Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 4. srpanj 2022.

I na 13. Štruklijadi najbolji zagorski štrukli s OPG-a Micak

Kad 13 tanjurića po dva štrukla stavite jedan uz drugi te krenete redom promatrati pozitivne strane izgleda i okusa te negativne strane (prepečeno, nedovoljno pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo…) lakše vam se poslože ocjenama od 1 do 10, pozitivne i negativne. Čak lakše uočite i kako bi se napokon moglo ozbiljno krenuti u kreiranje normativa – po jedan je odskakao u male i u dvostruko veće od drugih – i diktiranje kakvoće. Pogotovo kad bi i konkurencija bila još tjesnija.

Nagrađenici, ocjenjivački sud i župan te predstavnik Ministarstva poljoprivrede (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednički štrukli iz Marije Bistrice (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jer kako reče župan Željko Kolar mi smo puna destinacija, pa većina restorana vikendom, zbog nedostatka radnika, i ne dospijeva na ocjenjivanje koje je na ponos Krapinsko-zagorskoj županiji i koja se potrudila zagorske specijalitete – purana, štrukle/štruklje, mlince i bagremov med – na europskoj razini zaštititi za cijelu svoju regiju, a ne samo do županijskih granica. K tome, s gastronomskim priredbama poput Zagorskoga chefa, Babičinih kolača i Štruklijade te 100% zagorsko uspjela je stvoriti i dodatne gastroturističke događaje, a i njima potaknuti proizvodnju poput nekad tradicionalnih pa zamrlih agrokultura te certificiranje proizvođača.

S ocjenjivanja – nedovoljno pečeno (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Što se štrukla tiče, brojem nisu zadovoljni ni organizatori, ali je zanimljivo i iz perspektive stručnoga ocjenjivačkoga suda – chefovi Branko Čukelj i Dražen Đurišević te urednica i blogerica Oblizeka Božica Brkan – da se kvalitativni u nizu godina odvajaju.

Ocjenjivački sud: Božica Brkan, Dražen Đurišević i Branko Čukelj (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tako je i na 13. Štruklijadi u subotu 2. srpnja 2022. na Bedekovčanskim jezerima zaštićeno nematerijalno kulturno dobro ponovno, kao i prošle godine, najboljim ocijenjeno ono što su ga ispekli u Kleti Zagorski dvori OPG-a Micak iz Marije Bistrice, a drugo je mjesto pripalo štruklima Vuglec Brega iz Škarićeva. Treći su bili štrukli Slastica Tri užitka iz Bedekovčine, s iskustvom i pobjednika i višekratno pobjedničkoga postolja.

U prodaji (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivani su samo štrukli nadjeveni sirom, a kušati i kupiti mogli su se i štrukli nadjeveni jabukama, višnjama, heljdom…  S obzirom na ambicije domaćih i radoznalost gostiju ne bi bilo zgorega da se, osim klasičnih štrukla, mogu kušati i zapečeni u vrhnju, kakvima se nacionalno poima ova regionalna jestvina i kakvom ju je najpoznatijom učinila zagrebačka Esplanada, zatim u juhi te – zašto ne!? – s eksperimentima poput onoga kuhanih štrukla sa sirom prelivenih na talijanski umakom od rajčice.

Osnovci iz Brestovca Orehovičkog predstavili su se degustacijom i natjecali se izvan konkurencije (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Štrukli spremni za pečenje (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uostalom, predratna međimurska Štruklijada među pedesetak ocjenjivanih napunjenih i repom, sirom i makom, zelenim povrćem poput bosanskih pita… A da i ne spominjemo bučnicu, bilo samo sa svinjskom bučom, bučom i sirom, bućom i makom ili nekom od buća egzota koje su se u međuvremenu udomaćile u našim vrtovima i poljima. Uostalom, upravo na Štruklijadi klasično se ogledaju u pripremi, usput i prezentaciji pripreme štrukla, iskusne žene nagrađene na Babičinim kolačima i mlade srednjoškolke, a besplatno su se mogli kušati i uraci učenika osnovne škole Brestovac Orehovički. Odlična zavičajna i životna pedagogija uživo. Na mlađima svijet ostaje, zar ne? K tome je već odlično prihvaćen i suvenir – pregača s recepturom zagorskih štrukla.

Suvenir i recept za štrukle na pregači (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na kraju, na 13. Štruklijadi natjecali su se i: Terme Tuhelj iz Tuheljskih Toplica, ZMH Horvat d.o.o. iz Konjščine, Restoan & Pansion Rody iz Gornje Stubice, Srednja škola Pregrada, Srednja kola Zabok, Agroturizam Kos iz Sv. Križa Začretj, Spcijalna bolnica a medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Villa Zelenjak – ventek iz Kumrpvca i Specijalna bolnica za maedicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te izvan konkurencije Osnovna škola Brestovec Orehovički.

Objavljeno 4. srpnja 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.