Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 26. listopad 2016.

Ivan Knezić – Prigorec iz Hotela Terme Jezerčica pobjednik 6. Chtefa Zagorskog Chefa

chef_01naslovnaPajcek med jabukami, kreacija pobjednika 3. Zagorskoga chefa, inače trostrukoga pobjednika toga kuharskog natjecanja Tomislava Kožića, najtraženije je od jela što ih je prošloga ljeta kreirao i kuhao za restoran Obid u Brelima! Tada, prije tri godine zadane namirnice bile su svinjetina i jabuke, a na jučerašnjemu 6. Chtefu Zagorskom chefu, 25. listopada 2016. u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici, zadane namirnice bile su, ne prvi put, zagorska patka (OPG Mario Krog), mlinci i kesten. Oblizeki su također biti medijski pokrovitelji tome sve zanimljivijem ogledanju kuhara. Najbolje ih je na tanjuru predstavio domaćin chef Ivan Knezić – Prigorec. Nazvao je glavno jelo Pačje novo doba i desert Tajanstvena šumska čarolija.

Oba jela nagrađenoga Zagorskog chefa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki

Oba jela nagrađenoga ovogodišnjeg Zagorskog chefa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tako je prosudio tročlani stručni ocjenjivački sud predvođen kuharima Ivicom Štrumlom i članovima Draženom Đuriševićem i Slavkom Večerićem. Po tradiciji se ocjenjuju su izgled, miris i okus jela, preciznost termičke obrade, maštovitost i kreativnost u pripremi jela / moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost te sklad svih komponenti jela.

Prvi put na natjecanju, učenici se domah popeli na tron!

Ivan Knezić Prigorec, Chtef Zagorski chef 2016. (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ivan Knezić Prigorec, Chtef Zagorski chef 2016. (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Iza ovogodišnjega Zagorskog chefa kao vicepobjednik iskočio je Mirko Ljubić iz Restorana Dvorac Mihanović Tuheljske Toplice (glavno jelo Vesela jesenska patka i desert Magloviti jesenski bregi), a treće mjesto dijele Mislav Božić iz Ville Magdalene iz Krapinskih Toplica (glavno jelo Patka na bregu, desert Kesten na dlanu) i prvi put uopće na ovome natjecanju, i više nego ravnopravni kuhari još učenici Srednje škole Zabok Vjekoslav Flegar i Matija Antol (glavno jelo Patka s mlincima i koprivom i desert Harmonija okusa).

Učenici u kuhinji pripremaju hranu za ocjenjivanje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Učenici Srednje škole Zabok Vjekoslav Flegar i Matija Antol u kuhinji pripremaju jela za ocjenjivanje  na kojem su bili trećeplasirani (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

,

Većina sudionika su, uostalom, bivši učenici škole, a aktualni su na natjecanje dospjeli kao pobjednici važnih relevantnih kuharskih učeničkih natjecanja. Nagrade su se dvostruko isplatile!

Stručni ocjenjivački sud: Slavko Večerić, Dražen Đurišević i predsjednik ivica Štruml (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stručni ocjenjivački sud: Slavko Večerić, Dražen Đurišević i predsjednik Ivica Štruml (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar može, kako mi je i izjavio, zaista biti zadovoljan turističkim pokazateljima i zainteresiranošću medija za kuharsko natjecanje, jer to pridonosi i zainteresiranosti publike za njihov kraj koji mnogo ulaže upravo i u enogastronomiju i priredbe od Zagorskoga chefa do na njemu također predstavljenih Babičinih kolača i Štruklijade, do proizvodnje autohtonih proizvoda (zagorski puran ima europski zaštićeno zemljopisno podrijetlo!) a 100 % zagorsko potiče proizvodnju izvornih proizvoda i zaboravljenih tradicionalnih namirnica.

Visok rejting zagorskih kuhara

Perspektiva zagorske enogastromonije širi se i dalje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Perspektiva zagorske enogastromonije širi se i dalje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U Termama Jezerčica predstavljeno je pet odličnih vinara (Bodren, Vuglec breg, Bolfan, Micak, Sever), a ima itekako prostora za nadogradnju, primjerice sljubljivanje (i turistički i natjecanja) preporučena vina uz predstavljena jela.

S proglašenja (fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S proglašenja na najvišoj razini (fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Očito zagorskim kuharima dobro ide, jer ih u zavičaju gotovo neprestano nedostaje, budući kuhari odškolovani u zabočkoj školi i ispraksirani po zagorskim restoranima postižući dobru cijenu s velikim ugledom i povjerenjem kuhaju duž Jadrana i u inozemstvu.

