Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 23. prosinac 2012.

Ivankini kukuruzni muffini idealni prigrisci za silvestarski stol i novogodišnji doček

Obilazeći mlin Nikole Kunića iz Loborskg Završja, jednome od prvih nosilaca znaka Obrt  s tradicijom Hrvatske obrtničke komore, dakako da sam pomno razgledala  klasičan način meljave i proizvodnje više vrsta brašna.

A i da sam nakupovala kojekakvih brašna, pa i one lijepe Kunićeve žakljece (vrećice s kilogramom brašna) te ih ispodarivala prijateljima.

Prvoj svojoj Ivanki Biluš koja i dalje neprestano eksperimentira u svojoj ljupkoj kuhinji.

Baš me je zanimalo što će sa zagorskim kukuruznim brašnom. Koliko je ona iznenadila mene, toliko ću i ja vas ljupkim “eksperimentom” koji ocjenjujem izuzetno zanimljivim, izdašnim, ekonomičnim, cjenovno prihvatljivim, vrlo modernim ali opet nesvakidašnjim. Malo je reći da su – ne znam zbog čega, ali meni nisu – muffini omiljeni, i slatki i slani, ali Ivankini imaju patinu drevnih vremena a opet su, pečeni u malenim kalupčićima, namijenjeni elegantnim ustašcima i svečanim prilikama. Uz njih se odlično može nazdravljati.

Ivankini kukuruzni muffini

Lijepi, zlaćani, mirisni (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Lijepi, zlaćani, mirisni (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Sastojci (za 1 pleh ili za 24 mala oblika za muffine)

 • 200 g bijeloga kukuruznoga brašna
 • 80-100 g ili 5 žlica vrhom punih bijeloga pšeničnog brašna oštrog
 • 50 g maslaca
 • 2 žlice ulja
 • 2 žlice ili 1 paketić praška za pecivo
 • 2,5-3 dl mlijeka
 • malo soli
 • malo šećera
 • malo kumina ili anisa
 • 2 cijela jaja
 • 1-2 žličice sezama
I sami možete osmisliti omiljeni dodatak kukuruznim mafinčićima (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

I sami možete osmisliti omiljeni dodatak kukuruznim mafinčićima (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Priprema

Prokuhanim mlijekom prelijte kukuruzno bašno sa šećerom i solju i ostavite ga da odstoji 10-15 min ili, još bolje, i duže. Zatim dodajte jaja, ulje, otopljeni maslac te prašak za pecivo pomiješan sa pšeničnim bijelim brašnoms  kuminom ili anisom. Napunite masom male namašćene i pobrašnjene oblike za muffin. Prije pečenja dodajte im sezama.

Elegantni, minijaturni za jedan zalogaj (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Elegantni, minijaturni za jedan zalogaj (Snimila Božica Brkan / Acumen)

 

Nije naodmet

Ove kukuruzne mafinčiće možete poslužiti s jogurtom, vrhnjem , medom, otopljenom čokoladom, pekmezom… Također, umjesto kruha, i sa sirom i vrhnjem – možete ga aromatizirati začinima različitih okusa i boja, od peršina i vlasca, srijemuša do paprike – te različitim drugim slanim namazima. Ako želite, u ove muffine možete umiješati i sitne kockice suhe slanine ili šunke. Volite li rahlije tijesto, također možete bjelanca  možete istući u čvrst snijeg te u masu dodati samo žumanca, a tek na kraju lagano umutiti i snijeg. Nemate li manje modle za muffine, možete koristiti i veće ili pak primjerice modle za medvjeđe šapice. Ako vam se ne da gnjaviti s muffinima, možete u velikoj tepsiji ispeći kuruznjaču i narezati je na kockice.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

 1. […] Ivankini kukuruzni muffini idealni prigrisci za… […]

 2. […] Ivankini kukuruzni muffini idealni prigrisci za… […]

 3. […] cijeloga svijeta, a mnoge gastroznalce nadahnuo da u njih ugrade i dio vlastite baštine, poput Ivanke Biluš koja im je dodala kukuruzno brašno,i u opći jezik taj gastronomski egzotizam treba uvrstiti u fonetiziranom obliku. Prilagođen je i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.