Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Knjige 31. srpanj 2017.

I suvenirska tradicijska kuharica u projektu Ethno Croatia

Dobri stari recepti i tradicijski motivi spojeni su u novoj cjelini hrvatskoj kuharici, upravo prispjeloj u prodaju, a na kojoj sam imala čast surađivati. Kažem to iskreno, gotovo iznenađena krajnim rezultatom. Uz čestitke tvrtki Eurocom, a napose voditeljici odjela marketinga Vedrani Čorak s kojom sam surađivala.

Moj je dio posla bio odabir deset jela odnosno tradicionalnih receptura. Da sam trebala naizust izgovoriti 10 najfinijih, vjerojatno bih izgovorila otprve i nešto drugo, moguće ne baš štrukle, dalmatinske arancine, ličke pole, lešanu mladu pašku janjetinu, pečenu posavsku gusku, slavonski čobanac, dalmatinski brodet, mišanciju, bregovsku pitu i istarsku jotu. Neka od tih jela su zaštićena i kao nematerijalna kulturna baština, a neka su na tom putu.

Oba dizajnerska rješenja naslovnice nove suvenirske kuharice

Oba dizajnerska rješenja naslovnice nove suvenirske kuharice

Ali morala sam svoje zamisli povezati ne samo sa svojim Oblizekima i stavovima o hrvatskoj top-listi već i s izvornom zamisli izdavača, koji je nisku suvenira, uporabnih predmeta povezao s etnodizajnom Ethno Croatia.

Dizajnerica Vedrana Čorak i autorica Oblizeka Božica brkan na početku suradnje u ljeto 2016....

Voditeljica marketinga Eurocoma Vedrana Čorak i autorica Oblizeka Božica Brkan na početku suradnje u ljeto 2016….

... i s gotovom zajedničkom suvenirskom kuharicom u ljeto 2017. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

… i s gotovom zajedničkom suvenirskom kuharicom u ljeto 2017. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prirodne ljepote, hrvatska kulturna baština, narodni ukrasi poslužili su već prije toga kao temelj za vrlo ukusne, značenjima pune predmete. Sa stručnjacima iz cijele Hrvatske, etnolozima i muzealcima – podržavaju ih Etnografski muzej Zagreb, Etnografski muzej Istra, Ružica Raković-Smiljanić, Gordana Radiček iz Hrvatskoga seljačkog pjevačkog društva HSPD Sljeme Šestine Zagreb, Muzeji i galerije u Konavlima, Društvo izbornog folklora Koprivnički Ivanec – odabrali su deset najprepoznatljivijih motiva i u likovno-grafičkom oblikovanju svog asortimana rabili slavonski zlatovez iz Levanjske Varoši, posavski cvjetni vez, vez Koprivničkoga Ivanca iz Podravine, šestinski vez, motiv s ličke vunene pregače, konavoski vez, istarsku kanicu, šibensku kapu, pašku čipku i građu Ravnih kotara.

Jedna od duplerica iz kuharica s dobrim starim receptima: slavonski čobanac, zlatovec, receptura i priče koje stoje iza tog djelića hrvatske baštine

Jedna od duplerica iz kuharica s dobrim starim receptima: slavonski čobanac, zlatovec, receptura i priče koje stoje iza tog djelića hrvatske baštine

Tako su stilizirani motivi i priče ispričane na hrvatskome i engleskome pratile, prema njihovu katalogu, najprije gel olovke, zatim rokovnike, kutije za papiriće, podmetače za čaše, prirodne sapune (npr. Mediteranska kraljica s Hvara, lavanda dakako, Gospina trava s Visa, Cvjetovi smilja iz Istre), mirisne svijeće, ukrasne vrećice, drvene magnete, kartonske i kožne označivače stranica. 

Neka od izdanja Eurocoma (Fotografija Oblizeki)

Neka od izdanja Eurocoma (Fotografija Oblizeki)

Kuharica otinuta na retro papiru u veličini 240 mm x 170 mm načinjena je u dva grafička rješenja te također na hrvatskoj i engleskom, a recepture su pojašnjene maksimalno grafički sa sastojcima i pripremom te s pričom o mjestu odakle potječe vez te s pričom o jelu, s ostavljenim praznim prostorom za dopisivanje i drugih receptura.

Iz kataloga Eurocona: stranica s kuharicom

Iz kataloga Eurocoma: stranica s kuharicom

Moram reći da sam se trudila odabrati i jelo i namirnice koje se mogu naći i pripremati i drugdje, ako ih posjetitelji Hrvatske, turisti ponesu za sjećanje na našu zemlju, na naše okuse, mirise i druge prirodne i kulturne ljepote. Kuharica je, uz to, načinjena i kao osobni dar te čak ima mjesto rezervirano za napisati kome pripada. Oni koji obično imaju problem što darivati gostima iz inozemstva, imaju zaista lijep, a ne ni preskup oslonac. A ne zato što je moja, dar je koji najprije najradije darujte sami sebi! A zalogaj za svaki dan i dalje vas očekuje na mojim Oblizekima.

Objavljeno 31. srpnja 2017.

Post scriptum 9. kolovoza 2017.:

Na pitanje onima koji su se zanimali gdje bi mogli kupiti etnokuharicu Vedrana Čorak, voditeljica marketings Eurocoma, odgovara:
u Zagrebu – Suvenir shop Kaptol, Kaptol 2 i knjižare Narodnih novina;
u Puli – Nove istarske knjižare, Giardini 9;
u Šibeniku – Narodne novine, Varoška 15;
u Crikvenici – Ana knjižara i papirnica Frankopanska 1;
u Kraljevici – Zvončica, Braće Radića 3;
u Makarskoj – Loris, Vukovarska 3;
u Koprivnici –  Pink Panther, Trg Mladosti 11;
u Sisku, AMK knjižara i papirnica, Kranjčevićeva ulica 2;
u Poreču – Libar Poreč, Kandlerova 3;
na Petrolovim benzinskim postajam u Čavlima, Desinec II jug, Desinec I sjever, Mosor sjever, Mosor jug, Poreč, Rovinj).


Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/strukli-najbolji-na-svijetu-11023

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/juha-sa-struklina-strukli-u-juhi-kuhani-strukli-10997

http://oblizeki.com/pobjednicki-zagorski-strukli-stefice-gulije-15084

http://oblizeki.com/kao-limun-zuto-i-mirisno-ljeto-2011-i-veljacka-zima-2012-4991

http://oblizeki.com/pole-ili-bolja-polovica-lickoga-krumpira-6632 http://oblizeki.com/janjetina-u-povrcu-recept-branko-zufika-427

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-janjetina-iz-kuhinje-restorana-zganjer-u-cak-osam-slijedova-17833

http://oblizeki.com/gulas-pred-jutro-novogodisnje-svatovsko-momacko-lovacko-16604

http://oblizeki.com/bakalar-s-misancijom-14423

http://oblizeki.com/rastika-2000-godina-stara-kupusnjaca-u-modernoj-kuhinji-16991

http://oblizeki.com/blitva-na-dalmatinski-%E2%80%93-prilog-glavno-jelo-ili-cak-i-juha-2135

http://oblizeki.com/bregofska-pita-%E2%80%93-od-nematerijalnoga-kulturnog-dobra-do-kolaca-zasticenoga-zemljopisnog-podrijetla-15577

http://oblizeki.com/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

http://oblizeki.com/minestrone-fini-topao-za-hladan-zimski-dan-17023

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.