke.

Iskopajte za mene gomolj pod međom,
kvrgava izvadite svata sa korom smeđom.
Dajte mi drva na vatru, umjereno suha,
zaprške tanke, kapulu i vrijeme da se skuha.

Ne treba veleumlja, recepata, vještine,
nit’ trebaš znati što su katreni i tercine.
Užitak srca i nepca stiže ti u paketu:
krumpirova je juha ravna dobru sonetu!

Kad jednostavno živiš, patetike ne mariš,
imaš sebe na hrpi i polagano stariš;
Unuku priču pričaš, opisuješ planete,
I ne ljutiš se više kad te se moćni ne sjete.

Kad na bundevi sjediš, ćuteć’ se kraljem,
i cijeli dan se baviš sitnim detaljem,
ti SLOBODAN si čovjek, kušač i srkač juhe,
iz koje bogovi love pare i miloduhe!

Objavljeno 25. lipnja 2019.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Almalomb će vas osvojiti već juhom, mene onom od krumpira i sira bryndze

 

Kremast li je taj život!

Što je Leo Filip Kovačić Božici Jelušić? – Umjesto kave 30. travnja 2018.

Poezija s odojkom hranjenim mlijekom ili Pogled znutra v zutra – Umjesto kave 24. travnja 2018.

U jubilarnome petoknjižju Božice Jelušić

 

Umjesto kave 25. ožujka 2016.: Božica Jelušić 65/45

 

 

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.