Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 24. rujan 2018.

Jela na žlicu? Jede se žlicom, ali jela su sa žlicom!

Otkako se u svim medijima kuha, nakuhava i prekuhava na sve strane, množe se i jezične pogreške u pisanju pojedinih jela, a zanimljivo je da su pritom stradali i pojedini prijedlozi. Kao da se bojimo pogrešne upotrebe prijedloga s/sa, izbjegavamo ga i ondje gdje je potreban pa umjesto njega upotrebljavamo prijedlog na. S naslovnica pojedinih kuharica već vrište jela na žlicu umjesto jela sa žlicom. Pa nije valjda da jedemo na kapaljku, pa u skladu s tim, i na žlicu. Prije bi se reklo da se prejedamo pa već i stvarno stanje upućuje na logiku da se u kusanju svega i svačega ne štedimo.

Nije na nego sa! (Fotografija Božica Brkan / Oblizeka)

Nije na nego sa! (Fotografija Božica Brkan / Oblizeka)

Ni u jednom dostupnom rječniku nisam naišla na izraz jela na žlicu, ali ni na jela sa žlicom. Kako sam rođena u kraju govor kojega je osnovica standardnoga jezika, dobro se sjećam riječi svoje babe (tako smo je zvali, a ne baka, nona i slično) koja nam je od malih nogu pelila (savjetovala) kako je najbolje jesti nešto s kašikon (mislila je na variva, a ne na pribor kojim se jede). Sve do prije koju godinu govorilo se jela sa žlicom, a ne na žlicu, a onda nas je kao plimni val zapljusnuo prijedlog na. Uz ostale mode, zna se da postoji i jezična moda pa kad tkogod počne govoriti jela na žlicu, svi pomisle da je to nekako umnije i bolje od prijedloga s/sa, koji je ionako sumnjiv jer se može govoriti i putovati biciklom i putovati s biciklom. Kad se kaže putovati biciklom, misli se na prijevozno sredstvo, a kad se kaže ili napiše putovati s biciklom, misli se da je taj bicikl na automobilskom krovu pa ga na primjer dopremamo na mjesto na kojem ćemo ljetovati.

Varivo (Fotografija Božica Brkan / Oblizeka)

Varivo (Fotografija Božica Brkan / Oblizeka)

Možda je malo nategnuto, ali mogli bismo jela sa žlicom usporediti sa skokom s motkom. Ne kažemo da je tkogod skočio motkom, što dakako nerijetko izgovaraju i sportski komentatori, nego da je skočio s motkom. Riječ je o načinu izvođenja nekoga skoka, a kad mislimo na jelo, onda je posrijedi način pripreme pojedinih jela (najčešće povrtnih) pa su stoga mnogima najbolja ona sa žlicom, drugima su ona iz pećnice, trećima s roštilja. Jela se peku na roštilju, ali ni u jednom jelovniku nisam naišla da bi tkogod napisao kako nudi jela na roštilju, nego samo jela s roštilja. Kako mi poput žaba dižemo noge najčešće kad to nije potrebno, ne bih se začudila da se „moderni“ prijedlog na počne kočoperiti i na roštilju. Ako i ne skočimo sami sebi u usta pa upotrebljavamo engleski ondje gdje to doista nije potrebno (cooking), već ćemo se mi dosjetiti tomu da hrvatski zagadimo (bolje nego da napišem onečistimo) hrvatskim i posegnemo za nedužnim prijedlozima.

Sa žlicom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeka)

Sa žlicom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeka)

Već sam napisala da u rječnicima nema ni spomena o jelima sa žlicom i na žlicu, već pod natuknicom jelo u Velikome rječniku hrvatskoga standardnog jezika  (VRH, Školska knjiga, 2015.) možemo pročitati da je jelo „ono što se jede, ono što je prerađeno tako da se može jesti“ (…), da je „glavno jelo dio objeda koji se služi poslije predjela i juhe“, da je „gotovo jelo 1. pripremljeno i konzervirano ili zamrznuto jelo namijenjeno prodaji u trgovini; 2. unaprijed pripremljeno jelo u restoranu“… Ni u tom, dosad naopsežnijemu rječniku hrvatskoga standardnoga jezika, nema ni na žlicu ni sa žlicom, ali to i nije neobično jer „domišljatost“ u jezičnim vratolomijama u Hrvata teško da itko tko misli svojom glavom može slijediti i zabilježiti.

Post scriptum urednice Oblizeka Božice Brkan:

I kod nas u kajkavskome su jela z žlicu(m).Na žlicu je – mjera.

Objavljeno 24. rujna 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/zar-i-sarma-to-go-21594

http://oblizeki.com/i-usklici-poenglezeni-16185

http://oblizeki.com/carski-drobljenac-recept-421

http://oblizeki.com/vok-nije-engleski-14240

http://oblizeki.com/bjelance-ili-bjelanjak-sto-s-emoze-bolje-izlupati-14187

http://oblizeki.com/muffini-i-mafini-i-americki-i-nasi-13319

http://oblizeki.com/rodise-nam-buce-i-buce-12090

http://oblizeki.com/oblizak-oblizek-oblizeka-oblizeki-8667

http://oblizeki.com/kako-je-dorucak-postao-brunch-a-nocenje-s-doruckom-bed-breakfast-8543

http://oblizeki.com/zelena-magma-iliti-zelena-magma-ili-diktatura-velikih-slova-8370

http://oblizeki.com/popecimo-popecke-i-uz-pomoc-popecka-8245

http://oblizeki.com/i-kuhinjske-krpe-gadgeti-7665

http://oblizeki.com/i-u-nazivima-kolaca-utjecaj-engleskoga-jezika-4338

http://oblizeki.com/domaci-keksi-postadose-home-made-4321

http://oblizeki.com/za-maslinu-samo-neodredeni-oblik-4306

http://oblizeki.com/kako-su-hrvati-pojeli-veznik-i-4237

http://oblizeki.com/i-kozice-included-i-prsti-u-pekmezu-included-4100

http://oblizeki.com/zar-je-i-poriluk-must-have-2048

http://oblizeki.com/pravopisni-zagoreni-lonci-1476

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.