Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vino 13. lipanj 2012.

Iločki traminac baš kraljevska zdravica

Dijamantni jubilej britanske kraljice Elizabete Druge u utorak, 12. lipnja 2012.  svečano je obilježen i u zagrebačkome Veleposlanstvu Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu primanjem što ga je  upriličio veleposlanik David Arthur Slinn.

Iločki podrumi s ponosom to opisuju kao višedesetljetnu vezu s britanskim dvorom. Ponovno se, naime, kao i prije 60 godina na krunidbi kraljice-slavljenice nazdravljalo Iločkim tramincem.  Dakako, Iločki su podrumi Elizabeti Drugoj i za sadašnje slavlje poslali Traminac, koji je od njezine krunidbe izložen u kraljičinoj zbirci vina.

S proslave u Veleposlanstvu Ujedinjenoga Kraljevstva (Fotografija Agrokorvino)

S proslave u Veleposlanstvu Ujedinjenoga Kraljevstva (Fotografija Agrokorvino)

Sjajna je to prilika da Iločani, kao što su i prije samo kojega tjedna, podsjete na brojna priznanja što su im već stigla s ovogodišnjih ocjenjivanja vina u Londonu, Madridu, Parizu i Bruxellesu, gdje su oduševili dosljednost kvalitete i posebnost sorte traminac, kao i vrhunskog branda Principovac.

Priznanja iz Madrida, Bruxellesa, Pariza, Londona…

Iločki traminac (Fotografija Agrokorvino)

Iločki traminac (Fotografija Agrokorvino)

U Madridu, na ocjenjivanju Bacchus zlatom su se okitili Prinicipovac graševina 2010. i Prinicipovac traminac 2009., a ista su vina ocjenjivači s prestižnog Decantera okitili broncom. Principovac traminac ledena berba 2008. u Madridu je ocijenjen zlatnom, a na Decanteru brončanom medaljom.

Traminac vrhunski 2009. Iločkih podruma pozlatio se na ovogodišnjem Monde Selection ocjenjivanju u Bruxellesu, a srebrom se okitio na ocjenjivanju Vinalies u Parizu, dok je na Decanteru ovo vino dobilo priznanje „commended“.

Te medalje samo su potvrda konstantne kvalitete vina Iločkih Podruma koji su 2010/2011. bili najnagrađivaniji hrvatski vinski podrum, dok je Principovac traminac ledena berba 2007. bilo najnagrađivanije hrvatsko vino po izboru svjetske udruge vinskih pisaca i kritičara (WAWWJ).

Iločki traminac – princ s Principovca

Naslovnica

Naslovnica

Radosti u čast Oblizeki se pridružuju i svojom čestitkom, autorskim tekstom Božice Brkan Bouquet traminca od aperitiva do deserta/ Bouquet of Traminer from Aperitif to Sweet Course objavljenoga u knjizi petnaestak autora (Nikola Mirošević, Mladen Papak, Mato Batorović, Vladimir Jelaska, Stanka Herjavec, Zdenko Ivanković, Božica Brkan, Jole Bolić, Ferdo Bašić, Stjepan Husnjak, Tomislav Ćosić, Milan Poljak, Tomislav Karažija, Petar Cindrić, Jurica Šućurović, Vedrana Bijelić) pod vodstvom prof. dr. sc. Nikole Miroševića “Iločki traminac – princ s Principovca”, Golden marketing – tehnička knjiga, 2010.

Knjiga je ilustrirana sjajnim fotografijama majstora Marija Hlače.

Bouquet traminca od aperitiva do deserta

Iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Osebujan i kao sorta vinove loze, traminac je još osebujniji kao vino i doista je radost imati ga na svome stolu. Uz uvjet da ste mu makar donekle skloni, jer je od onih rijetkih, gotovo isključivih pića, koja se, ponajprije zbog karakterističnoga sortnog mirisa, ili uopće ne vole ili se obožavaju.

