Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 3. ožujak 2016.

Ivanićgradski kraj na korak od metropole turistički tek valja otkriti

ivanic_01naslovnaSa samo četvrt stoljeća postojanja ivanićgradski Naftalan najmlađe su toplice u Hrvatskoj, ali uz Azerbajdžan, i jedina bolnica u Europi, koja, osim slanom termalnom vodom, liječi naftalanom, ljekovitim uljem. Prema riječima ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan Gorana Maričića i njegove desne ruke Milice Birk, specijalizirane su za liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermitisa, ali i upalnih procesa u zglobovima poput reumatoidnog i psorijatičkog artritisa i rehabilitaciji nakon ortopedskih operativnih zahvata te zalječenju opeklina. Zanimljivo je da oko 40 posto kapaciteta popunjavaju sa slobodnoga tržišta, a još više očekuju proširenjem hotela. Otprilike trećina njihovih pacijenata odnosno gostiju su stranci, najviše iz Rusije, Danske i Slovenije.

Naftalan: priprema obloga za terapiju naftalanom (Fotografija Božiuca Brkan / Oblizeki)

Naftalan: priprema obloga za terapiju naftalanom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zahvaljujući upravo ponajprije nafti i plinu, ivanićgradska općina po prihodima je visoko kotirala i u jugoslavenskome vrhu, a otkad se osamostaljivanjem Hrvatske podijelila u tri općine i otkad su se promijenili uvjeti gospodarenja i života, valja im se prilagoditi i drugim djelatnostima. Žutica, s mnoštvom još živih bušotina, čudesna nizinska šuma, inače dio Lonjskoga polja, postala je sad ekološki, zaštićeni biser prirodne baštine izuzetno zanimljiv za posjet, pogotovo otkad je u tome bogatstvu vodom naseljen dabar, koji se, tvrde, proširio sve do Slovenije. Vrlo razvijen lov, usmjeren je na druge vrste divljači. U brdskome dijelu, gdje je i šuma Marča posve drugačijeg tipa, na Petici, gdje je i nalazište naftalana, s INA-om otvoriti prvi u nas naftni muzej. Time Ivanić uopće dobiva i svoj prvi gradski muzej.

Od Bučijade do naftnog muzeja

Novinari sudionici studijskog obilaska ispred ivanićgradske Turističke zajednice (Oblizeki)

Novinari sudionici studijskog obilaska ispred ivanićgradske Turističke zajednice (Oblizeki)

No, kako je istakao ivanićgradski gradonačelnik Javor Bojan Leš, to je tek jedan od brojnih vrlo zanimljivih i ambicioznih projekata koji bi grad sa širim područjem s ukupno 14.000, a užem sa 11.000 stanovnika imao ubrzano uzdići u turistički još zanimljiviju destinaciju onima koji su skloni odmoru, razgledavanju, šetnji, sportu, kulturi i slično,

Kunić s domaćim rezancima poslužen na seoskom imanju Kunekovih u Kloštreu Ivaniću (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kunić s domaćim rezancima poslužen na seoskom imanju Kunekovih u Kloštru Ivaniću (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Gotovo sam se uvrijedila kad mi je jedan od kolega rekao da će Ivanić, jedan od devet gradova i 25 općina Zagrebačke županije, tim tempom za četiri-pet godina biti gdje je Zagorje danas, da ne znam kad je Zagorje krenulo i kako snažnim koracima grabi. Ivančani, primjerice, više od desetljeća organiziraju najuzorniju hrvatsku Bučijadu, koju svake godine posjeti po 25.000 gostiju i poslije koje se nude brojna jela s bućom od pizze i juhe do slastica. Uspjeli su potaknuti sadnju i različitih buča i preradu uljnih u bučino ulje te organizirati proizvodnju i preradu i brendirati toj proizvod tražen i bez ograničenja na svjetskome tržištu.

Autohtoni škrlet, seoske klijeti

U Vinariji Voštinić Klasić (Fotografija Goran Gazdek / Oblizeki)

U Vinariji Voštinić Klasić (Fotografija Goran Gazdek / Oblizeki)

Uz to, kao i cijelome moslavačkom kraju, svakako valja spomenuti i vinogradarstvo i vinarstvo, osobito moslavački authotoni škrlet, inače i s prvim uzgojenim loznim sadnicama bez virusa u nas. Odlična smo vina upoznali u Vinariji Voštinić Klasić uz nagrađivanoga mladog vinara Tomislava Voštinića, gdje od škrleta proizvode i pjenušac, u podrumu Kezele  te u enoteci restorana Garfield na Izletištu Petek, uz hotel Sport. u sljubljivanju vina repušničke Vinarije Mikša.

