Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 14. listopad 2013.

Jagli i druga “Stara jela z Dugoga Sela”

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo te Udruga žena “Hrebinečko srce” i Ekološko-etnološko-rekreacijska udruga ljubitelja Save “Savski lađari” u subotu 12. listopada 2013. organizirali su izložbu “Posavska svadba”. Predstavili su na njoj ponajprije izvornu odjeću i namještaj te fotografije iz etnozbirke Marka Klaka, profesionalnoga vatrogasca iz Ivanić Grada i strasnog zaljubljenika u baštinu koji je odlično odglumio i mladenca u svadbenoj povorci, koju su za ovu priliku oživjeli uz pratnju KUD-a “Tančec” iz Jalševca Nartskog.

Uz to, “Stara jela z Dugoga Sela” te raznovrsne svoje proizvode i umjetničke dosege predstavili su udruge žena iz Bedenice, Tučenika, Gradečkog Pavlovca i Svete Nedelje te OPG-i, KUD-ovi i drugi. Mogli ste kušati ne svatovska nego jednostavna svakodnevna jela toga posavsko-prigorskoga kraja, koja se ili više ne kuhaju ili se kuhaju vrlo rijetko, iako su izdašna, jeftina i ukusna – repa z bažulom, zlevanka, žličnjaci z maslom, prigorska juha, pera… 

Ekipa Pučkoga otvorenog učilišta Dugo Selo na svatovskim kolima (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ekipa Pučkoga otvorenog učilišta Dugo Selo na svatovskim kolima (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Šrot od osmoretke, starinske sorte kukuruza

Mene su, priznajem, u Dugo Selo ponajprije dozvali jagli, za koje se i ne sjećam kad sam ih zadnji puta jela. Spominjala sam ih pišući o našim graničarskim vankušima, jer mi je kazivačica Nada Posavec, sada Križanka a inače rođena Okešinčanka Grden, u jednoj inačici nadjeva spominjala i jagle.

Bori Zimonji s Radio Martina Đurđa Šarec-Nemec iz Hrabinečkog srca opisuje pripremu jagla (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Bori Zimonji s Radio Martina Đurđa Šarec-Nemec iz Hrabinečkog srca opisuje pripremu jagla (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Njezina je mama Jagica, uostalom, moju mamu Jelicu opskrbljivala svježim jaglima, mljevenima doma u žrvnju i to od starinske kuruze osmoretke. Od djetinjstava bi me oduševljavalo kako se dugo, polako kuhaju uz neprestano miješanje te kako se onda vrući uspu na sredinu tanjura, pa se razmažu i jedu od ruba uokrug prema sredini, kako se hlade, pa se ponovno oni još vrući u sredini, razmazuju, razmazuju. Žuti, mirisni, samo posoljeni i lagano preliveni maslacem ili maslom… Sjećanje jednako mirisno i toplo, poput praznika.

Kuhale ih dva sata!

Katica Živković dva je sata miješala jagle! (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Katica Živković dva je sata miješala jagle! (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U Dugom Selu u velikoj rajngli velikom kuhačom jagle je miješala Katica Živković iz Udruge žena “Hebinečko srce”, iz Hrebinca, dakako. Na moje iznenađenje nisu bili žuti već od bijeloga kukuruza, kakav se u nas u Moslavini ne uzgaja, a poznat mi je iz Zagorja. Pristavile su ih žene na masti ispod pečenke i namjerile poslužiti s čvarcima.

Dame s repom z bažulom, još jednim od starih jela z Dugoga Sela (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dame s repom z bažulom, još jednim od starih jela z Dugoga Sela (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Đurđa Šarec-Nemec iz iz Udruge žena “Hebinečko srce”, otkrila mi je kako koriste samo kukuruzni šrot, vodu, mast od pečenja te luk i čvarke, a jagle su kuhale dva sata. Nju je jagle naučila kuhati majka Marica, 1928. godine rođena u Dolnoj Drenovi. Kuhali su ih, otkriva, u obične dane, a ovako s čvarcima kad su imali težake, uz teške poslove, za doručak, odnosno kad se kosilo, vršilo žito, sušilo sijeno.

Kušajte, kušajte... (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kušajte, kušajte... (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iz skupine promatrača što se kuha, doznali smo da su jaglenu kašu u Šimunčevcu kod Vugrovca, u sesvetskome kraju kuhali usporedo s grahom, pa bi se onda jeli zajedno kao što se kod nas jedu, bolje rečeno jeli su se, žganci s grahom i kiselim zeljem – poznavaoci tvrde: najbolje je drugi dan! – i također kad se moralo nahraniti težake za neke teže poslove pa je trebala izdašnija hrana, koja “dobro drži”. S druge su mi strane ispripovijedali da su u Moravču jagle kuhali na mlijeku. Svi uglavnom spominju začinjane maslom, preprženim putrom, ili maslacem.

"Mladenac" Marko Klak s dijelom svojih "svatova" na izložbi "Posavska svadba" (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

"Mladenac" Marko Klak s dijelom svojih "svatova" na izložbi "Posavska svadba" (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Omjera jagla i tekućine se od kuće ne sjećam. Mislim da ipak ovisi o tome kakva je jaglena kaša. Bolja je ona koja se može više nakuhati. Našla sam kao jaglenu kašu začinjenu lukom prženim na svinjskoj masti s čvarcima odnosno prepečenom prošaranom slaninom na Coolinarici recepturu za 4 osobe s omjerom 260 g jaglene kaše na 1,5 l vode i 1,5 dl mlijeka, a spominje se kuhanje 40-tak minuta.