Stoga se, prije nego što traminac iznosite za stol, svakako upoznajte što je doista u boci i s kojim će se jelom najbolje sljubiti. Posve je moguće, naime, da vas, iako ste etiketu pomno prostudirali, iznenadi naročitim neočekivanim osobinama tako da niti će njemu goditi jelo koje ste pomno isplanirali i pripremili, a niti će ono pristajati jelu. Baš se traminac bitno razlikuje ne samo od zemlje do zemlje i od regije do regije, nego i od vinogorja do vinogorja, od podruma do podruma i od godišta do godišta, pa kad se terroiru – a jedan od takvih osobenih iločki je Principovac, mjera drugim našim i vinogorjima i vinima – pribroji i umijeće vinogradara, podrumara i enologa te kulinarsko iskustvo i gastroartizam zemlje i regije, s tramincem imate čudesnih mogućnosti, ali i uvijek mogućih iznenađenja.

Lako je uz njega školnički pobrojiti bijelo meso, dakle perad i ribu, te deserte, ali to nikako nije dovoljno. Ta uz posve će različito jelo potočiti traminac u njegovoj postojbini južnome Tirolu ili pak u Njemačkoj i Francuskoj, kamo se potom vrlo rano raširio, te u Hrvatskoj, kamo je stigao relativno kasno i gdje se za stolom premišlja od vinogorja do vinogorja i od restorana do restorana te će posve drugo i drugačije i traminac potočiti  primjerice u Čegeca, Enjingija, ili Gerstmajera odnosno u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ili pak Međimurju negoli u Baranji i Iloku.

Iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Vrlo aromatični traminac – kojemu “začinsko” ime gewürztraminer sve govori – poslužit će vam Austrijanci uz proslavljene sacher tortu ili uz bečki štrudl od jabuka omamljenih cimetom i još preliven vanili-umakom. Nijemci smjelo u vučeno tijesto uviju marelice, ali takve da nadjev ne prekrije gutljaj fina traminca, kao što moderni srijemski chefovi klasično saće s makom posluže također u umaku od vanilije. U Mozartovu će vam gradu traminac predložiti i uz nježne, i na najmanji propuh osjetljive dršćuće salzburške žličnjake. Možda bi se baš takav, ali bi se sigurno i ne jedan naš, posve dobro složio i s našim parnjacima, zagrebačkim šnenokrlama i dalmatinskim paradižetom, neovisno o tome što ga, primjerice, u vinogradarskoj primorskoj regiji Hrvatska u vinogradima nema. Francuzi će pak savagnin aromatique rose poslužiti uz prozračnokremastu iznutra i prhku izvana elegantnu, samozatajnu, ali toliko kapricioznu tortu da je, unatoč tome što su je puna usta, jedva odrediva okusa. Da ostavi dojam omogućit će – tramincu. Ako Iločkani poslužuju radije francuski crème brûlée negoli dubrovačku rožatu odnosno rozatu, tek nježno zamirisanu rozoljem, ružinom vodicom ili ružinom rakijom, valjda je to stoga što su našem jugu miliji drugačiji tipovi vina i što mirisa ruže dostaje u čaši traminca.

Grozd traminca u iločkom vinogradu (Fotografija Marija Hlače iz knjige Uločki traminac - princ s Principovca)

Grozd traminca u iločkom vinogradu (Fotografija Marija Hlače iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca)

Može vas zbuniti i kontinentalni odabir. Manje bogat alkoholom od srijemskoga, pa i kojega slavonskoga, fine, prigušene arome, onaj zeleno-žut iz Mladinina podruma ili Božjakovine još su dovoljno snažni i suhi da se suoče čak i s tradicionalnom puricom s mlincima ili na neki moderniji način pripremljenim purećim prsima. U Međimurju bio se manje suh traminac mogao složiti i s tamošnjom višeslojnom gibanicom u kojoj su slojevi, od najsočnijega gornjeg prema donjemu, odijeljeni po listom tankoga vučenog tijesta koje se topi na nepcu između jabuka, svježega sira, maka, oraha… A u Samoboru bi pak izvrsno išao s njihovom glasovitom, vrlo odmjerenom kremšnitom.