U fokusu mikrofona, fotoaparata, TV-kameta, tableta, pametnih telefona... (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U fokusu mikrofona, fotoaparata, TV-kameta, tableta, pametnih telefona… cjelokupna, a osobito gastroponuda (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U to se nas 18 novinara ne samo Zbora turističkih novinara Hrvatskoga novinarskog društva nego i iz Slovenije i Slovačke, moglo osvjedočiti na prvome takvom u tom, tako blizu metropoli, a nažalost tako malo poznatome kraju, na dvodnenom studijskom boravku 26. i 27. veljače 2016. u Ivanić Gradu i Kloštar Ivaniću.

Oblizeki svih fela

Nisam propustila kolegama pročitati pjesmu na kekavici iz svoje knjige "oblizeki - Moslavina za stolom! (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nisam propustila kolegama pročitati pjesmu na kekavici iz svoje knjige “oblizeki – Moslavina za stolom! (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Valja priznati da su u posljednje vrijeme osobito moćni turistički motor koji vuče ostale vrlo iskusni Selski turizam Kezele iz Šumećana, pokrenut 2001. već druga generacija, i najbolji wellness hotel u Zagrebačkoj županiji Hotel Sport  s raznovrsnim programima za odmor i rekreaciju. Što se oblizeka tiče, prvi se oslanja na tradicionalnu, a drugi na modernu gastronomsku ponudu. I jedan i drugi zaslužuju da dođete provjeriti ponudu. Preporučujem ne samo zbog zavičajne sklonosti, nego zato što sam sigurna da će, što god naručili, biti dobro.

Kapelan Ivica Šimunović npvinarima je predstavio ivanićgradsku crkvu sv. Petra (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kapelan Ivica Šimunović npvinarima je predstavio ivanićgradsku crkvu sv. Petra (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sve više zanimljivosti nude i drugi, bilo smo primjerice u društvu kloštranskoga načelnika Željka Filipovića na vrlo popularnome Seoskome turizmu Stari mlin obitelji Kunek ali se za preporuku još moraju odlijepiti od imitiranja i kaskanja za njihovom natprosječnom kvalitetom. Njima pridružujem i Moslavačku priču (samo po narudžbi!) iz Male Ludine, preko Česme, u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali si ostavljam skepsu prema ponudi, jer neki i to nude – “moslavačke tune”.

Osnivač vatrogastva Đuro Deželić

Vatrogastvo je dio povijesti cijeloga kraja, Deželiž je osnivać Hrvatskoga vatrogasnog saveza, a ivanićke vatrogasice trenutačno su četvrte u svijetu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vatrogastvo je dio povijesti cijeloga kraja, Deželić je osnivač Hrvatskoga vatrogasnog saveza, a ivanićke vatrogasice trenutačno su četvrte u svijetu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Žao mi je što iz turističke priče sve više izostaje moj uži zavičaj, iako je Križ, udaljen od Ivanića otprilike koliko i Čazma, također moslavačka, ali u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, sa sve zanimljivijom ponudom od Božićne bajke do branja divljega medvjeđega luka. Vrijedna je kriška župna Crkva Uzviđenja sv. Križa, koja bi odlično pristajala u predstavljen nam niz s ivanićgradskom sv. Petra i dvije kloštranske, crkve Blažene Djevice Marije i sv. Ivana – marijansko proštenište Kloštar Ivanić s mnogo razloga i zbog dva samostana i dvije crkve, sv. Petra i Blažene Djevice Marije nazivaju i moslavačkom Atenom.

Mogli bi se tu uklopiti i Milka Trnina i Josip Badalić te Kriški oblizeki, a koliko ivanićka Tvrđa, toliko i uopće vojnokrajinska ili čak rimska povijest.

