Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 20. kolovoz 2015.

Juha od kromade ili žute korabe na lokvarski

Etnolog Tibor Martan štrapacirao je starom goranskom Lujzijanom te iz Lokava od gospođe Mirjane Pleše za Oblizeke donio zanimljive starinske – urednički i gastronomski, rekla bih, i vrlo moderne! – recepte iz njezine kuharice za va žep i njezinih i rukopisa njezine majke Francike.

Posjetiti Gorski kotar, a ne obići pitomo goransko mjesto Lokve veliki je propust. U Lokve se ulazi starom cestom Lujzijanom, koja je izgradnjom u svoje vrijeme donijela prosperitet cijelom kraju. Uz cestu su izrasla konačišta i gostionice koja su umornim putnicima pružali počinak, odmorne konje i okrepu u hrani.

Stara kuhinjska krpa iz Lokava (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Da se u Lokva oduvijek dobro jelo potvrđuje gospođa Mirjana Pleše, nekadašnja učiteljica hrvatskoga jezika i ravnateljica tamošnje Osnovne škole Rudolfa Strohala, a danas „superaktivna“ umirovljenica te dugogodišnja predsjednica Udruge „Ljubitelja lokvarskih starina“. Udruga brine o Zavičajnoj zbirci koja prezentira narodni život i običaje lokvarskog stanovništva, a kroz tematske i prigodne izložbe koje povremeno organizira na zanimljiv i poučan način prezentira se povijest Lujzijanske ceste, Omladinskog jezika i lokvarskog iseljeništva te život i djelo poznatog lokvarskog jezikoslovca i pisca Rudolfa Strohala.

Iz lokvarske praktične kuharice (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Iz lokvarske praktične kuharice (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Gospođa Mirjana Pleše zaljubljenica je i u tradicijsku kuhinju. U istraživanju tradicijske kuhinje koristila se dostupnim povijesnim izvorima te vlastitim istraživačkim radom. Lokvarska tradicijska kuhinja dijelom je opisana u povijesnom romanu „Zlatna vuga“ Višnje Stahuljak, u putopisu „Kopnom i morem na Plitvička jezera“ Ivana Nepomuka Jambrešića te u knjizi „Gorski kotar“ Dragutina Birca u kojoj autor opisuje svoja zapažanja pri obilasku goranskih mjesta između 1873. i 1898. godine.

Gospođa Mirjana pleše sama uzgaja povrće za svoju kuhinju, pa tako i korabu (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Gospođa Mirjana Pleše sama u svome vrtu uzgaja povrće za svoju kuhinju, pa tako i korabu (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Rezultat predanog bavljenja tradicijskom kuhinjom je zbirka recepata pod nazivom „Kuharica – kuharice za va žep“. Kuharicu je izdala Udruga „Ljubitelji lokvarskih starina“, tiskana je na papiru veličine A3 te presavijanjem postaje zaista džepna kuharica. Kuharica sadržava osam izvornih lokvarski recepata. Posebno je istaknuti meni koji su članice Udruge predstavile u televizijskoj emisiji posvećenoj kuhanju „U istom loncu“.  Valja spomenuti da je to ujedno i pobjednički meni budući da su članice Udruge uspjele svojim kulinarskim umijećem nadmašiti profesionalne kuhare Tomeka i Slaveka.

Rukopisi čuvaju kućnu gastrobaštinu (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Rukopisi čuvaju kućnu gastrobaštinu (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Kuharica za va žep označena je i znakom jedinice (1) stoga se može očekivati i novo izdanje džepne kuharice sa novim zanimljivim receptima. Gospođa Mirjana Pleše i dalje marljivo istražuje tradicijsku kuhinju. Njezine rukopisne zbirke prepune su zanimljivih recepata, bilježaka, fotografija što rukopisima daje originalnost i posebnu notu dražesnosti. Vrlo brižljivo Mirjana Pleše čuva i recepte svoje majke Francike koji su zapisani na komad papira 20-tih godina prošlog stoljeća kada je njezina majka kao trinaestogodišnja djevojčica radila u gostionici na Sopaču  (dio Lokva uz željezničku postaju) kao pomoćnica u kuhinji.

Vesele i vedre naravi, s mnogo znanja o povijesti svoga mjesta i s dubokim poštovanjem prema znanju svojih predaka gospođa Mirjana Pleše osvaja srdačnošću svakog posjetitelja Lokava. Poput svetog natpisa „Uzmite i jedite!“ sa zidne krpe svoje blagovaonice i Mirjana poručuje posjetiteljima da dođu u Lokve te kušaju tradicijsku prehrambenu baštinu goranskog kraja.

Sastojci za juhu od kromade (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Sastojci za juhu od kromade (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Posebnost u tradicijskoj kuhinji Lokava Mirjana Pleše ističe kromadu. Ovo se povrće oduvijek uzgaja u Lokvama, a koristi se podjednako i u prehrani ljudi i prehrani domaćih životinja. Mirjana Pleše ističe kako se u većini drugih goranskih mjesta kromada koristi samo u prehrani domaćih životinja. Nekada se sjeme kromade uzgajalo kod kuće, a danas je ono dostupno u trgovinama pod nazivom Hoffamanova žuta koraba. Kromada je ukusna i onda kada se jede sirova. Sirovu kromadu nekada su najčešće jela djeca dok su boravila sa stokom na ispaši. Mirjana Pleše ističe kako se kromadu najčešće priređivalo na juhu.

Juha od kromade (Mirjana Pleše, Lokve)

Juha od korabe poslužena (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Juha od korabe poslužena (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Sastojci

  • 1 manja kromada kromade
  • 3 krumpira
  • ½ glavice kapule
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • crvena slatka paprika
  • papar

Priprema

Kromadu i krumpir ogulite, izrežite na kockice i skuhajte. Na domaćoj masti pirjajte kapulu i češnjak pa a kuhanu kromadu s krumpirom, posolite i kratko pirjajte zalijevajući vodom. Po želji dodajte papar, paprika i druge začine. Želite li gustu juhu, krumpir i kromadu smožete propasirati.

Nije naodmet

Prema savjetu gospođe Mirjane juhu od kromade možete dodatno začiniti prepečenom slaninom ili friganim jajetom (jajem na oko).

Juha od korabe još u loncu (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Juha od korabe još u loncu (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Juha od bundeve (iz rukopisa Mirjanine majke Francike)

Mladu bundevu naribajte, posolite i začini žlicom octa i sjemenkama kima. Začinjenu bundevu ostavite da odstoji neko vrijeme. Za to vrijeme priredite zapršku s malo luka na domaćoj masti. Bundevu dobro iscijedite rukama i stavite na zapršku te dobro promiješajte. Bundevu nakon kratkog pirjanja zalijte kiselim mlijekom ili sokom od rajčice.

Krasopisom pisan recept Mirjanine majke Francike (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Krasopisom pisan recept Mirjanine majke Francike (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Vino od ribizla (ribezla) (iz rukopisne zbirke Mirjaninih recepata)  

Ribizil dobro operite, očistite i zgnječite. 1 l soka dobivenog gnječenjem ribizla pomiješajte sa 1 kg šećera i 2 l vode te ostavite da odstoji 8 tjedana, a tada je dobivenu mješavinu  procijedite i stavite u staklene boce. Kada se u boci skupi talog, tekućina tj. vino ponovno procijedite tako da ostane čisto i bistro.

Objavljeno 20. kolovoza 2015.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.