Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovori oko stola 17. prosinac 2015.

Iva Soldo iz Belišća: blagdani bez glutena, ali s čokoladom

Dok se osobito uoči blagdana razmećemo hranom i receptima, obično zaboravimo na one koji iz zdravstvenih razloga zbog nekih sastojaka ne smiju  jesti sve. Neovisno o tome moraju li pripaziti na šećer, tlak, masnoću većina ih uz lijekove već ima propisan način prehrane odnosno dijetu i jelovnike kojih se pridržava.

Povremeno bez dovoljno argumenata čak i u pravu modu dolazi neka vrsta prehrane koja neku namirnicu forsira, a drugu zaobilazi. Ne želeći otvarati temu o koristi takve tobože prevencije u slučaju nekog deficita ili suficita, želim podsjetiti da, recimo, samo u Hrvatskoj, računa se, od tri do pet posto stanovništva ili 45.000 do 90.000 stvarno boluje od celijakije, bolesti s tisuću lica, te da se otkriva tek svaki dvadeseti i da o tome treba govoriti ćešće nego samo na Dan celijakije.

Iva Soldo sasvojom omiljenom slasticom (Snimio Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Iva Soldo sasvojom omiljenom slasticom (Snimio Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Belišćanki Ivi Soldo dvadest i sedam je godina. Suvlasnica je tvrtke za web razvoj i digitalni marketing Bamboo lab. Slobodno vrijeme raspoređuje na čitanje, proučavanje i kušanje vina i pripremu bezglutenskih slastica.

Kao šestomjesečnoj djevojčici dijagnosticirana joj je celijakija. Kada su joj roditelji uz majčino mlijeko u prehranu počeli uvoditi hranu poput brašna i industrijskih proizvoda, dotad zdrava i napredna beba počela je gubiti na težini. Simptomi su bili učestale loše stolice, nesanica, dehidracija. U to vrijeme je na otprilike na svakih 3000 rođenih bilo jedno rođeno dijete sa celijakijom. Danas je broj oboljelih mnogo učestaliji. Liječnici su naknadno ustvrdili da je curica jedva preživjela, jer  je trebalo dva mjeseca u bolnici da bi se ustanovilo o čemu je riječ.

Tek oblikovane bez čokolade (Snimili Iva Soldo / Oblizeki)

Tek oblikovane bez čokolade (Snimili Iva Soldo / Oblizeki)

Bila sam, kažu, jako, jako mršava, ali čim su mi uveli bezglutensku prehranu moje stanje se ubrzano popravljalo te sam brzo napredovala, pripovijeda Iva.

O celijakiji se tada malo i znalo. U Hrvatskoj nije bilo gotovih bezglutenskih proizvoda, a zdravstveno je pokrivalo samo brašno koje je Ivina mama naručivala iz Italije i Slovenije. Sada to funkcionira mnogo bolje., dodaje naša šarmantna sugovornica.

Upočetku je cijela obitelj jela moju bezglutensku tjesteninu zbog brige o kontaminaciji. Roditelji nisu htjeli riskirati prijenos glutena s jednoga jela na drugo, što je jako rizično, pa tako i danas imamo odvojene ladice za kruh s glutenom i kruh bez glutena. Briga ide do te mjere, da se u našoj kući za rezanje ne koriste isti noževi, sendviči bez glutena ne poslužuju se na istome tanjuru s običnima, pripremljenima za ostatak obitelji. No kasnije je cijena bezglutenskih namirnica, koje je konzumirala cijela obitelj, zaista postala previsoka: brašno za celijakičare prodaju po 30 – 40 kn/kg, a tjesteninu prosječno po 30 kn za 500 g, ovisno o proizvođaču.

Umakanje u otopljenu čokoladu (Snimili Iva Soldo / Oblizeki)

Umakanje u otopljenu čokoladu (Snimili Iva Soldo / Oblizeki)

No, nakon uspostavljene dijagnoze cijela je obitelj ubrzo počela učiti kuhati s namirnicama bez glutena. Izazov je bilo ispeći kruh bez glutena, razvući tijesto bez glutena za domaće pite, napraviti kolače i slično. Teže je pripremati jela s posebnim brašnom.

Bezglutenski dječji rođendani

A kad bi se slavili obiteljski rođendani, svatko iz obitelji uvijek bi napravio barem jedan kolač koji sam i ja mogla jesti. Priznajem, bilo mi je malo žao što i ja ne mogu probati svaki te sam ih uvijek imala želju kušati krišom. Najveći izazov bili su industrijski proizvodi – čokolade, grickalice, salame, hrenovke… Na većini tih proizvoda nije bilo ni oznaka sadržavaju li gluten ili ne.