Dobre duše turizma: Ankica Bešter iz TZ Ivanić Grada i Ružica Rašperić iz TZ Zagrebačke županije (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dobre duše turizma: Ankica Bešter iz TZ Ivanić Grada i Ružica Rašperić iz TZ Zagrebačke županije (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ali, valja se potruditi, prepustiti mašti, u čemu zaista vrijedni Ivanićgrađani stvarno mogu poslužiti kao uzor. Uz drugo, predstaviše nama, svime zasićenim turističkim novinarima, dvadesetak iz tridesetak medija, recimo, čak i svoje vatrogasce da podsjete da su najstariji na tome području, osnovnani su 1892. godine, te zato što je u Ivaniću rođen Đuro Deželić, uz drugo i osnivač Hrvatskog vatrogasnog saveza te što su ivanićke vatrogasice osvojile u Francskoj na posljednjem svjetskom prvenstvu četvrto, malo je nedostajalo i treće mjesto.

Na svome Selskom turizmu Dobrila Kezele uza sve drugo izrađuje i krasne suvenire (Fotografija Goran Gazdek / Oblizeki)

Na svome Selskom turizmu Dobrila Kezele uza sve drugo izrađuje i krasne suvenire (Fotografija Goran Gazdek / Oblizeki)

Voljela bih da moslavački turistički radnici misle složnije, pa da u svoje rute i ture, uz baštinske, biciklističke, šetačke, trkačke i kojekakve druge, uključe i još postojeće sajmove, primjerice ivanićki i popovački. Dakako, s kotlovinom, kakvom je novinare počastila i obitelj Kezele, čiji današnji uzorni posao sve do maštovitoga moslavačkog stola (raznovrsna hrana ponuđena na šeširu od kotlovine!) počiva na nakadašnjoj obiteljskoj sajamskoj pečenjari. Za vikenda ne krećite na put bez prethodne rezervacije!

Draga Ankice Bešter, direktorice Turističke zajednice Ivanić Grada, i svi domaćini,  čestitke na predstavljanju. Bilo je i zanimljivo i ukusno. Navijamo za vas! Živjeli!

Dio moslavačkoga krajolika: seoski turizam Stari Mlin (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dio moslavačkoga krajolika: seoski turizam Stari Mlin (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 3. ožujka 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/kotlovinski-sesir-poziva-na-selski-turizam-kezele-17564

http://oblizeki.com/moderni-moslavacki-oblizeki-za-poslije-wellnessa-17547

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

http://oblizeki.com/bucino-ulje-i-bucine-kostice-pridonose-zdravlju-kako-koliko-13936

http://oblizeki.com/gastroradionica-oblizeki-preporucuju-bucino-ulje-ulje-koje-dolazi-7913

http://oblizeki.com/buce-%E2%80%93-nadahnuce-za-cijelu-godinu-11861

http://oblizeki.com/janino-s-tikvama-na-stol-15546

http://oblizeki.com/od-buce-ipak-nema-boljega-do-bucnice-11398

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

http://oblizeki.com/restoran-garfield-oblizuje-se-na-menu-s-bucom-12217

http://oblizeki.com/pecenica-je-bundava-je-turkinja-je-odlicna-12537

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

http://oblizeki.com/bucijada-bucu-privremeno-dovodi-na-menuje-ivanicgradskih-restorana-pekarnica-slasticarnica-i-pizzerija-3515

http://oblizeki.com/buca-na-raznjicevu-stapicu-12338

http://oblizeki.com/rodise-nam-buce-i-buce-12090

http://oblizeki.com/10-bucijada-u-ivanic-gradu-ovoga-vikenda-13781

http://oblizeki.com/skrlet-iz-vinarija-miklauzic-trdenic-i-miksa-autohton-sa-znakom-obrta-s-tradicijom-7527

http://oblizeki.com/moslavina-domaja-skrleta-postaje-i-zemljom-dobrih-pjenusaca-6269

http://oblizeki.com/glamour-pjenusac-vinarije-miklauzic-odlicno-isperlao-nas-kucni-prijelaz-iz-2010-u-2011-godinu-866

http://oblizeki.com/moslavacka-prica-snjezane-ozetski-i-njezine-obitelji-16690

http://oblizeki.com/na-trecem-kotlovina-showu-u-jatrebarskom-na-tronu-kotlovina-vinskih-kraljica-2908

http://oblizeki.com/i-kotlovina-slavila-rudarsku-greblicu-15375

http://oblizeki.com/hoce-li-i-vasa-slastica-postati-kriski-oblizek-11759

http://oblizeki.com/bucnica-na-nacin-pekarnice-peksi-3589

http://oblizeki.com/susene-buce-ili-kostajnicke-pletenice-za-badnji-post-i-dijetu-12597

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] Ivanićgradski kraj na korak od metropole turistički tek… […]

  2. […] Ivanićgradski kraj na korak od metropole turistički tek… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.