Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 19. travanj 2011.

Jaja za Uskrs obojena biljem i ukrašena

Snimila Tatjana Bobanović / Acumen

Snimila Tatjana Bobanović / Acumen

Uz obilje boja i ukrasa za jaja koje možemo kupiti u dućanima, uzbudljivo je i kreativno vratiti se najstarijim postupcima bojanja jaja uz pomoć biljnih boja.

Pigmenti koje sadrže mnoge biljke omogućuju da se oboje ljuske jaja na zanimljiv način s gotovo neograničenim brojem nijansi.

Tako obojane pisanice  još su ljepše ako se ukrase i prešanim osušenim cvjetovima ili listićima služeći se saletnom tehnikom.

Svakako vodite računa da se pisanic ekoje ste lijepo ukrasili mogu i jesti.

Bojenje prirodnim bojama

nika osigurano i - razmjenom pisanica (Snimila tatjana Bobanović / Acumen)

Bogatstvo različitih tehnika osigurano i - razmjenom pisanica (Snimila Tatjana Bobanović / Acumen)

Ako želite pokušati obojiti jaja prirodnim bojama, poslužite se nekim najdostupnijim biljnim sirovinama. To su  primjerice lupine luka, gomolji cikle, glavice crvenog zelja, listovi mrkve, zamrznuti plodovi malina ili kupina, sok od borovnica, mljevena sušena paprika, mljeveni kumin, instant kava, listovi maslačka ili koprive.

Valja napomenuti da jake arome nekih biljaka u procesu bojanja mogu prodrijeti kroz ljusku jajeta, pa tako obojane  pisanice nisu za konzumiranje već samo za ukras.

Prirodnim bojama jaja se mogu obojiti kuhanjem s odabranom biljkom ili uranjanjem kuhanih jaja u ohlađenu prethodno obojanu tekućinu.

Evo kako jednostavno možete obojati 6 jaja bijele ljuske:

Stavite ih u dovoljno široku posudu za kuhanje i dolijte toliko vode da ih obilno pokrije. Dodajte 3 žlice bijelog octa  a potom i sastojke za bojanje. Ako želite dobiti pisanice u različitim žutim nijansama, kuhajte ih s 2 šake lupina smeđega luka ili sa 3 žlice mljevenoga korijena kurkume ili sa 1 žličicom šafrana u prahu. Ubacite li u vodu s jajima listove koprive, maslačka, paprati ili bršljan,a dobit ćete pisanice u različitim zelenim nijansama. Jaja će se obojati crveno, ako ih kuhate u vodi zajedno s dosta lupina ljubičastoga luka, a narančasto, s nekoliko žlica mljevene crvene paprike. Sve skupa zagrijavajte do vrenja i na laganoj vatri kuhajte 20-30 minuta. Obojena jaja vadite teflonskon šupljikavom žlicom iz vode, stavite ih na upijajući kuhinjski papir i ostavite da se osuše, pa ih namažite  nauljenom vatom ili kožicom slanine i ostavita za dekoraciju.

Radost onima koji ih pišu i onima za koje ih pišu (Snimila Tatjana Bobanović)

Radost onima koji ih pišu i onima za koje ih pišu (Snimila Tatjana Bobanović / Acumen)

Hladnim postupkom do jedinstvenih pisanica

I tzv. hladnim postupkom možete dobiti efektne jedinstvene pisanice. Unaprijed pripremite boju i skuhajte jaja. Iako možete mašti dati na volju, pokušajte s provjerenim sastojcima dobiti ove boje: plavu, tako da  kuhate 4 šalice naribanog crvenog zelja u 3 dl vode oko 30 minuta; zelenu s istom količinom listova koprive ili špinata; ružičastu s naribanom sirovom ciklom; smeđu s instant kavom, a narančastu s 4 šalice suhih lupina smeđeg luka.

Ohlađenu smjesu procijedite kroz gustu gazu. Dodajte 3 žlice bijelog octa i uronite prethodno skuhana i na sobnu temperaturu ohlađena jaja. Povremeno provjerite boju pa kad ste s njom zadovoljni izvadite obojana jaja i ostavite da se boja na njima osuši. Postupak bojanja može trajati od 5 minuta do nekoliko sati.  I njh namažite slaninom ili nauljenom vatom pa ih tako lijepa sjajna složite u uskršnju košaricu.

Prirodni, vrlo moderni motivi (Snimila Tatjana Bobanović / Acumen)

Prirodni, vrlo moderni motivi (Snimila Tatjana Bobanović / Acumen)

Nalijepite li prije bojanja sirovim bjelanjkom poneki lijepi listić ili cvjetić na ljusku jajeta, pa ga ubacite u najlon čarapu i dobro zavežete,  unikatne pisanice bit će na vašem stolu.

Takozvana čajna jaja

Neobično će izgledati i tzv. čajna jaja, koja ćete dobiti ako jaja najprije kuhate 10 minuta, zatim ih ohladite pod mlazom hladne vode pa ih valjajući ih na tvrdoj podlozi lagano nagnječite. Ponovno ih kuhajte u jakom crnom čaju 15 do 20 minuta.

Ispuhana jaja

Nakon što iz jaja kroz malu rupicu ispušete sadržaj, možete ih ukrasiti osušenim prešanim cvjetovima ili listovima tako da ih nalijepite na ljusku ljepilom za salvetnu tehniku, pa ih premažete bezbojnim lakom.

Objesite li ih potom na neprolistane grane vrbe ili nekog drugog grma i složite u vazu  uživati ćete posebnom uskršnjem ugođaju.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Tatjana Bobanović

Piše Tatjana Bobanović

Tatjana Bobanović, zaljubljenica u prirodu, autorica je niza popularnih članaka o samonikome jestivom i ljekovitom bilju te gljivama, hrani iz prirodnoga vrta (Vrt Večernjeg lista, Lovački vjesnik itd.). Znanje crpi iz zajedničkog života i rada s jedinstvenim autorom slavne Enciklopdije samoniklog jestivog bilja Ljubišom Grlićem. Priredila je i njezino treće dopunjeno izdanje (2005.).

6 komentara

  1. […] najjednostavnije, aakako, ambiciozniji će ih iscrtati tradicionalno voskom u čak tri, ponajbolje prirodne biljne boje, kao u Podravini, ili pengati, kao u […]

  2. […] oblizeki.com i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.