Po sugestiji enologinje Vere Zime, koja je u Iločkim podrumima odnjegovala neke od naših najmarkantnijih traminaca, zaljubljenici u to vino, pogotovo u predikate, krenut će s njime, za mnoge zbunjujuće, već od aperitiva. Umjesto nekog maštovitog koktela ili pjenušca. Umije biti iznenađujuće pitak i otvoriti tek. Taman toliko da se njime, na nemalo iznenađenje poklonika trendovskih mladih, laganih i svježih vina, nastavi i uz hladno predjelo, pogotovo ako se radi o skladnim, majstorski pripremljnenim ali nenametljivim jelima. Recimo, o hladnoj salati od tek lagano začinjenih sirovih inćuna, slanih tek od čistoga mora i svježih toliko da im po bokovima nije ugaslo morsko srebro. Ili o toplome umilnome bijelom rižotu sa škampovim repovima, ružičastijim nego što je odsjaj fina traminca. Bilo bi zanimljivo kušati i pohane kozice ili žabe, dok još nisu ugnavljene majonezom ili kojim drugim očekivanim i već dosadnim umacima.

Zlato nagrađeno zlatima (Fotografija Marija Hlače iz knjige Uločki traminac - princ s Principovca)

Zlato nagrađeno zlatima (Fotografija Marija Hlače iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca)

Stasit bi se, raskošan, slatkast ili pikantan traminac mogao uzorno nositi i s rječnim, pa i morskim rakovima, čak i s jastogom. Neće ostati zakinut niti u društvu s odrescima bijele ribe, i to ne samo riječne. Neki će neambiciozno pomisliti na oslića, iako ima zanosnijih primjeraka i u slatkovodnome društvu, grgeča recimo. Tako očigledno misle i u restoranu Ladanjsko imanje Principovac, gdje među glavnim jelima na jelovniku imaju i prženi file smuđa u plodovima srijemskih njiva te u vinu marinirana pileća prsa.

U restoranu Stari podrum u istoimenome turističkom naselju imaju petlje kraljevski vrhunski iločki traminac pak ponuditi i uz iločki roštilj, sastavljen od svinjskoga vrata, slanine i kobasice pečenima na starome trsu. To se tradicionalno jelo vinogradara može nositi i s težim poslovima oko vinove loze, ali i s opuštenim turističkim obilaskom predjela sa zadivljujućim pogledom na Ilok, Srijem i Bačku. Pogotovo ako vam je ispod nogu, kao ispod dvorca, Stari podrum što su ga u 17. stoljeću sagradili kneževi Odescalchi, a koji na dvije razine, na tradicionalan način može proizvesti, njegovati i čuvati i milijun litara vina. Tada nemate kompleksa i možete, kao u istoimenome restoranu, Stari podrum, posve nesvakidašnje odabrati i biftek u vrhunskome tramincu te potom premišljati bi li tome jelu bolje društvo, kad je već o bifteku riječ, bilo crno ili bijelo vino, traminac kao u umaku.

Jedna od fotografija Marija Hlače iz knjige Uločki traminac - princ s Principovca

Jedna od fotografija Marija Hlače iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Samo možemo pretpostaviti kakvom su imaginacijom sljubljivali traminac na krunidbenome stolu kraljice Elizabete Druge, kad u modernim globalnim kombinacijama hrabro i poduzetno predlažu suhi, pa i polusuhi traminac s kineskim, ali i izrazito začinjenim jelima tajdandske, indijske pa čak i meksičke kuhinje. Oni koji ne ljube da im od ljutine hrane trnu nepca mogu odabrati suhi, ali bi čak i u tramincu bogatijem neprovrelim sladorima mogli naći svojevrsni tekući melem. I medne mirisne note nekoga lijepog traminca ledene berbe u kojem se prepoznaju i bobe koje je obgrlio botrytis, plemenita plijesan Botrytis cinere, nedvojbeno bi se, slijedom avanturističkoga povezivanja po sličnosti, onako avanturistički, dobro uskladile i s bananama ili ananasom u šlafroku na kineski prelivenima mednim umakom, osobito onome koji je u slatkome inačica slavnoga kiselo-slatkoga u kineskome mesnome.

