Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vino 15. veljača 2011.

Ista sorta, a različitosti tako čudesne

Čaša lijepoga vina

Čaša lijepoga vina

Zašto je teško odabrati između dvaju vina iste sorte? Primjerice između beljske i iločke graševine ili pak između vrhunske beljske i graševine Goldberg, između cabernet sauvignona ili merlota beljskog i istarskoga te između dvije vrhunske malvazije dviju vinarija iz iste podregije, Festigije Agrolagune i Dajle Istravina?

Sve u, možda pomalo pretencioznoj želji da udovoljima svojim zahtjevnim i radoznalim čitateljima koji sve veći pozor pridaju sljubljivanju jela s istima i različitim vinima, pitala sam o tome uglednoga enologa Franju Francema, koji se, posebno za čitatelje Oblizeka, upustio u jedinstvene usporedbe vina ali zasad samo u okviru ponude vinarija Agrokor Vina.

Franjo Francem (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Franjo Francem (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Prije nego što je postao direktor projekata u vinarstvu Agrokora, Franjo Francem je radio u PIK-u Đakovo i Badelu 1862. Uz drugo, podizao je nove nasade vinograda u Đakovu, Daruvaru, Križevcima i Benkovcu, uvodio nove tehnologije u podrumima, podizao kakvoću vina, organizirao je arhive vina i stoji iza brojnih osvojenih priznanja i medalja u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedan je od osnivača i vodećih ljudi Hrvatskoga sommelier kluba i Hrvatskoga društva enologa te član Union International des oenologues. Organizator je brojnih edukacija za kolege iz struke ali i za sve poklonike kulture stola i vina.

Organizirao je 2000. godine i međunarodnu manifestaciju Vino Forum u Hrvatskoj sa međunarodnim ocjenjivanjem vina. Certificirani je degustator vina s dugogodišnjim iskustvom i sudjelovanjem u brojnim ocjenjivanjima vina u nas, a član je najprestižnijih međunarodnih ocjenjivanja vina u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Portugalu, Južnoj Africi, Brazilu.

Graševina iz iste regije i podregije – beljska i iločka

Graševina Belje kvalitetna

Graševina Belje kvalitetna

Graševina Iločkig Podruma

Graševina Iločkig Podruma

Unutar podregije Podunavlje imamo dvije različite graševina, onu u tipu vinogorja Baranje i onu u tipu vinogorja Srijema.

Na karakter vina utječu kvaliteta i terroire, posebice neki njegovi elementi, a ovdje se to odnosi ponajprije na sastav tla Baranje odnosno srijemskoga vinogorja i ovisi, dakako, o ekspoziciji istoga tog tla, dok je klima vrlo slična.

Baranjska je graševina puna, snažna, čvrsta, robusna. U mirisnome dijelu, osim voćnosti i sortnih osobina, podsjeća na zelenu i zrelu jabuku, ima izraženu mineralnost i punoću, dok graševina iz srijemskoga vinogorja nema tog štiha mineralnosti, lakša je, elegantnija, nježnija ali još uvijek čvrste strukture, s naglašenim mirisom karakterističnim za sortu, mirisom voćnim na zrelu i zelenu jabuku.

Graševina Goldberg

Graševina Goldberg

Graševina Belje vrhunska

Graševina Belje vrhunska

Imamo također zanimljivu razliku između graševine Goldberg i vrhunske beljske graševine. Vrhunska je brana u optimalnoj, u punoj tehnološkoj zrelosti, sa svim karakteristikama terroira. U Goldbergu je graševina ubrana s pozicije Goldberg unutar Beljskog vinogorja, ali je tu napravljena i kupaža unutar iste sorte – redovnoj je berbi dodan dio graševine izborne berbe bobica s iste lokacije.

I upravo je taj element, dodatak izborne berbe s predikatima, osnova cijele linije Goldberg. To je pristup jedinstven u Hrvatskoj, a možda i u svijetu.

Cabernet Sauvignon – iz dviju regija, primorske i kontinentalne Hrvatske – Festigia iz Istre i Belje iz Podunavlja  Belje

Cabernet sauvignon Festigia

Cabernet sauvignon Festigia

Cabernet Sauvignon Belje

Cabernet Sauvignon Belje

Cabernet Sauvignon Ta dva vina otkrivaju razlike u karakteru iste sorte s različitih područja.

Rezultat razlika je  terroira, tlo, ali sada je osnova i u klimi, jer je istarsko tlo crvenica, siromašno, škrto tlo primorske Hrvatske, dok je u Baranji bogato tlo, les. Istarski je Cabernet Sauvignon rubinsko crven, pun, vrlo elegantnih i nježnih aroma, u baranjski, je još dublje rubinsko crvene boje, ali izuzetno snažna, korpulentnoga bogatog tijela te snažno izraženih aroma na crno bobičasto voće.

Valja reći kako je zbog globalnog zatopljenja u Baranji povećan broj sunčanih sati te kako je na taj način ondje dobivena velika koncentracija šećera u bobici grožđa, što daje veću potentnost, snagu tih vina visokim alkoholima, visokim koncentracijama esktrakta.

Za mnoge je otkriće da to podneblje ima takve potencijale za crni sortiment, a što je, s druge strane, rezultat i dobre tehnologije u vinogradu i podrumu.

Ista se priča o razlikama u karakteru vina iste sorte s različitih područja može ispripovijedati iz usporedbe dvaju Merlota, istarskoga i podunavskoga.

Malvazije unutar podregije Istra – Dajla Istravino i Festigia Agrolaguna

Malvazija Festigia

Malvazija Festigi

Malvazija Dajla

Malvazija Dajla

Usporedba tih dviju malvazija ne zasniva se na terroiru, jer ovdje nismo istakli poziciju kao osnovni element razlikovnosti tih dviju malvazija, nego je više riječ o tehnologiji u podrumu, iz koje proizlazi razlika koja se sa sastoji u tome da Malvazija Festigia ima eleganciju, profinjenost, mekoću, podatnost, suptilnost i nježno izraženi kompleks malvazija, a Dajla punija je, koncentriranija, robusnija i namijenjena dužem odležavanju u boci.
Možemo govoriti o dva tipa malvazija po strukturi.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

  1. […] O crnim se baranjskim vinima govori kao da su ondje oduvijek, a još je svježa sumnjičavost prema sadnji i eksperimentiranju s njima. Tko bi rekao da bi Baranja mogla biti i njihov terroir!? I jest! A još kad se tome pridruži znanje i tehnološka potpora… Uzdravlje! Poziranje u čast podunavskoga princa -visoki gosti iz Agrokora lijevo i domaćini iz Belja desni (Snimila Božica Brkan / Acumen) […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.