Kuglice se suše (Snimili Iva Soldo / Oblizeki)

Kuglice se suše (Snimili Iva Soldo / Oblizeki)

Posebno sam morala paziti u restoranima, jer je većina jela u pripremi bila u doticaju te vjerojatno i kontaminirana glutenom. Situacija se naglo promijenila u posljednjih nekoliko godina te sada zagrebački restorani sve češće nude i jela bez glutena. Tako odnedavno u Vis a Visu imaju bezglutenske kolače i sladoled, a Spizza, FoodLab i još neki već nude pizze bez glutena. Još uvijek ni takva mjesta ne jamče stopostotnu sigurnost od kontaminacije, no događa se pomak nabolje, zaključuje Iva Soldo.

Nadam se da će i njoj pomoći certifikat Healthy Meal Standard koji se planira dobrovoljno uvoditi u restorane ponajprije zbog turizma kao jamstvo da oni koji nešto ne smiju, mogu jesti sigurno.

I školski izlet – izazov

Poseban izazov roditeljima bili su školski izleti i ekskurzije. Često bi mi tata donosio razne čokoladice i grickalice iz Njemačke i drugih zemalja, jer se u Hrvatskoj prije 15 godina o tome jako malo znalo. I informacije su bile teško dostupne. A danas? Što se putovanja tiče, zaista je fascinantno koliko je pitanje osviještenosti o glutenu različito u različitim zemljama svijeta.

Spremne za kušanje (Snimila Iva Soldo / Oblizeki)

Spremne za kušanje (Snimila Iva Soldo / Oblizeki)

Proputovala sam više od 40 zemalja svijeta. U SAD-u, očekivano, najveća je ponuda bezglutenskih proizvoda. Logično, s obzirom da su istraživanja pokazala kako razvijenije zapadne zemlje imaju najveći broj oboljelih od celijakije, dok je u azijskim zemljama celijakija i dalje gotovo i nepoznata bolest. Ipak, boraveći ljetos u Indiji, uspijevala sam pronaći hranu bez glutena. Finska i skandinavske zemlje imaju fantastičnu ponudu hrane i jela te sam tako prilikom studija u finskom gradu Turkuu, imala priliku posjećivati i bezglutenske pekarnice, ali i Hesburger, finsku verziju McDonaldsa, gdje su u ponudi imali i burgere bez glutena. U Španjolskoj je osviještenost razvijena do toga da imaju lanac supermarketa Mercadona (čiji je vlasnik navodno celijakičar) i većina proizvoda je označena ukoliko ne sadržava gluten (90 % proizvoda). Tamo sam zaista proživjela ugodna četiri mjeseca.

Internet značajno olakšao komunikaciju

Za razmjenu iskustva od velike je pomoći HDZC (Hrvatsko društvo za celijakiju). Udruga u suradnji s domaćim proizvođačima analizira namirnice kako bi članovi svakog mjeseca primali informacije o industrijskim proizvodima koji su im sigurni za konzumaciju, a tu su i druženja te događaji koji pomažu podizanju osviještenosti o celijakiji u Hrvatskoj. Osim toga, Internet je značajno olakšao komunikaciju celijakičara putem Facebook grupa te društvenih mreža i foruma. Danas su, na svu sreću, informacije dostupne na dlanu te pomažu životu s ovom bolešću.

Želite li kušati slasticu bez glutena, rado vam otkrivam recept za svoje najdraže kuglice, koji sam pronašla na blogu Pinch of Yum.

Ivine kikiriki kuglice bez glutena  

Ukusne i prikladne i za najsvečanije trenutke (Snimili Iva Soldo / Oblizeki)

Ukusne i prikladne i za najsvečanije trenutke (Snimili Iva Soldo / Oblizeki)

 

Sastojci (za 12-14 kuglica)

 • 12 datula
  4 žlice kikirikija (honey roasted ili običan)
  2-3 žice kikiriki maslaca (kremasti)
  1 vanilin šećer ili prah vanilije u toj količini
  1-2 žlice vode
  100 g čokolade

Priprema

Kikiriki stavite u blender (min 600W) ili u procesor hrane da dobijete mekane mrvice. Dodajte datule, kikiriki maslac i vanillin šećer i ponovno miksajte da dobijete mekanu ljepljivu masu. Ako smjesa postane previše ljepljiva, dodajte vode. Od mase oblikujte malene kuglice. Masa će vam na rukama ostavljati uljasti trag, ali bi se kuglice trebale dati lagano oblikovati. Složite ih na papir za pečenje i ostavite u hladnjaku kako biste ih mogli prelijati čokoladom. Za preljev čokoladu otopite na pari, pa u nju umačite kuglice. Vadite ih sa dvije viljuške i ostavite da višak čokolade iscuri. Postavite kuglice na papir za pečenje ili aluminijsku foliju. Možete ih staviti u hladnjak kako bi se ohladile.

 Objavljeno 16. prosinca 2015.

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

 1. […] Već smo i prije mogli kušati uratke za celijakičare pripremljene prema klasičnim recepturama i pripremljenima sa zamjenicama koje smiju koristiti i oni koji su alergični na gluten, primjerice prošle godine o blagdanima fine čokoladne kuglice, koje se mogu pripremiti a da ne sadržavaju glu… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.