Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 24. prosinac 2015.

Iza prigodne etikete: blagoslov Božićnoga piva već 26. put

Temom nazdravljam sjećanju na gospođu Renatu Gotthardi Škiljan (1924. – 2011.), koja mi je podarila ne samo dio svoje bogate biblioteke donirane HAZU, onaj s kuharicama, nego i zanimljiva sjećanja iz svog djetinjstva prije gotovo stotinu godina. Dio njih je i običaj da svečani obiteljski božićni objed u njezinoj i uopće u finim zagrebačkim građanskim obiteljima započne posve nesvakidašnjim aperitivom – pivom. Božićnim pivom. Da otvori tek! Posvećujem temu i pivarima i umjetnicima koji nam svakoga prosinca od boce piva prirede i mali blagdan umjetnosti. Kakve razlike u toj jedinstvenoj galeriji: četvrt stoljeća na staklenoj boci piva!

Prvu etiketu Božićnoga piva 1990. naslikao je Antun Mateš.

Prvu etiketu Božićnoga piva 1990. naslikao je Antun Mateš.

Zagrebačka pivovara nastavlja tradiciju proizvodnje Božićnog piva, sa zadovoljstvom i očigledno s uspjehom, jer su ove godine, kako doznajem u razgovoru s Tinom Puhalo Grladinović, voditeljicom Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, predstavili 26. izdanje Božićnog piva.

Najnovija, 26. etiketa rad je Ivone Jukić.

Najnovija, 26. etiketa rad je Ivone Jukić.

Kao i svake godine, Božićno pivo bogatim, prepoznatljivim okusom uljepšava blagdanski ugođaj svim istinskim ljubiteljima piva. Glavne su odlike toga piva bogatiji, puniji okus i izraženija hmeljna aroma.
 Karakterizira ga i neprestana strast za stvaranjem kvalitetog proizvoda što se očituje i u njegovu sadržaju i u vizualnom doživljaju, tumači naša sugovornica.

Godina je 1991.: prepoznatljivi crtež i boje Ivana Lovrenčića.

Godina je 1991.: prepoznatljivi crtež i boje Ivana Lovrenčića.

Osim po posebnoj recepturi, Božićno pivo svake se godine izdvaja i po jedinstvenoj etiketi, a svake je godine za to zaslužan i neki, uvijek drugi ugledni autor. Od 1990. godine, otkada Zagrebačka pivovara redovito proizvodi Božićno pivo, svoja umjetnička djela na etikete su prenijeli redom sve sjajni slikari: Antun Mateš, Ivan Lovrenčić, Vasilije Jordan, Ivan Lacković Croata, Miroslav Šutej, Rudolf Labaš, Zlatan Vrkljan, Zlatko Kauzlarić Atač, Đuro Pulitika, Vasko Lipovac, Rudolf Pater, Željko Kipke, Vjekoslav Vojo Radoičić , Matko Trebotić, Mladen Veža.

U jedinstvenoj je galeriji i Miroslav Šutej, 1994.

U jedinstvenoj je galeriji i Miroslav Šutej, 1994.

Godine 2005 i 2006. etikete su kreirali eminentni dizajnerski dvojac Bruketa & Žinić te Ivica Propadalo.
Od 2007. na odabiru autora zagrebački su pivari surađivali s Akademijom likovnih umjetnosti, Institutom za suvremenu umjetnost i Muzejom za umjetnost i obrt, a rezultat te suradnje etikete su posljednjih godina koje su stvorili Livio Rajh, Marko Tadić, Zlatan Vehabović, Mladen Donadini, Miron Milić, Manuel Šumberac, Saša Šekoranja, Rene Bachrach Krištofić i Ivona Jukić.

2002. godine bocu Božićna piva umjetničkom je označio Vojo Radoičić.

2002. godine bocu Božićna piva umjetničkom je označio Vojo Radoičić.

U vremena konzumerizma i konfekcije zaista jedinstven primjer njegovanja estetike na svakodnevnom brzopotrošnom proizvodu, jer svake se godine s male umjetničke sličice odražava stil i stav odabranoga autora, njegov crtež, paleta boja od zelene i crvene, zlatne, modre i srebrne, te omiljeni i prepoznatljivi umjetnikovi motivi. Sve maštoviti detalji blagdanske radosti, bila to kakva prepoznatljiva zagrebačka vinjeta poput Matešova Bana na Trgaču ili Jordanovih Kamenitih vrata, Atačev goli ženski torzo s leđa, Vrkljanov ili Labašev anđeo ili anđeo kako su ga na boci piva ovjekovječili cijelu generaciju mlađi Bruketa & Žinić, Croatin ili razigrani Šutejov seoski kinč, Propadalov, Kipkeov ili Vehabovićev okićeni bor ili pak krajolik pod snijegom s kućicama i brodićem kako ih vidi Vojo Radoičić ili Veža…

Etiketa iz 2009. Zlatan Vehabović.

Etiketa iz 2009. Zlatan Vehabović.

 

Zagrebačka pivovara ističe veselje što se tijekom posljednjih 26 godina održala tradicija da etikete Božićnog piva svake godine nose svježu interpretaciju Božića i blagdanskog vremena, koja je s vremenom omogućila mladim likovnim umjetnicima da se predstave široj publici svojim kreativnim rješenjima. A poštovaoce i lijepe umjetnosti i piva raduje što su time na neki način podsjetili na dio drevnih blagdana i oživjeli zaboravljen običaj staroga Zagreba.

Objavljeno 24. prosinca 2015.

Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/pecenke-iz-pivane-umjesto-purice-prepelice-a-odojak-s-%E2%80%93-pivom-16501

http://oblizeki.com/pivo-u-kulinarstvu-osobito-vrijedne-pivske-marinade-16492

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

http://oblizeki.com/hajdmo-na-pivo-u-%E2%80%93-muzej-7381

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

  1. […] Iza prigodne etikete: blagoslov Božićnoga piva već 26…. […]

  2. […] galerija već se 27 godina širi među poklonicima piva, jer im Zagrebačka pivovara daruje Božićno pivo s geslom da blagdanski ugošaj bez njega ne bi bio […]

  3. […] Iza prigodne etikete: blagoslov Božićnoga piva već 26. put […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.