Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovori oko stola 21. srpanj 2018.

Jela i pića u kockicama i trobojci

Fotografija Foodbalerka/ Goran Kovačević

Na valu ushita srebrom na moskovskom Svjetskom nogometnom prvenstvu rijetki se nisu obojili ili crveno-bijelo ili crven-bijelim-plavim. Eminentni zagrebački hotel Esplanade u čast Vatrenima dva je dana u večernjim satima svoje legendarno pročelje bojio u crveno-bijele kvadratiće, a ni njihova slavna Oleander terasa nije odoljela da gostima ponudi praćenje finalne utakmice uz craft pivo i navijački meni koji je kreirala njihova chefica Ana Grgić. Misle ljudi na svoju publiku, koja se nipošto ne bi mogla ubrojiti u narodne mase službeno izbrojene na ulicama od Plesa do Jelačićplaca u stotinama tisuća.

O zaradama osobito na hrani i piću danima se broji i nagađa, a meni je palo na pamet da istaknem kreativni plus i minus nadahnute hrvatskoj trobojnicom i šahovnicom. Iole ambiciozniji kafić ponudio je neki navijački koktel, također dvobojni i trobojni, voćni i alkoholni, ali neizostavno s crvenim sokom jagode i plavim karipskim likerom çuraçao, ali su tek kreativniji barmeni i koktel-majstori izgledom i osobito osvojili pilce toliko da bi se piće zadržalo u trajnoj ponudi. Eh, ne ispadne svaka kreacija u čast nacionalnoga slavna pizza napoletana odnosno pizza margerita kreirana u čast dolaska imenjakinje kraljice u Napulj, obojena talijanskom trobojnicom, lakšeizvedivom, odnosno samo rajčicom, mozzarellom i bosiljkom, a zaštićena kao nematerijalna baština ne samo naših mediteranskih susjeda nego i EU nego i na UNESCO-ovoj listi.

Kriška torte Šahovnice Nade Tučkar (Fotografija Oblizeki)

Kriška torte Šahovnice Nade Tučkar (Fotografija Oblizeki)

 

Kriška torte Šahovnice Nade Tučkar u drugojizvedbi (Fotografija Oblizeki)

Kriška torte Šahovnice Nade Tučkar u drugoj izvedbi (Fotografija Oblizeki)

Na spomen Šahovnice prvo pomislim na istoimenu starinsku tortu, kojom je Nada Tučkar iz Donje Stubice osvojila i Kriške oblizeke i Babičine kolače dvobojnom raskošnom slasticom u kojoj je kockice svijetloga i tamnoga biskvita spojila u svoju svadbenu, očito i nacionalnu tortu u vremenima prije hrvatske samostalnosti, kad to nije bilo na cijeni. Budete li imali priliku kušati je, nećete je zaboraviti.

Nada Tučkar izlaže tortu Šakovnicu (Fotografija Oblizeki)

Nada Tučkar izlaže svoju svatovsku tortu Šahovnicu (Fotografija Oblizeki)

No, ništa što od bržega zaborava, po mojemu, ne zaslužuju dvije prigodne izvedbe. Izgledom mi se, čini mi, također uoči finala silno dopala šnita kruha i masti posuta crvenom paprikom u obliku šahovnice. Stvarno lijep, a mogao bi biti i elegantan prigrizak za navijački stol, da nisam projicirala okuse na nepce ponadajući se još da paprika barem nije ljuta. Ipak preferiram radije šahovnicu od svježega, mozzarelle i sličnih sireva s rajčicom ili kulenom.

Prigodno: croburger na Foodbalerki (Fotografija Foodballerka / Goran Kovačević)

Prigodno: trobojni croburger s Foodballerke (Fotografija Foodballerka / Goran Kovačević)

Definitivno me je dokusurio, kako ga najaviše a ja pala na štos, najveći CROburger u Hrvatskoj za gledanje velikog finala ponuđen, kako rekoše, u produžecima gastrofestivala Foodballerka. Jedinstveni trobojni burger iznad svih, autohotni hrvatski proizvod –  nabrajaju: domaća hrvatska junetina, coleslaw salata i umak ‘Plac’, to jednostavno morate probati! – pripremljen u kućici Kitchen & Grill Plac ponuđen je kao sjajna uvertira za utakmicu, a njegov autor Joško pecivo promjera 43 centimetra (!) obojio je – bojama hrvatske zastave. Ma nek su i prirodna, navodno od cikle i borovnice.

U slavu uspjeha hrvatske nogometne reprezentcije u Rusiji (Fotografija Foodballerka / Goran Kovačević)

U slavu uspjeha hrvatske nogometne reprezentcije u Rusiji (Fotografija Foodballerka / Goran Kovačević)

Jedno je u oduševljenju nafrljiti kockice odnosno kvadratiće ili zastavu na krov, automobil, majice, kape, ručnike za plažu, a drugo aplicirati ih na hranu i piće. Pogotovo zbog neizmjernih mogućnosti, posebice bojenja jestivim bojama, najprije dobro razmisli bi li kreaciju i sam stvarno uvjereno rado jeo i pio, da se ne ponovi priča iz djetinjstva moje prijateljice kad joj je otac kuhao i kreirao da bi radije jela, pa se katkad dogodilo da je pita je li joj fino, a dijete bi reklo: Je, tata, ali, molim te, nemoj to više kuhati.

Objavljeno 21. srpnja 2018.  
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

 

Nada Tučkar za 17. Kriške oblizeke oživjela svadbenu tortu Šahovnicu otpije 60 godina

Nada Tučkar i torta Šahovnica 11. Babičine kolače rezervirale svojoj Donjoj Stubici

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.