Snažniji alkoholi traminaca iz istočnijih vinogorja od kutjevačkih, đakovačkih, erdutskih do najslavnijih iločkih, zahtijevaju društvo jednako snažnijih jela te se, kako od suhih postaju poluslatki te slatki, od predjela i glavnih jela skližu sve više prema samostalnim malim jelima i osobito prema desertima. Kako prema tradicionalnim dizanim bogato nadjevenim iliti filovanim makovnjačama i orahnjačama odnosno slavonskim i srijemskim gužvarama, tako i trendovskim čokoladno-voćnim slatkim slikarijama na tanjuru od svačega po zalogaj. Kakve mijene u osjetima: sa svakim gutljajem.

Ljubi se čak i s čokoladom, presnimljena fotografija Marija Hlače iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Ljubi se čak i s čokoladom, presnimljena fotografija Marija Hlače iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Ako vam na zapadu nisu već poslužili hrvatske palačinke odnosno one nadjevene svježim kravljim sirom, jajima i grožđicama te zapečene u slatkome vrhnju, s tramincem će u Iloku sljubiti palačinke staroga podrumara nadjevene jabukama, cimetom, grožđicama i tučenim slatkim vrhnjem. Složit će se čak mnogo bolje nego sa slavnijim, ali za taj duet možda u okusu prenježnim kuhanim i zapečenim zagorskim štruklima. A ako želite tek kakve obične palačinke, nemojte zaobići ni pekmez od šljiva a niti mljevene orahe. Potonji nadjev ili posip možete potopiti preljevom od šodoa, vinske kreme. Dakako, od traminca. To se zgodno u sljubljuje ponovno s tramincem, ali ili onim istim kojega ste dodali kremi ili još i bolje s nekim skladnim, nijansu slađim.

Takav će izvrsno začiniti i voćnu salatu, a procjenjujete li kako bi u toj kreaciji  okusno moglo uzmanjkati kiselina, svakako među voće umiješajte i slikovite agrume, ni prearomatične ni preslatke kako slastica ne bi ugušila piće nego kako bi ga istakla u kontrapunktu. Naslućujem dubrovačku gorku naranču ili španjolski kumquat koji se jede zajedno s koricom ili demodirani grape fruit, čak i limetu ili limun.

Iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Možda se možete potruditi te unutar ponude traminaca odabrati vino tako da se i bojom – od drugih bijelih vina obično snažnijom, snažnom toliko da i ona sama opija – uskladi s jelom odabravši snažniju ili nježniju, žutozelenu li žutu, posve svijetložutu ili staro zlato. Ako vam je tada u čaši – a zacijelo jest – neki od osobitih predikata, bila u pitanju kasna ili izborna ili izborna berba prosušenih bobica – kao ona Iločkih podruma 2006. što ju je nagradama uz ostale počastio i izbirljivi Decanter – ili pak ledena berba, najradije bismo vam preporučili da čašicu poslužite kao posve samostalan desert. Dostajat će! Pun i bogat, dojmljiv, ne samo ostatkom neprovrela šećera, nikako nametljiv nego intrigantan da se u njemu uživa predano i polagano. Da vas, i ne bio nužno mirisav, dišeći, tipičnim mirisom podsjeti baš na ružu. A kako se onaj iz podruma Đakovačke biskupije proslavio (i) kao misno vino, dostajat će traminca i za trenutak posvećena uživanja.

Principovac pod snjigom: iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

Principovac pod snjigom: iz knjige Iločki traminac - princ s Principovca

I ne trebamo podsjećati da svakome tramincu pomno odaberete i njemu najprimjereniju, najfiniju čašu, kako bi mu najbolje došli do izražaja i boja, i miris, i okus. Također nije nužno da se strogo pridržavate preporučene temperature posluživanja, koja se, ovisno o tome koji je kvalitativno i berbom, kreće od 16  do 4 °C. Pogotovo kada se ništici, kao za jedan ledeni traminac, bliže toliko da bi, da vino nije moćno, ekstraktno i dojmljivo, zrelo i slasno, puno, komplesno kako jest, umalo promijenilo agregatno stanje. Šteta da mu u čaši zamre ono mnogo važnije, izazovnije i zavodljivije čemu je potrebna i svježina i toplina što se susreće s dahom kušača – slavni i očekivan traminčev bouquet.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.