Sadašnji i bivši šef kuhinje Blue Sun Hotela Kaj matko Futivić i Mislav Kožić s kolegicom slastičarskom Nikolinom Kranjčec (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sadašnji i bivši šef kuhinje Blue Sun Hotela Kaj Marko Futivić i Mislav Kožić s kolegicom slastičarskom Nikolinom Kranjčec (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Da se ne kanim vratiti u Zagorje, otišao bih i sam kuhati van, rekao mi je chef Tomislava Božić, što znači da možemo očekivati samo još bolju i raznovrsniju ponudu. Iako se na Zagorskom chefu prema marketinškoj Bajci na dlanu o sedam brda, sedam… natječe sedam kuhara, Zagorje ih ima kvalitetnih puno više, a i restorana, unatoč neprestanim prestrojavanjima.

Spoj Mislava i Marka – idealan spoj recentne zagorske restoranske ponude

Oko istoga štednjaka: iskusni Marko Živaljić i mislav Božić te Matija Antol (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Oko istoga štednjaka: iskusni Marko Živaljić i Mislav Božić te učenik Matija Antol (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)No, posredno se natječu i restorani, pa su tako do sada četiri puta pobjeđivali chefovi Blue Sun Hotel Kaj iz Marije Bistrice (Tomislav Kozić i Marko Futivić), a dvaput iz Hotela Terme Jezerčica (Ivica Žulja i Ivan Knezić – Prigorec). Ustrajno su pri vrhu primjerice Mislav Božić iz Ville Magdalene u Krapinskim Toplicama i Marko Živaljić iz Majsecova mlina u Donjoj Stubici, chefovi čiji spoj istraživačke, kreativne i pouzdane, tradicionalne zagorske kuhinje na dojmljivim zanatskim temeljima, ne samo prema dobrohotnoj kolegijalnoj natuknici chefa Kožića, predstavlja svojevrstan idealan spoj recentne zagorske restoranske ponude.

I oni dolaze: drugoplasirani i prvi put na Zagorskom chefu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

I oni dolaze: drugoplasirani Mirko Ljubić i prvi put na Zagorskom chefu Dražen Pripeljaš (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U kratkom vremenu nije zaista lako ocijeniti 14 jela – svaki je kuhar predstavljao glavno jelo i desert – pogotovo kad se temelje na istim namirnicama. Uglavnom se svi, kako nam je rekao chef Ivica Štruml, drže teme, ali, nažalost i sličnih rješenja (rolade!), srećom i sa zamjetnim iskorakom (aronija, medne glazure, tamni octovi…). Kao i obično, još u nekih jela nisu usuglašeni izgled i okus. Pohvalno je što su i ove godine rješenja bodovno zapravo vrlo blizu.

Kuhari u očekivanju sudačke odluke (Fotografija Miljenko brezak / Oblizeki)

Kuhari u očekivanju sudačke odluke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zaključak? Nema nam/vam druge, rekli bismo, nego put pod noge i krenuti u zagorsko istraživačko gastroputovanje.

Objavljeno 26. listopada 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/bluesunhotel-kaj-i-zagorski-chef-chef-marko-futivic%CC%81-stopama-chefa-tomislava-kozica-15950

http://oblizeki.com/bluesunhotel-kaj-i-zagorski-chef-chef-marko-futivić-stopama-chefa-tomislava-kozica-15950

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/maloljetni-chefovi-postaju-obrazovane-nove-zvijezde-s-kuhacom-16277

http://oblizeki.com/gastronauti-u-zagorskoj-jesenskoj-bajci-1596

http://oblizeki.com/chef-tomislav-kozic-i-akademia-opisuju-i-posluzuju-zagorsku-kuhinju-na-francuski-5656

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/najbolji-zagorski-strukli-na-struklijadi-i-trezi-put-su-oni-restorana-rody-13216

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

http://oblizeki.com/bagremov-med-zagorskih-brega-tako-djevicanski-11901

http://oblizeki.com/aronija-bez-dodataka-nije-fina-ali-je-takva-najzdravija-11955

http://oblizeki.com/meso-zagorskih-brega-oznacuje-zagorskoga-purana-zasticenoga-zemljopisnog-podrijetla-5371

http://oblizeki.com/zagorski-mlinci-sa-zagorskim-puranom-ali-sve-cesce-i-sa-%E2%80%93-spinatom-12055

http://oblizeki.com/zagorski-domaci-mlinci-iz-jertovackog-mlina-obitelji-goricki-7064

http://oblizeki.com/kokos-hrvatica-iz-zagorskoga-trnaca-raritetna-inspirativna-i-ukusna-18489

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

  1. […] Ivan Knezić – Prigorec iz Hotela Terme Jezerčica… […]

  2. […] i ponajboljih chefova, čak i kad se natječu za titulu najboljega, kao što je to bilo na 6. Chtefa Zagorskog Chefa u Termama Jezerčica, gdje je pobijedio i kuhar toga hotela Ivan Knezić – […]

  3. […] je vrlo omiljena namirnica u natjecanjima Chtef Zagorski Chef, pa i u nedavnom šestom natjecanju u Termama Jezerčica gdje je pobijedio Ivan …. Bio je ponovno, uz patku i mlince, i jedna od tri zadane namirnice. Kuhari su je mogli […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.