Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 29. travanj 2020.

Jaja Benedict na način Ivana Brezaka Brkana – recept iz iskustva

Nedavno sam pisala kako je moj Ivan Brezak Brkan postao sam svoj chef u pripremi jela od jaja i kako su mu posljednji hit i majstorski specijalitet jaja Benedict. Kako su čitatelji Oblizeka sa zanimanjem pratili priču, zanimali su se i za Ivanovu precizniju recepturu budući da mnogima ne uspijevaju ni omlet, a kamoli poširana jaja i, osobito, umak holandez. Smatrala sam da recepata imate pun Internet, ali, kako očito ni to nije dovoljno za uspjelo jelo, prenosim Ivanovu priču i iskustvo – i on je krenuo s internetskim recepturama i filmovima! – i  onima koji žele uspješno pripremiti jaja Benedict ne preostaje nego samo – vježbati. Jaja za to morate voljeti, ili ih morate zavoljeti! Posebice i znalcima ni malo lake začkoljice.

Obilan doručak na početku dana za rad doma (Fotografija Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

  1. Holandez (Holandaise, Ivan izgovara engleski: holedejz!)

Lonac pun vode zagrijte do vrenja, a onda spustite vatricu da samo grije i najlaganije moguće krčka. Na tu posudu stavite staklenu posudu u kojoj ćete pripremati holandez, kao što biste topili čokoladu, znači da posuda ne dodiruje vodu. U posebnu posudicu stavite 250 g  maslaca da se lagano rastopi.

U posudu nad vodom stavite 2 žutanjka i 2 žličice bijelog vinskog octa i krenite odmah mutiti žicom. Ključno je mutiti konstantno. Zatim počnite lagano dodavati maslac da postanu jedno, fino, i dodajete ga sve dok ne postane gusto gotovo kao majoneza. Ako slučajno dodate previše maslaca, dodajte jaaako malo vode.

Završavajte kad ste sretni s teksturom, koja je kao majoneza. Maknite s vatre i ostavite 30-ak sekundi, a nakon toga – nikako nad vatrom! –  začinite solju, paprom i s malo limuna. Da bi ostao topao, možete holandez ostaviti blizu toploga, ali nikako na toplome, jer će se ocat previše zgusnuti.

  1. Poširana jaja

U posudi koja je lagano krčkala sad ispoširajte jaja. Voda treba i dalje samo lagano, lagano krčkati, jedva da izlazi po koji balončić. Dodajte žličicu bijelog vinskog octa, koji će pomoći jajima da se ne raziđu. Najbitniji dio pri poširanju je da su jaja vrlo svježa. Razbijte cijelo jedno jaje u malu posudicu iz koje ga možete samo lagano spustiti u vodu. Nikako jaje ne bacajte, nikako ne dajte da pljusne, nego što nježnije da što bliže bjelanjak i žutanjak budu u vodi. Jaja će biti gotova za 3-4 min pri čemu ih vadite nekom posudom odnosno šupljačom. Ako nisu najljepša tako da ima okolo malo bijeloga, samo drugom žicom odrežite. Cilj je dobiti kuhani bjelanjak i mekani žutanjak.

  1. Slaganje

Eggs Bennedict slažite – pecivo, šunkica (Bennedict) ili špinat (Florentine) ili losos, na to 1 ili 2 poširana jaja i preko svega holandez. Za pecivo mi se najboljom pokazala čvarkuša, iako može poslužiti i tostirano pecivo. Sam najviše volim svoj Eggs Slavonica, a to je: 2 poširana jaja na čvarkuši na kojoj imam lagano narezane slavonske kobasice, a uz to domaće čvarke.

Jaja Benedict, globalni specijalitet na lokalni, regionalan, slavonski način, s prženim kobasicama i čvarcima (Fotografija Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Dobar tek!

Objavljeno 29. travnja 2020.

Jaja Benedict na način Ivana Brezaka Brkana

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.