Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Uncategorized 17. siječanj 2013.

I Slavonija kao jedan od Okusa Hrvatske poletjela u zrakoplovima Croatia Airlinesa

Putnici na međunarodnim i domaćim letovima Croatia Airlinesa u sljedeća tri mjeseca imaju prigodu okusima, mirisima i bojama upoznati bogatu gastronomiju Slavonije. Obroci i pića, koji će se posluživati do ožujka ove godine, temelje se na karakterističnim obilježjima slavonske kuhinje.

Croatia Airlines lani je na međunarodnim i domaćim letovima uveo uslugu Okusi Hrvatske (Flavours of Croatia), što je, kako procjenjuju, dodatno unaprijedilo i obogatilo kakvoću putovanja zrakoplovima hrvatskoga nacionalnog prijevoznika. U sklopu toga koncepta usluge putnicima se predstavlja gastronomija naše domovine i to osmišljenim obrocima i pićima, koji vjerno dočaravaju hrvatske gastroregije – Istre, Dalmacije, Hrvatskoga zagorja, Slavonije…

Janjeći perkelt sa žgancima (Fotografija Croatia Airlines)

Janjeći perkelt sa žgancima (Fotografija Croatia Airlines)

Enogastronomsko putovanje Okusi Hrvatske namijenjeno je, ponajprije, putnicima poslovnoga razreda na domaćim i međunarodnim letovima. Obroci su obogaćeni specifičnim namirnicama određenog kraja te vrhunskim vinima, aperitivima i tipičnim lokalnim digestivima.

I putnici ekonomskog razreda na međunarodnim letovima također imaju prigodu okusiti obrok obogaćen komponentama pojedine hrvatske regije i vina karakteristična za taj kraj.

Pohani file slatkovodne ribe (Fotografija Croatia Airlines)

Pohani file slatkovodne ribe (Fotografija Croatia Airlines)

U predstavljanju gastronomije Slavonije veliku pomoć pružio je Grgur Bakšić, šef Kluba Gastronomada, koji je za karakteristična slavonska jela i način njihove pripreme i posluživanja odabrao slavonski kulen, fišpaprikaš, file pastrve, janjeći perkelt itd.

Pri odabiru reprezentativnih crnih i bijelih vina, koja se putnicima nude za kušanje u zrakoplovu, konzulatiran je ugledni vinski stručnjak Saša Špiranec. Tako se tijekom predstavljanja Slavonije u poslovnom razredu nude kvalitetna vina Galić Graševina 2011. i Krauthaker Merlot 2009., a u ekonomskom razredu Galić Graševina 2011.  i Krauthaker Crveni Cuvée 2011.

Namirnice i priprema tradicionalni, prezentacija moderna (Fotografija Croatia Airlines)

Namirnice i priprema tradicionalni, prezentacija moderna (Fotografija Croatia Airlines)

 

Putnike tijekom ukracaja u zrakoplov dočekuje instrumentalna glazba karakteristična za pojedini hrvatski kraj,  dirigenta i skladatelja Alena Bjelinskog, a svaka gastroregija predstavlja se u riječi i slici u putnom časopisu Croatia. Imala sam čast s veseljem napisati taj tekst, pa ga srdačno preporučujem. Tijekom leta na videosustavima u zrakoplovu prikazuje se poseban film o kraju koji se predstavlja, a mnoge zanimljive informacije o hrvatskim krajevima i njihovoj gastronomiji putnici mogu pronaći i u posebnoj brošuri. Pića i specifični proizvodi pojedine regije mogu se i kupiti u zrakoplovu, a informacije o novoj usluzi i obrocima koji se nude na letu. 

Nije nedostajalo ni tradicionalnoga finoga slatkog (Fotografija Croatia Airlines)

Nije nedostajalo ni tradicionalnoga finoga slatkog (Fotografija Croatia Airlines)

Ako i ne letite Croatiom, možete i sami pripremiti doma doživljaj Slavonije uz potporu Oblizeka.

Objavljeno 17. siječnja 2013.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.