Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 22. veljača 2024.

Ječmena kaša s porilukom i pilećim želucima

Jako sam se razveselila što su na jednoj od radionica koje smo radili za LAG Moslavina Kod bake za projekt Dobar tek u Moslavini oduševili pileći želuci u orzotu, zapravo rižotu od ječmene kaše, s porilukom. Već bi ječmena kaša s porilukom, osobito za vegetarijance i one koji poste, bila odlična. Živo je sjećanje na različita jela i stolove mog djetinjstva, a praktična vremena, poput današnjice, mogu si dopustiti i takvo jelo kojem su dodani pileći, najjeftiniji želuci, ali i pačji, pureći… Kad su dostupni u kupnji ili na selu pri velikom klanju utovljene peradi za zamrzivač. Da se odmah razumijemo, fileke ne volim ni na koji način ni u kojem dijalektu.  Sjećam se iz djetinjstva kad se klalo pile ili kokoš kako bi se potrošilo sve od nje do mekolupih jaja, makar za juhu, pekle krv i jetrica s lukom…

Orzoto s porilukom, a može i s pilećim želucima (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Orzoto s porilukom, a može i s pilećim želucima (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Ječmena kaša s grahom bila je izdašno zimsko varivo, a tek posljednjih godini osvojili chefovi Robert Slezak, Marko Živajić, Marko Futivić i drugi, salatama i orzotima i to osobito s povrćem, ljetnima i zimskima, šarenima. Ječmenim pahuljicama zgušnjavam jela, ako ne pripremam Adrianu jutarnju kašu sa suhim i svježim voćem. Poriluk mi se zajel u našoj dugoj graničarskoj juvi, s malo suhog mesa i krumpirom i samo narezam i posoljen te pouljen i poocten te malo odstajao, a zavoljela sam ga u varivu Babe Potočke i u šarenim salatama s grahom primjerice.

S prezentacije moslavačke kuhinje u Popovači (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

S prezentacije moslavačke kuhinje u Popovači (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Već godinama, otkad nije samo zimsko nego cjelogodišnje povrće, porilukom zamjenjujem luk u juhama, varivima, umacima osobito s mljevenim mesom, a da ne spominjem prhke francuske i klasične vučene zelene pite. S veseljem i mnogim valjanim razlozima priklonila sam se i modernoj kreaciji chefice Danijele Crnjak Andri kao običajnome dijelu moslavačke kuhinje i, nadam se, možebitne buduće ugostiteljske ponude. S veseljem prenosim iz knjižice Dobar tek u Moslavini recepturu kao nadahnuće onima koji bi to voljeli pripremiti i doma. Jako fino!

Ječmena kaša s porilukom i pilećim želucima

Duplerica presnimljena iz knjižice Dobar tek u Moslavini)

Duplerica presnimljena iz knjižice Dobar tek u Moslavini)

Ječam je bio jamac da i siromaška kuhinja može nasititi gladne. Najčešće je ječmeno s drugim vrstama brašna bilo umiješeno u kruh, a izdašna kaša u zimskom varivu, primjerice s grahom u grakašu, te u nadjevu za krvavice. Danas je omiljen u salatama, u pahuljicama za doručak i drugim modernim inačicama poput ove ekonomične, izdašne, zdrave i izuzetno ukusne.

Sastojci (za 4 osobe)

 • 200 g pilećih želudaca
 • 1 poriluk
 • 50 cl ulja
 • 200g ječmene kaše
 • 1 glavica crvenog luka
 • 2 češnja češnjaka
 • 1 mrkva
 • 1 pasternjak
 • Vegeta
 • sol, papar
 • temeljac ili voda za podlijevanje

Priprema

Ječmenu kašu stavite kuhati u začinjenu vodu ili temeljac u omjeru 1/3. Kuhajte je 30 min, maknite s vatre i ostavite 15 min da nabrekne. Pileće želuce kuhajte također sa začinima, korjenastim povrćem te lukom i češnjakom oko 40 min. Poriluk narežite na sitne komadiće i pržite kratko na masnoći, dodajte mu kuhane želuce, nabreklu kašu i podlijte temeljcem od kuhanja želudaca. Prokuhajte oko 15 min, maknite s vatre, ostavite da se odmori 10 min i poslužite.

Objavljeno 22. veljače 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.