Jagli od bijelog kukuruza kuhali su se dva sata (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Jagli od bijelog kukuruza kuhali su se dva sata (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Jagli iz ekspres-lonca

Sjećam se da smo i u Vrtu, prilogu Večernjega lista za kulturan suživot s biljkama i životinjama, koji sam uređivala, objavili “ubrzanu” recepturu Anđelke Šafran o kuhanju kukuruzna štrota u ekspres-loncu te naknadno dodavanje začina. Po meni, jagli su bolji što se kuhaju dulje i sporije da se oslobađa škrob. Koliko se sjećam mama ih nije, kako sada čujem da se radi da se sve najbolje iskoristi, prosijavala da ostanu samo krupnije izšrotani komadići, pa su jagli bili krasno glatki. A gotovi su valjda, poput žganaca, “kad kažu puf”. Upozoravam da pri kuhanju rado prsnu i opeku vrelinom.

Stara fotografija kuharica s izložbe "Posavska svadba"

Stara fotografija kuharica s izložbe "Posavska svadba"

Žao mi je što nisam svojevremeno dovoljno uporno nagovarala Anu Bratko, tadašnju direktoricu Božjakovine d.d., kada su prije ohoho godina kretali s programom zdrave prehrane Biovita, danas BiVita, i cjelovitim brašnima, da melju i kukuruzne jagle. Nitko živ ih ni danas, koliko znam, ne prodaje, osim onih koji imaju manje mlinove ili žrvanj.

Svatovsko kolo sa zastavama (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Svatovsko kolo sa zastavama (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Hoće li tko ponuditi jagle kao proizvod?

Mislim kako su jagli zdravlje na tanjuru i pročiste organizam, posebice probavni sustav, ali se, jer tehnologiju diktiraju svjetski proizvođači strojeva, nitko neće za relativno maleno tržište gnjaviti da upravo za doručak osmisli pretpripremljene jagle koji bi se mogli samo preliti kuhanim mlijekom, maslacem ili jogurtom. Pogotovo jer treba uzgojiti i kukuruz starih sorti.

Još se samo treba speći: sirova pera hrebinečka (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Još se samo treba speći: sirova pera hrebinečka (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije neizvedivo s obzirom da je prije nekoliko godine tvrtka Naše klasje osmislila tako tehnološki pretpripremljeno kukuruzno brašno za dodavanje pri pečenju kruha, s obzirom da se kukuruzno brašno za to mora prethodno popariti.

Ukrasna svečana svatovska kitica s izložbe iz sredine prošloga stoljeća " (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ukrasna svečana svatovska kitica s izložbe iz sredine prošloga stoljeća " (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sa šrotom je zacijelo još teže. Uvjerena sam da bi se tržišta našlo, jer osim kontinentalne Hrvatske, ne računajući našu cicvaru (kukuruzno brašno s jajima), puru i žgance, slična jela imaju, prvi mi padaju na pamet, i srpska (cicvara, mlečnica, kačamak…) i poljska kuhinja (jagla). Kolegica Branka Cvetnić prije desetak godina prevela je mnoštvo receptura s jaglima, ali, koliko se sjećam nigdje nisu objavljeni.

Nadino opčinjavanje jagla

Jaglena kaša od osmoretke (Snimio Dražen Kopač / Oblizeki)

Jaglena kaša od osmoretke (Snimio Dražen Kopač / Oblizeki)

Međutim, s veseljem objavljujem podsjećanje Nade Posavec kako se pripremaju jagli za kuhanje i kako se kuhaju:

Jagle za kuhanje pripremiš tako da ih najprije prosiješ kroz krupno sito da se sitno fino brašno odsije dolje, a onda ih potapaš u puno hladne vode da iz njih ispliva pljeva. To se zove opčinjavati jagle. I onda ih kuhaš. Staviš najmanje triput više vode nego što ćeš jagla i kad zavrije, dodaš jagle. Kad se oni nakuhaju, stalno ih miješaš i zalijevaš mlijekom po potrebi. Kuhaju se dugo, i sat i pol. Na kraju ih posoliš, jer bi drugačije bili tvrdi, i po želji začiniš maslom, prepečenim čvarcima ili špekom, tako da plivaju.

Nada Kozić i Nenad Haleuš-Mali iz Pučkoga otvorenog učilišta Dugo Selo na izložbi "Posavska svadbi" (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Organizatori Nada Kozić i Nenad Haleuš-Mali iz Pučkoga otvorenog učilišta Dugo Selo na izložbi "Posavska svadbi" (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iako su se, po mojem ukusu, previše zagledali u susjedni vrbovečki “Kaj su jeli naši stari“, za njihov prvi pokušaj i veliki trud, unatoč brojnim već uhodanim priredbama u okolici, Dugoselce s Nenadom Haleušom-Malim na čelu, od srca pohvaljujem za ideju i njihova teoretska i praktična istraživanja vlastite prošlosti i baštine. Njihova priredba zaista ima potencijala da okupi i mnogo širi krug publike koja tu zaista može doznati i mnogo više od “Starih jela z Dugoga Sela”. A i da iduće godine predstave više jela, kad su već predstavili svadbu, ponajprije svadbenih.

 

Objavljeno 13. listopada 2013.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Stara jela z Dugoda Sela, opisivala što će se jesti iz njihova tradicionalnog lokalnog lonca. Uz jagle, načinjene, kao i u Zagorju, od i u njihovu kraju tipičnoga bijeloga kukuruza, koji su za […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.